Iedereen houdt van een warm, gezellig huis. Maar hoe kun je je huis warmer maken zonder een fortuin te betalen voor de gas- en elektriciteitsrekening? Het goede nieuws is dat er diverse, ook goedkope energiebesparende maatregelen zijn om warmteverlies thuis te stoppen. Hier 5 manieren om je huis te isoleren voor een warm en gezellig huis.
Isolatie
Isolatie heeft de grootste impact op energiebesparingen en tegelijkertijd om de comfort thuis te verbeteren. Zo helpt isolatie om de warmte in de winter binnen te houden en juist in de zomer om het buiten te houden. Door goede isolatie, verbranden we ook minder brandstof, wat beter is voor het milieu. Het verminderen van de vraag naar energie is één van de beste activiteiten om klimaatverandering tegen te gaan en de planeet te beschermen.
#1 Dakisolatie
Het isoleren van de zolder is waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest effectieve manier om de warmte in je huis te houden. Maar het voorkomt ook dat deze niet weer ontsnapt. De materialen die hiervoor worden gebruikt, zijn onder andere matten van glaswolisolatie. Deze worden op hun plaats gehouden door latten van hout die aan en over de spanten zijn bevestigd. Als alternatief kunnen polystyreenplaten (die soms met folie bedekt zijn) worden geplaatst. Deze hoeven meestal alleen op maat geknipt te worden.
#2 Vloerisolatie
Zeker in oudere huizen kan ook veel warmte verloren gaan door tochtige vloeren. Het dichten van de gaten en het gebruik van vloerkleden kan een snelle oplossing zijn. Als je van plan bent om de vloerbedekking te vervangen, zoals nieuw tapijt leggen of kamers beneden renoveren, dan is vloerisolatie ideaal. Er zijn verschillende mogelijkheden om de vloer te isoleren en er is dan ook veel vloerisolatie informatie online te vinden. Goed om te weten is, dat er ook subsidie vloerisolatie in sommige gevallen kan worden aangevraagd. Deze subsidieregeling van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland dekt een groot aantal isolatiewerkzaamheden. Waaronder ook het isoleren van het dak, van de gevel en de spouwmuur, van de vloeren, van de kruipruimte en het plaatsen van hoogrendementsglas.
Lees ook: 3 dingen die je niet wist over vloerisolatie
#3 Muurisolatie
Ongeacht hoe oud jouw huis is, de constructie of de gebruikte materialen, het is altijd mogelijk om muren te isoleren om warmteverlies te voorkomen. Zo kun je muren voorzien van een extra wandje met een donzige laag glasvezelisolatie. Dit is een vrij gemakkelijke en goedkope manier om je huis energiezuiniger te maken. Nadeel is wel dat je van je kamer met een paar cm aan oppervlakte moet inleveren. Ook kun je de spouw van de muur isoleren. Dit kun je echter niet zelf en zal je een erkend bedrijf voor moeten inhuren.
#4 Dubbel glas
Er kan ook warmte ontsnappen via het glas in de ramen. Kies daarom voor dubbele, of beter nog, driedubbele beglazing met een aanbevolen energiebesparende maatregel. Dubbel glas kan gevuld worden met argongas of heeft een vacuüm tussen de glasplaten om warmteverlies vanuit je huis te verminderen. Het vervangen van ramen voor je hele huis kan een dure klus zijn, maar zal zich zeker ook terugbetalen in je energierekening.
#5 Tochtstrips
Misschien de goedkoopste oplossing is het plaatsen van tochtstrips rond alle ramen, deuren, brievenbussen en andere gaten in je huis. Ze zijn gemakkelijk zelf aan te brengen door de zelfklevende strips. Ze zijn goedkoop in aanschaf en maken een merkbaar verschil. Online zijn zeker doe-het-zelfvideo’s te vinden over het tochtvrij maken van je ramen en deuren. Maar denk ook eens aan een schoorsteenballon, deze voorkomt dat koude lucht uw huis binnenstroomt via de schoorsteen en warme lucht verloren gaat.
Waar in huis kun je het beste isoleren?
De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock
Marie de Jonge says:
Wij hadden ook problemen met onze isolatie en hebben besloten om onze ruiten te vervangen voor dubbel glas. We zijn begonnen op de benedenverdieping en we merken dat warmte veel langer blijft hangen. Daarnaast horen we ook minder geluid van buiten.
Richard van Omster says:
Wij hebben onze muren ook beter laten isoleren. Daarnaast hebben we ook gekozen voor een extra systeemwand om een kamer te scheiden. Ik merk dat het nu warmer is in huis.