Hier in huis wonen een aantal chips-monsters. Zeker in het weekend, lekker voor de buis op de bank gaat er nog wel eens een zakje door heen. Hoe chips gemaakt wordt, was voor onze meiden een grote vraag. Daar kregen wij gisteren het antwoord op, toen we bij De Hoeksche Hoeve een kijkje mochten komen nemen. Daar maakte de meiden hun eigen zak en mochten ze ook alvast even proeven.
Op de persdag van House of Rebels maakte ik kennis met de Boerderij Chips. Deze chips wordt in Nederland gemaakt op Hoeksche Hoeve, een boerderij in ’s Gravendeel. Samen met MeerVanMir organiseerde zij een bezoekje aan deze boerderij voor ons en de kinderen in de Herfstvakantie. Ondanks dat mijn meiden gek zijn op chips, hadden ze eigenlijk geen idee hoe chips gemaakt wordt. Kleine Zus wist wel dat het van Gezond Eten gemaakt werd en van Paprika. Tijd dus voor een lekker en opvoedkundig tripje.
Op de boerderij werden we vriendelijk ontvangen door boer Henk en Carlieke. Op tafel lagen naast de koffie en limonade al de eerste chipjes op te proeven. Dat lieten de kinderen zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Boer Henk vertelde ondertussen het verhaal van de Boerderij Chips.
Het verhaal
Boer Henk teelt op zijn boerderij onder andere suikerbuiten, tarwe, uien, erwten en aardappelen. Al deze producten zijn vaak de grondstof voor de producten die uiteindelijk aan de consument worden verkocht. In de weg naar de supermarkt zijn er dus meerdere partijen die moeten verdienen aan dit producten. Zo blijft er voor de boer vaak niet veel over. Om zelf een product aan de consument de kunnen leveren, bedachten Boer Henk en zijn buurman de Boerderij Chips
Zo kochten ze een komkommersnijder en een snelkookpan en verkochten ze de eerste zakje chips bij de plaatselijke groenteboer. Deze zag het in eerste instantie niet zitten, maar binnen een uur belde hij terug dat alles verkocht was en graag meer wilde hebben. Nu ruim 10 jaar laten zijn de Boerderij Chips te vinden bij speciaal zaken, op de aardappel afdeling van de Jumbo en zelfs op Schiphol en in de eerste klas van KLM. Samen met een Italiaanse ondernemen bedachten ze de Truffel Chips en met Heineken Bier Chips. Het ondernemerschap van deze boeren is een voorbeeld van doorzetten en buiten de box te gaan. Maar bovenal maken ze heerlijke chippies.
Hoe maakt je chips?
Voor die vraag waren we natuurlijk ook gekomen naar de Hoeksche Hoeve. Samen met de kinderen kregen wij een kijkje in de keuken of beter gezegd, in de schuur. Daar was net een vrachtwagen voor met verse aardappelen van het land aangekomen. Deze aardappelen werden eerst gesorteerd op grote. Want de chips kan natuurlijk niet te klein zijn en ook niet te groot. De aardappel die voor de chips wordt gebruikt is ook een speciale aardappel, die niet zo lekker is bij je groenten en vlees, maar wel als chips.
In een grote centrifuge worden de aardappelen dan goed gewassen. Door de aardappelen 20 minuten in alleen water rond te draaien worden ze perfect schoon. De kinderen mochten hun eigen aardappel zelf wassen met een borstel en dat viel nog niet mee.
Na het bad gingen de aardappels met schil een grote pan in, waarna ze door de snijmachine de grote oliepan in gingen. Na een minuutje of 5 zwemmen, kwamen er opeens heel veel chipjes van de lopende band af. De chips waren nog een beetje warm, maar mochten al wel geproefd worden.
Na een laatste controle (geen chips met zwarte plekjes, vastgeplakte chips on rare vormen) ging er nog een smaakje overheen en daarna meteen de zak in. Ik denk dat binnen 3 kwartier de aardappel van het land in de zak zit als chips. Hoe vers is dat! Alle kinderen kregen hun eigen zak met daarop hun eigen naam. Deze zakken werden niet meer losgelaten natuurlijk. Gelukkig kregen wij allemaal ook een doosje mee met daarin 3 smaken. Ook kregen we een extra doosje mee om weg te geven aan onze volgers.
Duurzaam
Voordat we bij de winactie komen, wil ik nog even stil staan bij de duurzaamheid van dit product. In het hele proces is hier over nagedacht. De aardappelen komen van het veld naast de boerderij, bij het wassen gebruiken ze alleen water, door ze aardappel met schil te gebruiken is er geen restafval en de mislukte chipjes worden vergist, wat weer energie oplevert. Maar ook de olie wordt daarvoor herbruikt en de verpakking bestaat uit enkel plastic (dus geen folie binnenkant) want weggegooid kan worden bij het plastic. Alles bij elkaar maakt het duurzaam en een extra reden om nog eens een zakje open te trekken.
Winactie doos Boerderij Chips
Van de boer kregen we een extra doosje mee om te verloten. Heb jij wel benieuwd naar deze chips? Doe dan snel mee, want in de doos vind je een zak ZeeZout, Ribbel Chips en Paprika.
- Laat een reactie achter onder deze blog dat je meedoet en vertel mij wat jou favoriete chips smaak is.
Laat een geldig e-mailadres achter, zodat ik je kan mailen als jij de winnaar bent. - Like Mama’s Liefste op Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin. Dit is niet verplicht, maar wordt wel zeer gewaardeerd. Indien je een foto / tag achterlaat op Facebook, dan zal ik een extra lootje in de hoge hoed doen met jouw naam.
- De winactie loopt t/m 30 oktober. De winnaar wordt in de week erna bekendgemaakt. Ik zal persoonlijk de winnaar een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
- Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.
Sonja says:
Wij houden van alle smaken en zijn erg benieuwd naar deze chips ;-)))!
Marian Zw says:
Wat super leuk voor de kids zeg! En een leuke winactie, wij willen deze chisp wel eens proberen, paprika en naturel zijn onze favoriete smaken.
Danielle van de Donk says:
Wat een leuke maar vooral lekkere actie. Hier eten we olk allemal graag chips. Onze favoriete snaak is paprika. Ben heel benieuwd naar deze chips
Wendy v V says:
Mmmm, lekker!
Paprikachips is mijn favoriet. Laat maar komen!
Liesbeth says:
Mmmmmmm!!! Hier ook een chipsmonster in huis! Ik vind zelf ribbelchips het lekkerst, lekker kraken! Ik doe graag mee!
Anna says:
I love cheese and onion
Woooehooe
Facebook: An Na
Mara says:
Mijn favoriet is ribbelchips, gewoon voor op een zaterdagavond…
Bart keijzer says:
Naturel vind ik het lekkerst, ik doe mee.
Corinne says:
Naturel is hier favoriet.
Tamara Jongkees says:
Toevallig hebben wij vorige week een zak naturel, onze favoriet, bij de ah gekocht , daar staan ze gewoon bij de chipsafdeling. Wij kopen zelden chips omdat het zo zout is, maar naar alle zakken te hebben vergeleken bleek hier veruit de minste zout in te zitten (en geen andere troep). Wij vonden de chips erg lekker! Ik ben ook wel benieuwd naar de andere varianten, die zijn bij ons niet verkrijgbaar. En het duurzame aspect is ook zeker fijn.
Anita H. says:
Tot nu toe gaat mijn voorkeur uit naar ribbelchips naturel.
Diny Frijters says:
Ik vind alle smaken lekker! 😀 Maar mijn favoriet is Zeezout.
Manon says:
hmmm ribbelchips! en dan vooral van die krakende met paprikasmaak!
G.T. says:
Wij eten vooral naturel chips, altijd goed! En ook meestal de soort die mijn zoontje ook mag eten met zijn allergie. Maar ik zag dat deze chips sowieso geen koemelk bevatten, dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen! Ik maak dus graag kans.
Cobi says:
Het liefste zoute chips ik ben dan ook erg benieuwd naar de zeezout!
Anita te Gussinklo says:
Wat leuk zo’n uitje om te zien hoe het gemaakt word.
Mijn favoriete smaak in chips is paprika
Ling choi says:
Mijn favoriet is paprika chips. Ik ben benieuwd naar andere smaken. Ze lijken allemaal lekker.
manon Diel says:
Ik doe graag mee, ik ben gek op chips 🙂
Mijn favoriete smaak: zeezout
cindy says:
Leuke actie, ik ben echt een “paprika mens”.
Barry says:
Oei dat is een lastige. Gek op naturel, paprika, cheese onion en bolognese
Bets says:
Na het lezen van je verhaal ben ik wel super nieuwsgierig geworden naar de smaak. Mijn favoriete smaak is toch wel Naturel, maar na dit gelezen te hebben ben ik zeer benieuwd naar alle 3 de smaken. Ik doe graag mee om kans te maken op dit lekkere pakket aan chips!!
gerda says:
Super dat het helemaal duurzaam is!! Nu wil deze chips zeker wel proeven! We houden hier allemaal van chips eten dus dat komt wel goed! Naturel en paprika, maar ook met kaassmaak lijkt me erg lekker!
Marian B says:
Lekker! Hier zeggen we geen nee tegen. Ik vind alle chips lekker 😉 maar paprika blijft toch mijn lievelingssmaak, ook ribbels doen het goed bij mij. Ben erg benieuwd naar deze duurzame boerderij chips.
Rosemary van Duinen says:
Hmmm.. Ik ben gek op zeezout.. Maar eigelijk gaat alles wel op als ik chips op tafel zet.. En wat een leuke aktiviteit met de kinderen.. Ideetje voor verjaardag.
Marianne van den Hoek says:
Ahhhh wat een heerlijke actie :-)) Ik hou het meeste van gewone naturel chips.
Maria says:
White Stilton & Cranberry,niet alleen met kerst, maar altijd de lekkerste!!!!
Lieke van Veen says:
Wat leuk om te zien hoe chips maken in zijn werk gaat.
Ik maak graag kans op dit pakketje. Mijn favoriete chips is ribbel chips.
Ik volg je op Facebook (Lieke van Veen)| Instagram (liekevv24)| Twitter (_liekeee) | http://www.bloglovin.com/liekevanveen8
Sandy van der Kolk says:
Met drie kids in huis kan ik de zakken chips blijven aanslepen, haha!! Zelf blijf ik naturel het lekkerste vinden 🙂
Chantal says:
Wat leuk om met de kids te mogen doen, Leerzaam en lekker. Naturel is mijn favoriet? Zou deze heerlijke chips is willen uitproberen dat lijkt ons heerlijk nu maar #FingersCrossed
Sherry says:
Wat leuk sinds ik ontdekt heb dat ik lactose intollerant ben mag ik alleen maar biologisch eten, helaas is dat niet altijd lekker. Hier doe ik graag aan mee. Paprika daar houd ik van. Ik had je al op fb geliked.
Iris says:
Het allerlekkerst vind ik die oranje doritos, maar paprika en naturel chips gaan er ook goed in.
Nency says:
Lekker. Naturel met zeezout.
Marloes says:
Paprika! Ik hou van alle chips, maar daar kan ik nog extra van smullen.
Els Timmers says:
Zeezout vind ik zo enorm lekker en dat is dan ook echt mijn favoriet
Liesbeth says:
Oh Boerderijchips is inderdaad superlekker! En dan gaat mijn voorkeur echt uit naar paprika. Soms staat er bij de plaatselijke supermarkt wel eens een bakje om te proeven, maar dat blijft nooit lang gevuld.
Joke Somers says:
Ik ben dol op Zeezout. Ik weet dat te veel zout niet goed voor je is, maar zonder zout is chips wel erg saai.
monique weber says:
naturel heerlijk!
Mieke Stam says:
Hier ook een paar chips monsters in huis! ik ben erg benieuwd naar deze chips, had er nog nooit van gehoord. De jongens houden van ribbel, mijn man van paprika en ik van naturel 😉
Simone Wiersma says:
De Pringles ketchup valt bij ons goed in de smaak. Maar we vinden veel meer lekker, dus kom maar op!
Corinne says:
Ik ben een chips-verslaafde en dol op alle smaken, maar als ik moet kiezen… kies ik voor hele zoute naturel, lekker fout, lekker zout!
Christien says:
Ik hou echt van chips! De zeezout variant is mijn favoriet.
Patricia Lubbertje says:
Mijn favoriete smaak cjips is paprika. Simpel maar lekker.
Ik maak graag kans. Binnenkort is onze zoon jarig, dus dat zou goed uit komen
Corina Smulders says:
Dat lijkt mij nou eens lekker om te proberen, naturel en paprika vinden wij lekker