Stoelverhoger, goed dat die bestaat!

Eén van de beste uitvindingen die gemaakt is om je kind veilig in de auto te vervoeren, is een stoelverhoger. Op de autokinderstoelen na had je in mijn tijd deze slimme verhogers nog niet. Wij mochten, toen we de autobabyzitjes ontgroeid waren, languit, liggend of zelfs voorin op schoot bij mijn moeder in de auto. En, ik voel nu eigenlijk een plaatsvervangende schaamte voor mijn ouders en alle andere volwassenen die dat ook deden destijds, zonder gordel. De tijd was anders, mensen meer onwetend en het was vroeger niet zo druk als nu op de wegen. Toch achteraf terugdenkend, wat onverantwoord en levensgevaarlijk. Met de komst van mijn kinderen waren de autostoelverhogers verplicht en ik heb ze nog nooit zonder gordel in de auto gezet.

Stoelverhoger, goed dat ie bestaat!

Het gemak en ongemak van een stoelverhoger

Een autogordel is niet gemaakt voor kleuters, de kans bestaat dat tijdens een noodstop kleine kinderen erdoor gewurgd kunnen worden. Ook kan een te klein kind in een autogordel schuiven, waardoor hij niet goed op zijn plaats zit, met alle gevolgen van dien. De voordelen van een stoelverhoger zijn:

  • Licht en daardoor makkelijk te verplaatsen
  • Neemt weinig ruimte in
  • Goedkoop
  • Ideaal voor kindjes vanaf 22 kilo en minimaal 125 centimeter lang
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Kind kan naar buiten kijken
  • Veilig

De zitverhoger verlaagt de kans met verwondingen, omdat het de zitpositie van kinderen verhoogt, omdat de schoot- en schoudergordel, op de goede hoogte zit.
Het nadeel is dat een zitverhoger zonder rugleuning geen bescherming heeft bij een zijwaartse botsing en dat de gordelgeleiders het stoeltje zonder rugleuning niet goed beschermt tegen een frontale aanrijding.

Lees ook: Vermaak op de achterbank tijdens de vakantierit

Waar moet je op letten bij een stoelverhoger?

Er zijn verschillende soorten en vormen van zitjes voor kinderen. In allerlei kleuren en modellen, dat het begrijpelijk is dat je soms door de bomen van zitverhogers het bos niet meer ziet. De stoelverhogingen die in Nederland verkrijgbaar zijn, voldoen tegenwoordig allemaal aan de veiligheidsvoorschriften. Koop of gebruik je een tweedehandse of derdehandse zitverhoger die al een tijdje niet is gebruikt, dan is de veiligheid niet gegarandeerd. De punten waar je op moet letten voor de juiste stoelverhogers zijn:

  • een veilige stoel is alleen veilig als hij op de juiste manier in de auto wordt geplaatst.
  • zorg dat je de hoogte van de gordels goed kunt afstemmen op de lengte van je kind.
  • kijk welke het beste bij je kind past: een zitje met rugsteun of één zonder.

Een goede stoelverhoging is die waar jouw kind comfortabel in zit, perfect in de auto past en makkelijk te hanteren is. Zijn er meerdere auto’s of kleine kinderen in het gezin, koop dan dezelfde verhogers dubbel.

Laatste tips

  • Zet je kind altijd in een zitverhoger als je met de auto even weg moet. Ook al is het maar vijf minuten of een klein stukje rijden. Een ongeluk is zo gemaakt.
  • Zet je kind nooit te vroeg in een verhoger als hij nog niet groot of oud genoeg is.
  • Test de verhoger eerst droog, voordat je echt de weg op gaat.

Deze blog is geschreven in samenwerking met de online winkel Autodoc.nl
Stockfoto door Africa Studio

Spread the love

10 thoughts on “Stoelverhoger, goed dat die bestaat!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.