Review | Socrative – maak je eigen quiz

De afgelopen dagen is het even stil geweest op mijn blog. Mijn andere werkzaamheden vroegen even wat meer aandacht, waardoor het schrijven van een blog er helaas downloadniet meer van kwam.
Een van de dingen die ik van de week heb gedaan, is het geven van een scholing op mijn werk. Nu doe ik dat al een aantal jaren en ben erg handig geworden in presenteren en het maken van een PowerPoint. Ik vind het erg leuk om te doen, maar nog leuker vind ik het om een presentatie te geven die net even anders is dan men verwacht, De scholing die ik moest geven was in de avond van 19.00-21.30, ook niet echt het moment waarop iedereen nog fit en fruitig is om 1,5 uur een verhaal aan te horen. Vandaar dat ik gekozen heb voor het maken van een quiz. Via een collega kwam ik terecht bij het programma Socrative. Dit wordt gebruikt op verschillende vervolg-opleidingen,
Nu denken jullie misschien wat heb ik daaraan als ik geen presentaties hoef te geven? Nou dit programma is zo makkelijk en leuk in het gebruik, dat je het ook thuis kunt toepassen tijdens jullie spelletjesavond, op vakantie, voor een kinder-verjaardagspartijtje, familie weekend of tijdens het afscheid van een collega. Iedereen kan namelijk meespelen m
et zijn eigen smartphone, tablet of computer als stemkastje.

Hoe werkt het?Socrative teacher
Je moet je eerst aanmelden op de site van Socrative als Teacher/Docent. Dit is gratis en je hoeft niet bang te zijn voor veel mails van ze.
Bij het aanmelden kun je ook kiezen voor Nederlands en de uitleg is verder heel simpel.
Via de tab Testen beheren, kun je je eigen test maken.
– Klik op het vlak Test maken
– Verzin een naam van je test
– Kies het soort vraag dat je wilt maken MEERKEUZE, JUIST/ONJUIST of KORT ANTWOORD
– Verzin je vraag of stelling
– Geef dan het goed antwoord en vul evt een uitleg bij het antwoord in.
– Kies voor een leuk plaatje en pas evt de opmaak van je vraag aan

Socrative

That’s All!
Je kan zoveel vragen toevoegen als je wilt en steeds kiezen voor een ander soort vragen. De volgorde van de vragen is ook later nog aan te passen met de pijltjes aan de zijkant. Opslaan en afsluiten en je quiz is klaar.

De Quiz spelen
En nu aan de slag!Socrative student
Alle deelnemers van de quiz moeten wel eerst de gratis App van Socrative Student downloaden.
Als ze dit hebben gedaan wordt er gevraagd het LOKAAL (ROOM) in te vullen. Deze is boven aan jouw schrem te vinden en bestaat uit 9 letters. Vervolgens vullen ze hun naam in.
Dan is het wachten totdat iedereen is aangemeld en kun je de quiz starten. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt als deelnemers in hun eigen tempo de quiz laten invullen of het gezamenlijk doen en dat jij het tempo als docent bepaald.. Dat laatst is wel het leukste. Er zijn nog veel meer mogelijkheden zoals het wisselen van de volgorde van de vragen en het anoniem laten invullen van de quiz. Kijk maar eens even rustig rond en kies wat voor jou op dat moment van toepassing is.

Zelf log je ook in op je computer, tablet of telefoon als Docent en start je de quiz via het Dashboard met de een test beginnen knop.
Onderaan je vraag kun je zien hoeveel ‘studenten’ zich hebben aangemeld, hoeveel daarvan de vraag hebben beantwoord en welk antwoord ze hebben gegeven. Als iedereen zijn antwoord heeft gegeven, kun je ze het juist antwoord laten zien. Vervolgens ga jij als docent naar de volgende vraag en deze zal bij iedereen weer op zijn schermpje verschijnen.
Als de quiz klaar is kun je de Live resultaten laten zien en zie je wie de meeste vragen goed heeft beantwoord.

Socrative resultaat

CONCLUSIE; Makkelijk om te maken en in gebruik. Superleuk om te doen ipv de geijkte PowerPoint Presentatie. Maar ook leuk om thuis een quiz te maken tijdens een spelletjesavond of kinderpartijtje. Maar denk ook aan een leuke activiteit tijdens een familieweekend, afscheid van een collega, vrijgezellenfeestje of huwelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos als je erover nadenkt
Iedereen met een smartphone kan meedoen of anders speel je in groepjes mee.
De apps en internet account zijn gratis
Nadeel; helaas kun je nog alleen plaatjes toevoegen en geen (korte) intro filmpjes. En natuurlijk moet je wel de beschikking hebben over een Wifi Netwerk

Spread the love