Online Type Cursus Typetuin

Review | Leren typen in de Typetuin

Kinderen komen al op hele jonge leeftijd in aanraking met de digitale wereld. Swipen op een tablet lijkt wel aangeboren. Later zullen onze kinderen ook achter de computer terecht komen, welk beroep ze ook kiezen. Naast het leren schrijven is leren typen een must voor later. Helaas wordt het nog niet standaard aangeboden op school. Maar hoe eerder de kinderen dit goed aan al leren vanaf het begin, des te meer profijt zij er later van zullen hebben. Daarom zijn wij het schooljaar thuis gestart met een online typecursus; De Typetuin.

Online Type Cursus Typetuin

Toen ik op de middelbare school zat, kon je je ook opgeven voor een typecursus na schooltijd. Dat was echter niet zo populair en alleen de kinderen die dat verplicht moesten doen van hun ouders, volgde deze cursus. De lessen waren oersaai en bestonden alleen maar uit rare zinnetjes tikken (op een typemachine) en dan kijken wie het snelste was. Ik was oprecht blij dat mijn ouders mij daar niet naar toe stuurde. Nu denk ik soms, hadden ze dat maar wel gedaan…

Jong geleerd is oud gedaan

Wie had gedacht dat de computers zo’n belangrijk onderdeel zouden worden van onze maatschappij. Ik denk dat er bijna geen beroep meer is, waarbij er geen gebruik gemaakt wordt van een computer of toetsenbord. Maar ook mailen we dagelijks en sturen we elkaar berichten via onze smartphones. Typen heb ik door schade en schande mijzelf wel aangeleerd en gaat mij redelijk goed af. Helemaal blind type kan ik helaas niet en een echte power snelheid zit er ook niet in. Maar altijd nog sneller dat die verpleegkundige laatst, die bij de intake van mijn vader in het ziekenhuis, alles met 2 vingers intypen (echt waar!)

Omdat ik nu wel in zie dat goed leren typen belangrijk is in de toekomst van mijn kinderen, zijn we nu met Grote Zus (groep 6) na de zomervakantie meteen begonnen. We doen dit via de online typecursus van Typetuin.

De Typetuin

Na het zien van deze intro, zat ze al meteen helemaal in het verhaal en kon niet wachten om te beginnen. In de Typetuin zijn verschillende levels waarin je de achtergelaten Kouwsels van professor Begoni kunt redden. Er is ook een “leesetende” plant ontstaan, die moet je zien te verslaan. Door het maken van de type-opdrachten verdien je diamanten waarmee je online prijzen kopen. Met deze cursus kun je goed leren typen in 14 weken, mits er dagelijks 15-30 minuten wordt geoefend. Het verdienen van de diamanten werkt als een goede stimulator. Ook zijn er verschillende leerzame mini-games voor extra online typeles.

De typecursus begint met het aanleren van een goed zithouding en natuurlijk waar je je vingers op het toetsenbord moet plaatsen. Dit wordt per level met een regel op het toetsenbord uitgebreid. Aan de kleuren van de letters kunnen de kinderen ook zien welke onder welke vinger de letter zit. Deze hints worden naar mate je hoger in de levels komt steeds minder.

 

Het fijne van deze online typecursus is dat het niveau zich zelf aanpast aan het tempo van het kind. Wordt een opgave niet goed maakt of de snelheid niet gehaald dan wordt de volgende opgave automatisch makkelijker. Zo blijft het typen een uitdaging en blijft de motivatie er om de typevaardigheid te verbeteren.  

Rapportkaart

Wekelijks krijg ik als ouder een rapportkaart, waarop ik de voortgang kan zien. We zijn nu 2 weken bezig en er wordt (bijna) elke dag wel geoefend een een paar levels gespeeld. Om bij een volgend level te komen moet er wel een bepaald percentage gehaald worden. Aan de kleur op de kaart kan ik zien dat ze goed bezig is, maar wel moet blijven oefenen. Ik ben eerlijk gezegd blij verrast dat ze er zo enthousiast mee bezig is. Ik hoop dus ook dit door te zetten, zodat ze over een paar maanden haar typediploma op zak heeft. Doordat ze het nu meteen goed aanleert, zal ze daar later heel veel profijt van hebben.

 

En ik, ik oefen stiekem mee, maar merk dat het knap lastig is als je het weer helemaal opnieuw moet leren. Voor Grote Zus natuurlijk een extra stimulans om straks sneller te kunnen typen dan haar moeder 😉

Nieuwsgierig geworden, kijk dan snel op de site van Typetuin. Daar kun je je aanmelden voor een Gratis Proefles, kun je ook de introductie filmpjes bekijken en krijgt je nu €20 introductiekorting op de volledige online typecursus.

Heb jij ooit een (online) typecursus gedaan?

Flow Nidal rookmelders voor op de kinderkamer

Spread the love

20 thoughts on “Review | Leren typen in de Typetuin

 • Ik heb ook nooit typeles gehad, maar door heel veel te moeten schrijven voor het afstuderen is er wel meer tempo ingekomen. Inmiddels heb ik mijn eigen weg gevonden en type redelijk snel en bijna blind, al is het niet helemaal volgens de officiele manier.

 • Ik heb wel een typecursus gevolgd. Ondanks dat ik het toen verschrikkelijk vond ben ik mijn ouders nu eeuwig dankbaar. Niets zo handig dan ontzettend snel en blind kunnen typen. Vooral tijdens het bloggen en werkstukken maken is het heel fijn!

 • Ik heb ook nooit een typecursus gedaan. En kan heel gied typen en snel, maar niet helemaal met 10 vingers. Zou het voor de kinderen wel willen, maar papa (nog) niet. En zelf merk ik er ook geen motivatie. Binnenkort toch nog eens bespreken denk ik

 • Ik baal ook dat ik niet op typecursus mocht… Zo handig om blind te kunnen typen. Dat kan ik nu ook wel, maar niet met tien vingers… hahaha… Ik heb zelf wel eens online een cursus gedaan, maar ik ben zo vastgeroest in mijn eigen manier van typen, dat ik er weer mee gestopt ben. Deze cursus lijkt me dan ook superhandig en goed voor de kiddies…

 • Wij hadden in groep 7/8 altijd typles. Geen kleurtjes op de toetsenbord maar enkel zinnetjes typen zonder naar de toetsenbord te kijken. Ook heb ik nog een typecursus thuis gehad waarbij je stickers had die je op je toetsenbord kon plakken en dan moest je een mail schrijven maar tegenwoordig is het veel leuker gemaakt. Ik denk gewoon door vaak tr doen dan weet je het vanzelf.

 • Op school heb ik geleerd te typen en met een tweedehands ouderwetse typemachine ging ik driftig in de weer! 🙂 Ik vind dit een goede tip, iets voor mijn meisje over een tijdje, thanx!

 • Ik heb (op de basisschool al) ook een typecursus gedaan. Daar heb ik zeker geen spijt van! Ik kan (gelukkig) nog steeds snel typen, dus die cursus heeft goed geholpen 🙂

 • Ik heb nooit een online cursus gedaan… Maar wel een mbo opleiding receptioniste dus zoveel slagen per minuut was een vereiste dat diploma te halen 😉
  Ik ben het met je eens dat goed en snel kunnen typen zeker handig is voor de toekomst… deze cursus kende ik nog niet maar had al wel eens van het principe gehoord… leren typen voor kinderen door een soort spel. Vind dat erg leuk bedacht.

 • Het lijkt mij een prettige methode om te leren typen. Als Remedial Teacher ervaar ik dat een type – cursus voor kinderen heel erg positief werkt ook bij de kindjes met dyslexie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.