Review | Finding Dory

Finding Dory

Na lang wachten (13 jaar!) is gisteren dan eindelijk het vervolg verschenen van Finding Nemo. Natuurlijk was het niet van zelfsprekend dat er een vervolg op de deze klassieker van Pixar zou komen. Maar toen de eerste berichten naar buiten kwamen dat er gewerkt werd aan een nieuwe film, met deze keer Dory, de vergeetachtig vis in de hoofdrol, werd ik toch wel heel nieuwsgierig. Namens Go or No Go mocht ik begin deze maand, als een van de eerste in Nederland aanwezig zijn bij de pers-viewing. Vol verwachting reisde ik op een doordeweekse dinsdagochtend naar Amsterdam.

Het verhaal

Nu Nemo weer veilig thuis is bij zijn vader, is het de beurt aan Dory om de grote oceaan over te steken op zoek naar haar familie. Ze begint namelijk langzaam finding dorysteeds meer herinneringen terug te krijgen aan haar eigen vader en moeder. Daarop besluit Dory op zoek te gaan naar huis ouderlijk huis. Natuurlijk kunnen Nemo en Marlin haar niet alleen laten gaan en zo begint het avontuur van Dory.

Tijdens de zoektocht komen ze oude en nieuwe vrienden tegen. Na een lange tocht komen ze terecht in het Marine Instituut in Californië. In dit aquarium en revalidatiecentrum worden vissen gered, gerehabiliteerd en weer uitgezet. Met wat hulp van de koppige octopus Hank, Bailey, een witte dolfijn die ervan overtuigd is dat zijn echolocatie-krachten niet meer werken, en de slechtziende walvishaai Lot, lijkt het onmogelijk toch te lukken en vindt door haar geboorteplek. Maar zijn haar ouders daar ook nog steeds?
De boodschap is dat je nooit moet opgegeven en er altijd wel een weg is!

Pixar Short

Net als bij de andere films van Pixar begint de hoofdfilm niet voordat er eerst een geweldig en komisch kort filmpje wordt vertoont. Bij het zien van de eerste beelden vroeg ik me werkelijk af of ik nu naar een animatiefilm zat te kijken of naar een echte film. Kijk maar naar de trailer en je zult het begrijpen.
In dit filmpje zien we een heel schattig klein zeevogeltje, genaamd Piper. Om aan eten te komen moet dit kleine oeverlopertje uit zijn veilige zandduinen tevoorschijn komen. Aan de vloedlijn liggen namelijk alle lekkere schelpen. Maar daar is ook de zee en die is groot en onverwachts. Gelukkig vindt het vogeltje een manier om de zee te slim af te zijn.

Conclusie

Meestal ben ik wel wat skeptisch als er een vervolg wordt uitgebracht na een succesvolle eerste film. Maar in het geval van Finding Dory hoef je je daar geen zorgen om te maken. Het verhaal heeft een geheel eigen lijn met oude bekende, maar ook veel nieuwe karakters. Het verhaal blijft boeiend tot aan het einde en zit voor komische scenes.

Groot voordeel van deze film boven Finding Nemo is dat er eigenlijk geen hele enge stukjes in zitten. Ik ging namelijk met mijn Oudste naar een vertoning van Finding Nemo, een paar jaar terug. Ik was toen even vergeten dat de scene met de haaien, best wel eng kan zijn voor kleine meisjes. Naar Finding Dory kun je gerust je kleine kinderen meenemen of de wat banger uitgevallen grotere kinderen. Ze zullen deze film allemaal heel erg leuk gaan vinden! En de pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s zeker ook 😉

Beoordeling

Zou ik er voor naar de bioscoop gaan; ja!
Zou ik de DVD kopen/huren; ja!
Zou ik hem op TV kijken zonder weg te zappen; ja!

Genre Animatie Familiefilm Kinderfilm
Tijdsduur
103 minuten
Taal Engels, Nederlands ondertiteld
Projectie 2D, 3D
Cast
* Dory – Ellen Lee DeGeneres / Annick Boer (NL)
* Marlin – Albert Brooks / Jeroen van Koningsbrugge (NL)
* Nemo – Hayden Rolence / Jasper Sohier (NL)
* Hank, de octopus – Ed O’Neill / Loek Peters (NL)
* Destiny, de walvishaai – Kaitlin Olson / Nicolette van Dam (NL)
* Baily, de witte dolfijn – Ty Burrell / Jeroen Spitzenberger (NL)
Website: http://films.disney.nl/finding-dory

In de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 29 juni 2016

Wat denk jij? Wordt deze film net zo’n succes als Finding Nemo?

Spread the love

One thought on “Review | Finding Dory

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.