Afgelopen zaterdag ging ik al met de billen bloot in de tag Ik ben zo’n moeder die…. Een van de punten die ik opbiechtte is dat mijn kinderen slapen in de kleren voor de volgende dag. Omdat ik daar nogal wat vragen over kreeg, deel ik vandaag graag nogmaals de blog met het idee daar achter. 

Ik beken... slapen in de kleren voor morgen

Geen ochtendmens & driftbuien

Toen onze oudste dochter een jaar of 1,5 was, begon ze al een sterke mening te krijgen over wat ze wel en vooral niet aan wil trekken. Ze had een sterke voorkeur voor jurken en rokjes. Maar steeds vaker kon ze ’s ochtends niet kiezen en accepteerde zij mijn keuze ook niet. Had ze een rok aan, moest het toch een jurk zijn en natuurlijk ook andersom. Ook de keuze tussen een legging en een maillot gaf veel strijd. Deze liep zo hoog op, dat op een gegeven moment we haar met z’n tweeën moesten aankleden. Papa hield haar in de houtgreep en ik probeerde een maillot aan haar trappende benen te krijgen. Je kunt je voorstellen dat we onze dag zo niet echt goed begonnen. Ons eigen ochtendhumeur hielp hier niet bij….

Omdenken

Na een zoveelste gevecht in de ochtend, bedacht ik dat het zo niet langer meer kon. Natuurlijk hadden we al verschillende dingen uitgeprobeerd, zoals de kleren ’s avonds samen uitzoeken en alles klaar leggen. Helaas was ze zich dan in de ochtend bedacht en werd het alsnog een strijd. Op een gegeven moment was ik de was aan het opvouwen en legde ik een pyjamabroek van haar per ongeluk op de stapel leggings. Ik bedacht me toen dat er eigenlijk maar weinig verschil zit tussen die broeken. En een jurkje a la Petit Louie eigenlijk ook niet zo verschilde met haar nachtjaponnen. De volgende avond kozen we een legging uit en een mooie jurk en gingen slapen.

Probleem opgelost

De volgende ochtend was er geen vuiltje aan de lucht. Geen strijd meer met aankleden, alleen nog sokken en schoenen en klaar! Op sommige dagen sliep ze in een legging en t-shirt en hoefde alleen de rok nog aan. In de winter was het een maillot en had ze dus ook geen koude voeten meer. Tot op de dag van

vandaag doet ze dat nog steeds. ’s Avonds schoon ondergoed en kleren aan en ’s ochtends bijna meteen klaar voor school.

Deze gewoonte hebben we natuurlijk ook bij Kleine Zus doorgevoerd en het werkt ook bij haar prima. Want met haar hebben we ook te stellen, als we haar een keertje toch in een normale pyjama hebben gehesen. Net als haar zus, heeft zij een sterke eigen mening als het om kleding gaat, Voordat we voor haar de juiste jurk of rok hebben gevonden in de ochtend, zijn we heel wat frustraties verder…

Vies?

Ach, de kleren die ze aan krijgen zijn schoon en zoveel zweten mijn kleine meisjes ook nog niet. Wij zijn erg blij met de oplossing die we gevonden hebben. Noem mij een Loedermoeder, maakt mij niet uit. Onze ochtenden zijn op deze manier een stuk vriendelijker en met minder stress. Iedereen blij en dat is een stuk belangrijker.

Waar slapen jullie kinderen in?

Lees ook hoe wij van het verzetten van de klok naar de Wintertijd een Win-Win situatie maakten

De foto’s in deze blog komen van Shutterstock

Spread the love

32 reacties op Ik beken… mijn kinderen slapen in de kleren voor morgen

 1. Ja ieder zijn ding toch? Toen ze klein waren tot zo een 6 maanden droegen ze allebei altijd pyamas, soms ook gewoon die van de nacht nog. Puur omdat ze gingen huilen bij broekjes en maillootjes en zo. Ze vallen nog wel eens in hun kleding in slaap, maar dan in de ochtend willen ze wel schone kleding.

 2. Je hebt helemaal gelijk hoor. De rest van de wereld kan vinden wat hij wil; uiteindelijk maakt iedereen weleens een keus in het opvoeden die ongebruikelijk is. Soms is het beter om je strijd te kiezen. June droeg tot haar negende geen broeken, vonden anderen ook weleens raar. Ik vond het onnodig om de zoveelste strijd aan te gaan; die tijd stak ik liever in het bijbrengen van normen en waarden.

 3. Heb ik ook niet gehoord eerlijk gezegd…

  Al deed ik het zelf wel eens in mijn tienertijd omdat ik geen ochtendmens was toen en het was van wekker, snooze, snooze, snooze en dan hup, ik moet over 5 minuten naar school vertrekken. Ik durfde dat echter tegen niemand zeggen….

  Vindingsrijk zou ik dus zeggen, ik vond mezelf toen ook niet vies. Het was immers proper…. 😉 Al heb ik eht nooit druven zeggen en doe jij het wel! 😉

  Ik vind het een egweldige oplossing us! 😉

 4. Wat een goede slimme oplossing! Het is niks om een kindje te hebben die zoveel stress ervaart door alleen het aankleden. Je kan het later altijd nog anders aanpakken als je dit zou willen om te kijken hoe het gaat, door één kledingstuk s ochtends pas aan te doen.

 5. Ik vind dit echt geweldig, waarom heb ik dat nooit bedacht? Ik kan me voorstellen dat je je hierdoor een loeder voelt. Maar ik kan me ook voorstellen dat de ochtenden sneller en relaxter verlopen.

 6. Hier houd ik nou van! Gewoon lekker schijt hebben aan de wereld en doen wat goed is voor jullie! Ik vind het een topidee. Kinderen zweten toch nog vrijwel niet en als het drama voorkomt in de ochtend..

 7. Ik las het al in ‘ik ben zo een moeder tag’. Nooit eerder gehoord maar het klinkt als een goede oplossing. Voor de rest sluit ik mij aan bij Lotus Writings. Jouw kinderen, jouw opvoeding. Mening van anderen is onbelangrijk

 8. Ik heb dit artikel gister ook gelezen en ik vind het echt een life hack! Ik zou dit dus ook bedenken maar niet doen omdat men het misschien niet vind kunnen. Ik vind je stoer!

 9. Ik vind ’t helemaal geen raar idee. In mijn studententijd woonde ik een jaar in Bangladesh voor mijn onderzoek. Iedereen douchte daar na het heetste moment van de dag tussen 14.00 en 16.00 uur. Na het douchen en schone kleren werd er geluncht. ‘ s avonds sliep iedereen in die zelfde kleren en de volgende middag werd er weer gedouched. Het went echt heel snel. Niemand daar kende toen het verschijnsel van nachtkleding. Het is maar net wat je gewend bent en hoe jij je leven volgens welk tijdschema inricht. In dit geval gewoon een prima oplossing voor een probleem dat geen probleem meer is. Heerlijk toch?

 10. Het is een optie! Hier ook strijd geweest maar sinds ik haar zelf aankleed (is het kadootje voor niet zeuren) gaat het goed. Ze is bijna 10 en kan zich prima zelf aankleden maar op een schooldag helpt mama!

 11. Zeker mee eens, niet moeilijk doen! Ja, het was ooit begonnen als tijdswinst gezien ze om 7uur op kinderdagverblijf werden gebracht, maar mijn dochter 4 jr en zoon van 2 willen perse de mooie jurk aan in de nacht! Ja, ze hebben beiden jurkjes aan, vinden ze prachtig, dag en nacht.
  ‘Gaan jullie maar als prinsesjes dromenland in, lieve kinderen. En als het in de toekomst anders is, ook goed.. ‘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.