Getest| Philips EnergyUp lichttherapie voor tijdens de donkere dagen

Eigenlijk is Blue Monday pas volgende week, maar vandaag toch al een blog over deze meest depressieve dag van het jaar.

Blue maandag is de eerste maandag na 3 volle weken van het nieuwe jaar. Veel mensen ervaren dit als een depressieve dag omdat al hun goede voornemens alweer over boord gegooid zijn en er weinig van terecht gekomen is. Tevens is het geld op, na een dure december maand. En  laatste de vakantie is alweer even geleden en de zomervakantie nog heel ver weg. Genoeg reden dus om je een beetje down te voelen.

blue mondayDoor de donkere winterdagen kan er een tekort aan zonlicht ontstaan. Dit kan leiden tot de bekende winterdepressie. Ik heb hier zeker last van in de maanden januari en februari. Een van de therapie die je daarvoor kan volgen, is lichttherapie.
Vorig jaar mocht ik samen met Buzzer.nl de Philips EnergyUp lamp uit testen. Naast dat het een heel leuk product is om te testen, zag de testperiode er ook anders uit dan anders. Hierover heb ik al eerder een blog gepost. Lees hem hier terug.

Philips EnergyUp
Zonlicht is er niet alleen om ons overdag goed zicht te geven, maar heeft ook een essentiele rol in ons bioritme. Het vertelt ons lichaam wanneer wakker te worden en wanneer naar bed te gaan. Tegenwoordig leven we meer bij de klok, dan bij het zonlicht en hierdoor raakt ons ritme met name in de winter van slag en kun je je daardoor in de winter dus wat minder fit voelen en zelfs een winterdepressie ontwikkelen.
En misschien herken je wel de afternoon-dip rond 4 uur. Ook hierbij kan lichttherapie helpen ipv koffie of een suikerrijk tussendoortje.
Felle licht geeft een positieve prikkel aan onze hersenen en zorgt voor een toename van het activiteitshormoon cortisol. Door elke dag 20-30 minuten de Philips EnergyUp te gebruiken (met voorkeur in de ochtend), zul je je snel al een stuk energieker voelen.

Mijn ervaring
Ik mocht de Philips EnergyUp Blue test. Dit is een kleiner model van de Philips EnergyUp White, maar daardoor makkelijk mee te nemen naar mijn werk. Elke ochtend zette ik dus de Philips EnergyUp even een halfuurtje aan, naast mijn computer. Het is niet de bedoeling dat je in de lamp kijkt, maar dat hij binnen een armlengte in de buurt staat. Er komt wel wat raar blauw licht uit de lamp, dus de eerste paar dagen kwam collega’s nieuwsgierig kijken waar dat licht vandaan kwam. Maar nadat ik ik het had uitgelegd hoe het zat, kwam ze omstebeurt vragen of ze de lamp ook even mochten lenen.
Op de dagen dat ik niet werkte, zette ik de lamp ook wel naast me neer op de bank, terwijl ik even een halfuurtje voor mezelf nam met een tijdschrift en een kopje thee of naar mijn favoriete TV programma keek.
Afhankelijk waarvoor je hem wilt gebruiken is er een ander tijdstip waarop je de lamp het beste kan gebruiken. Met behulp van een speciale App ontwikkeld voor de Philips EnergyUp kun je berekenen wanneer jij de lamp het beste kan aanzetten. Ook zit er een alarmfunctie op zodat je niet vergeet je lamp aan te zetten. En of te kijken of de therapie effect heeft, kun je je stemming ook op de app bijhouden.

Werkt het ook echt?
Ik merkte in de eerste paar dagen nog niet heel erg veel, maarphilips-energy-up-lighttherapy-gadget-skromni-beauty-5_zpskvf1wwcb ik werd er gaandeweg toch wel energieker van en had minder last van de winterblues. Ik ben een nachtvlinder en een duizendpoot, waardoor ik vaak mijn meeste energie in de avond heb om aan mijn projecten (of zoals nu mijn blog) te werken. Met de komst van mijn 2 lieve dames, was ik steeds vaker te moe om nog wat te doen. Door het gebruik van de lamp, kreeg ik weer steeds meer gedaan in de avonduren en voelde ik me ook een stuk beter!

Doordat we nu nog niet echt veel koude en donkere dagen hebben gezien (en misschien omdat ik verhuisd ben naar een veel lichter huis) heb ik de lamp dit jaar nog niet uit de kast gehaald. Uit ervaring weet ik dat juist de maand februari voor mij een lastige maand is en daarom ga ik de lamp toch maar weer tevoorschijn halen en me alvast een extra lichtboost geven!

EnergyUP blue EnergyUP

 

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.