Fopspenen kunnen bij baby’s met een verhoogde zuigbehoefte de oplossing zijn. Want zoals veel ouders weten, kunnen deze extra zuigbehoeftes veel huilbuien en onrust veroorzaken. Dat kan de nachten flink verstoren. Het geven van een fopspeen aan je kindje kan dan de nodige rust bieden voor iedereen. Maar welke speen kies je? Kies je een speen van natuurrubber of juist een van siliconen?
De voordelen van een fopspeen
Het woord fopspeen zegt het al; het doet je kindje denken aan de tepel of de speen van een fles, maar zonder dat er melk uitkomt. Een speen geven doe je dan ook meestal op die momenten dat je kindje eigenlijk geen honger heeft, maar gewoonweg wil zuigen. Dit noemen we zuigbehoeftes. Baby’s hebben de eerste vijf maanden een grote zuigbehoefte. De speen zorgt er dan voor dat je kind niet constant aan de borst of fles hoeft. Iets wat zowel overdag, maar zeker ‘s nacht ideaal kan zijn. Zo kan een fopspeen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je baby sneller in slaap zal vallen. Vooral bij kinderen die moeilijk in slaap vallen, is dit zeker het proberen waard. Als je wilt dat je kindje de speen niet meer gebruikt, kan je deze gemakkelijk wegdoen. Iets wat moeilijker zal gaan als je kind gewend is geraakt aan het zuigen op zijn duim.
Waar moet je opletten bij een fopspeen
Voor het kiezen van de beste fopspenen zijn een paar puntjes waar je op kunt letten. Zo bestaat een fopspeen altijd uit twee gedeeltes; de speen en een schildje. De speen is het zuiggedeelte en wordt vaak gemaakt van natuurrubber of siliconen. De spenen zijn er in verschillende vormen. De twee bekendste zijn de kersvormige speen en de dentalspeen. De kersvormige speen komt het meeste overeen met de moederborst. Bij de dentalspeen heeft de speen een platte, schuinaflopende vorm. Kinderen die lang zuigen op een speen (of duim) kunnen later last hebben van een misvorming van het gebit. Dit komt vaak niet door de vorm van de speen, maar juist door het zuigen zelf. Waarom baby’s een voorkeur hebben voor de dentalspeen is omdat deze vaak beter in het mondje blijft zitten. De voorkeur voor de vorm speen verschilt ook per baby. De tip is dan ook om beiden uit te proberen.
Aan de speen zit ook altijd een plastic schildje rond de mond, voor het veilig gebruik van een fopspeen. Dit voorkomt dat de baby de speen inslikt. Sommige spenen hebben aan het schildje ook een ringetje, zodat de speen makkelijk uit de mond te verwijderen is. De vorm van het schildje kan verschillen en ze zijn verkrijgbaar in veel kleuren en ook met leuke printjes.
Natuurrubber vs siliconen fopspenen
Natuurrubber spenen herken je aan de bruin/gele kleur. Deze spenen zijn geheel gemaakt rubber, wat een plantaardig materiaal is. Daarbij zijn de spenen dan ook 100% vrij van schadelijke stoffen. Vaak kiezen ouders hiervoor omdat deze spenen beter zijn voor hun kindje en duurzamer. Dit is echter niet altijd geval, want voor de productie van rubber worden vaak bomen in het oerwoud onnodig omgekapt. Daarbij komt er bij de productie van rubber ook veel restafval vrij wat vervuiling geeft aan bodem, water en lucht. Ook is natuurrubber een materiaal dat niet gemakkelijk door wordt afgebroken in de natuur. Een fopspeen van natuurrubber kan nog jaren op de afvalberg achterblijven.
Een reden waarom baby’s zelf de spenen niet willen is omdat natuurrubber niet geur- en smaakloos is. Een rubberen fopspeen smaakt en ruikt altijd nog een beetje naar rubber. Dit zorgt er ook voor dat deze fopspenen minder op de moederborst lijken.
Difrax, één van de bekendste spenenmakers van Nederland, heeft bewust voor siliconen gekozen voor zijn producten. Het materiaal siliconen heeft namelijk veel voordelen. Zo is het volledig geur- en smaakloos en zeer goed schoon te maken. Een siliconen speen is erg stevig, waardoor het minder snel scheurt. Het kan daardoor meer druk uitoefenen op het gehemelte en de steeds sterker wordende kaakjes van je kindje. Verder zijn deze fopspenen weerbestendig en kunnen ze goed tegen zonlicht, vocht, warmte en kou. Bij blootstelling aan hitte en uv-licht breekt natuurlijk rubber makkelijk af en gaat het brokkelen. Tot slot is siliconen allergievrij. Het kan namelijk ook zijn dat je kindje allergisch is voor rubber.
Fopspenen van Difrax
De siliconen fopspenen van Difrax zijn ontworpen in samenspraak met logopedisten en tandartsen. Hierdoor zijn de fopspenen goed voor de ontwikkeling van kaak en gehemelte, maar ook voor het gebit van je zuigeling. Eén van de unieke eigenschappen van de Difrax fopspeen is dat het meegroeit. Het schildje groeit mee en het zuiggedeelte wordt steeds massiever. Dit zorgt ervoor dat de fopspeen meegaat met de steeds sterker wordende kaken van je baby. De fopspenen zijn in vijf maten verkrijgbaar, van prematuur tot zelfs verder dan achttien maanden. De fopspenen van Difrax zijn zo ontworpen dat ze het neusje van de zuigeling vrijhouden. Dit zorgt voor een ideale nachtrust. En dat is waar elke ouder naar verlangt.