Scheepsvaartmuseum

Vakantietip | Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Deze zomer blijven we nog even wat meer in Nederland dan andere jaren, maar dat is meteen een goed moment om nog eens op ontdekking te gaan in eigen land. Nu is Amsterdam geen nieuwe stad voor ons en zijn we ook verschillende malen langs het Scheepvaartmuseum gelopen. Maar echt naar binnen alleen een keer voor een persevent. Vorig weekend was het dan zover en gingen we eens echt binnen kijken. Lees er vandaag alles over in deze blog, deels geschreven door mijn oudste dochter.

Heb je zin om met je gezin of vrienden een dagje weg te gaan? Kom dan naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Wij mochten afgelopen week ernaar toe en ik vertel je er graag meer over! Je kunt er van alles leren over de scheepvaart en de zee.

Gezellig dagje uit met gezin/vrienden

Omdat we deze zomer waar weinig naar het strand kunnen gaan, gingen we in plaats daarvan naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. We waren er ooit eerder geweest, voor een Sinterklaasboek presentatie met Dieuwertje Blok. Helaas hebben we toen weinig van het museum zelf gezien die middag. We waren daarom heel blij toen we een uitnodiging kregen om het museum nu zelf te mogen bezoeken in het Zomermuseum. Je kunt er namelijk van alles leren over de scheepvaart en alles dat daarbij hoort. En wist je dat het museum van een de Kidsproof museums 2021 is! Leuk dus voor jong en oud!

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is te vinden in Amsterdam, vlakbij het station. Misschien heb je het wel eens zien liggen, aan de overkant van het water, tegenover NEMO. Het is een mooi groot wit vierkant gebouw, waar het pas gerestaureerde VOC-schip Amsterdam ligt aangemeerd aan de steiger van het museum. Als je het museum inkomt, kun je een gratis audiotour meenemen. Zo kun je tijdens het rondlopen in het museum luisteren naar het verhaal achter alle voorwerpen. Er is ook een speciale Junior-audiotour. Vergeet niet hem te activeren op het grote indoorplein van het museum. Via dit plein kun je de verschillende vleugels van het museum bezoeken. Vergeet niet omhoog te kijken als je op het plein bent, want dan zie je een geweldig glazen dak!!

Kinderactiviteiten in de zomer

Wij begonnen ons bezoek aan het Scheepvaartmuseum op dit plein, want hier waren verschillende kinderactiviteiten. Zo mochten we met een krijtje op een zwart schoolbordje iets tekenen over het museum en de scheepvaart. Alle tekeningen werden daarna tentoongesteld op de muren van het binnenplein. Zo werden onze tekeningen ook een minitentoonstelling, zodat iedereen het kon zien!

Een andere leuke kinderactiviteit in het Scheepvaartmuseum is de opdrachtwaaier (6+). Elk gezin krijgt deze bij binnenkomst. Op elk kaartje in de waaier staat een leuke opdracht die je samen met je ouders, broertje, zusje, opa of oma uit kunt voeren in de verschillende bestemmingen en tentoonstellingen in het museum. Er zit zelfs een prijsvraag tussen. Ideaal als je even niet weet wat je wilt doen in het museum. En het is ook nog eens een koele waaier, voor als het wel warm weer is.

Scheepvaartmuseum Kinderactiviteit

VOC-schip Amsterdam en de Clipper Stad Amsterdam

Naast het VOC-schip Amsterdam, lag er tijdens ons bezoek nog een schip aangemeerd bij het Scheepvaartmuseum, namelijk de Clipper Stad Amsterdam. Ook dit schip is deze zomer te bewonderen t/m 8 augustus. Dit schip zeilt de wereld rond met avontuurlijke zeilreizen en luxe zeilcruises in Europa en in het Caraïbisch gebied. Omdat het een internationaal schip is en dus officieel geen Nederlands grondgebied is, moet je voordat je op het schip mag, je paspoort of ID-kaart laten zien (vanaf 14 jaar). Ook moet je aan de balie op het binnenplein een kaartje halen voor een tijdslot, zodat het niet te druk aan boord is. Het is een groot schip met veel masten en heel veel kabels. Als ik omhoog keek naar de mast werd ik er duizelig van.

Ook gingen we aan boord van het pas gerenoveerde VOC-schip Amsterdam, dat aangemeerd licht bij het Scheepvaartmuseum. Dit schip is niet een echt VOC-schip, maar wel helemaal nagebouwd van hoe het er vroeger uitgezien moet hebben. Met dit schip voer Nederland in de 17e en 18e eeuw naar Azië. Daar werden specerijen, porselein, thee, zijde en textiel gehaald om terug te brengen naar Nederland om te verkopen. Een reis duurde ongeveer acht maanden en dat is een heel lange tijd als je alleen maar op het schip kan zijn. Grappig was om te zien hoe klein ze toen nog waren, alleen mijn zusje paste in de bedjes en hoefde niet overal te bukken. Onder in het schip kon je ook kisten optillen en leer je dat het tillen met behulp van een katrol veel makkelijker gaat.

Normaal zou je aan boord ook een Virtual Reality tijdreis ‘Dare to Discover – A VR Journey‘ kunnen zien, maar helaas was dat vanwege de coronamaatregelen nu niet mogelijk. Deze VR Journey voert je terug naar de zeventiende eeuw. Maak een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaar hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven. Je bent getuige van een aantal gebeurtenissen in deze periode, en zie jij Michiel de Ruyter met zijn vrouw rondlopen? 

Tentoonstelling Het verhaal van de walvis

Natuurlijk gingen we ook binnen in het Scheepvaartmuseum zelf kijken. In de Westvleugel op de 2e verdieping is de tentoonstelling Het verhaal van de walvis te zien. Dit is een leuke interactieve tentoonstelling voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar en is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, over de geschiedenis van de walvis. De titel is Van Monster tot Knuffeldier. Vroeger vonden de mensen namelijk de walvissen grote monsters op zee, maar al snel gingen ze er op jagen omdat het vlees, de olie uit het spek en de baleinen van de walvis voor veel geld verkocht konden worden. Ook in Nederland jaagden ze vroeger op walvissen. Nu gelukkig niet meer, want er zijn nog maar weinig walvissen over. Daarom dat het Wereld Natuur Fonds nu aktie voert. Wist je dat het nieuwste liedje van Kinderen voor Kinderen over de walvissen gaat?

In de tentoonstelling kun je leuke quizzen doen over Walvissen, zelfs de bek van een walvis ingaan en over zijn tong lopen en zien hoe groot het hart is. Ook is een schilderij die praat. Deze mevrouw is Lijsbeth Cornelisdr Kuijper, weduwe van Jan Vas, een walvisvaarder uit 1820. Door de voorwerpen op de tafel aan te raken, vertelt zij hoe het was om walvisvaarder te zijn. Heel erg leuk en erg interessant!

Wat vonden wij van het Scheepvaartmuseum?

Het was een heel erg interessante middag in het Scheepvaartmuseum, voor ons allemaal. Er was veel te leren over schepen, scheepvaart en de walvissen! Het was leuk om de verhalen van de mensen in de scheepvaart te horen. Nu weten we ook een beetje hoe dat toen was! Ook het bezoek aan de schepen buiten was heel leuk, want je kon er van alles zien en doen en je had een prachtig uitzicht over het IJ van Amsterdam! We hadden eigenlijk nog wel meer tijd in het museum willen zijn. Maar gelukkig kunnen we altijd nog een keertje terugkomen!

Praktische informatie Scheepvaartmuseum

Adres: Scheepvaartmuseum Kattenburgerplein 1 1018 KK Amsterdam
Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00
Tickets: Reserveren is verplicht, ook met de Museumkaart. Tickets zijn te reserveren via deze link.
Kosten:

  • 0 t/m 3 jaar, I Amsterdam City Card, Amsterdams Passie en Museumkaart: gratis (reserveren starttijd wel verplicht)
  • 4 t/m 17 jaar, studenten en CJP Cultuurkaart: €8
  • Vanaf 18 jaar en volwassen: €16,50

Parkeren: Je kunt op 10 minuten loopafstand parkeren in parkeergarage Markenhoven. Drie andere parkeergarages zijn de parkeergarages Oosterdok en Oostenburgereiland en IJ-Oever Centrum. Rondom het museum zijn parkeerplekken beperkt beschikbaar op de Kattenburgerstraat en Oostenburgergracht. 

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.