Als kind ben ik veel met mijn vader naar het Volkenkunde museum geweest. Voor zijn werk ging hij veel naar Indonesië en het museum heeft een grote collectie over de Indonesische cultuur. Ik kijk als kind daar mijn ogen uit en verbaasde me steeds weer over de grote oorlellen van de Borneose vrouwen.Tot mijn grote schande moet ik bekennen dat sinds de verbouwing er eigenlijk nog maar een keertje ben geweest.
Vanochtend zag ik opeens een berichtje voorbij komen van Kidsproof Leiden. Het museum opende van het nieuwe WereldLAB en als je even een mailtje stuurde, kon je daar bij aanwezig zijn. Dat heb ik toen meteen gedaan en aan het einde van de ochtend kreeg ik bericht terug dat we van harte welkom waren.
We werden vriendelijk ontvangen en vertelt plaatst te nemen in het museum café. Daar was limonade voor de kinderen en een lekker speciaal Wereld Club gebakje.
De Algemeen Directeur van het Volkenkunde Museum Stijn Schoonderwoerd opende de middag met een korte uitleg over het WereldLAB. Al 15 jaar droomde het Volkenkunde Museum op een speciale ruimte voor kinderen en nu is hij er dan eindelijk. In de kelder van het Volkenkunde Museum is nu het WereldLAB te vinden.
In deze ruimte (ca. 200 m2) kunnen kinderen een interactief spel spelen waarbij ze de kennis die ze hebben opgedaan in het museum moeten inzetten. Ook kan de ruimte gebruikt worden voor grote schoolgroepen die naar het museum komen. Hier mogen de kinderen ook ongestoord wat meer herrie maken dan in de rest van het museum (iets wat niet altijd door alle museum bezoekers gewaardeerd wordt). Het museum ziet juist in de de kinderen een zeer belangrijke doelgroep zijn om binnen te laten komen en hun schatten mee te delen. Ook de Indonesische gamelan heeft er een mooi plekje gekregen. Na het praatje was er een optreden van een groep kinderen die onder begeleiding van rapper/breakdancer KJ. Samen hadden ze een rap en dansje ingestudeerd over de Wereld Club. Door een interactieve speurtocht te doen in het museum kun je ‘krachten verzamelen. Met deze verdiende superkrachten kun je vervolgens lid worden van de Wereld Club. Deze club heette voor vandaag The Tribe, maar is nu omgedoopt naar Wereld Club.
De ruimte werd vervolgend geopend door de Algemeen Directeur en een aantal van de kinderen die mee hadden gewerkt aan de tentoonstelling. Zij prikte door een hele haag ballonnen heen. Het klonk als vuurwerk.
De eerste eerste zaal die we betraden had 3 wanden waarop verschillende cartoon-kinderen geprojecteerd werden. Deze konden de echte kinderen in de zaal laten bewegen door zelf te springen of te zwaaien. In de zaal erachter stonden lange tafels met magische zand en kleurplaten. Ook stonden hier de Gamelan instrumenten. Een lieve Indonesische dame vertelde de kinderen hoe ze ze moesten bespelen en dat klonk al snel heel aardig.
Om 15.00 was er een workshop verhalen vertellen door Wijnand Stomp. Hij nam ons mee naar de tentoonstelling GRRR… MACHTIGE DIEREN WERELDWIJD waar de kinderen zelf de verhalen mochten verzinnen bij de mooie beelden die we daar zagen. Wijnand heeft zelf de stem in gesproken van de draak Toe die je mee neemt in deze speels opgebouwde tentoonstelling, die je meeneemt langs een bonte dierenstoet van magische en mythische dierenfiguren. Vervolgens was er ook nog een workshop waar rapper/breakdancer KJ de kinderen meer vertelde over hoe je moet rappen en breakdancen.
Grote Zus en Kleine Zus vonden het geweldig in het museum en vonden het misschien wel erg jammer dat we ze mee lieten doen aan de workshops. Veel liever hadden ze misschien wel zelf door de tentoonstelling gelopen en ontdekt. We gaan dus zeker snel terug in de kerstvakantie. De Grrr.. tentoonstelling is er nog tot en met 3 januari te zien.
In december mogen kinderen gratis op wereldreis in Museum Volkenkunde!
Ter gelegenheid van de opening van het WereldLAB mag iedereen t/m 18 jaar gratis een wereldreis in een dag te maken! Iedere betalende bezoeker mag maximaal twee kinderen GRATIS meenemen tijdens een bezoek aan Museum Volkenkunde.
Voorwaarden: Niet geldig i.c.m. andere acties en geldig tot en met 31 december 2015.