Last minute To-Do Tips voor de Kerstvakantie

De kerstvakantie is nog in volle gang. Gelukkig is het deze week een beetje rustiger, nu alle feestdagen voorbij zijn. Eindelijk ook even tijd om bij te komen en vakantie te vieren. Wij hebben voor de komende dagen ook nog een lege agenda, dus ging ik eens op zoek naar wat we nog zouden kunnen doen. Wellicht dat er nog een leuke tip voor jouw bij zit.


Schaatsbaan

Wat natuurlijk echt hoort bij de kerstvakantie is schaatsen. Helaas is het eerder een uitzondering dan een regel, dat we op natuurijs kunnen schaatsen. Maar daar is wel een oplossing voor. In veel grote steden vind je tijdelijke ijsbanen op pleinen. In Leiden is er zelfs een ijsbaan gebouwd op de gracht.

Wil je toch liever binnen schaatsen, dan kan dat ook. In Noordwijk aan zee is er een hele leuke ijsbaan te vinden in het Winter Wonderland. Het is binnen aangenaam warm en je bent er lekker uit de wind. Ook is er voldoende plek om gezellig een kopje koffie te drinken en zelfs te lunchen en dineren.

Museum

Een bezoekje aan het museum is natuurlijk goed voor de algemene ontwikkeling van je kind. Niet alle kinderen zijn er dol op en ook niet alle musea zijn echt ingericht voor kinderen. Bij Villa Zebra is dat wel anders. Dit kindermuseum is uitermate geschikt voor alle kinderen van 4-12 jaar. Omdat de interesses van deze kinderen ook nog wel uit elkaar ligt, zijn er in het museum 2 verschillende tentoonstellingen. Beneden vind je er de tentoonstelling ZELF. Hier mogen kinderen van 4-6 jaar alles lekker zelf doen. In het midden van de zaal staat een grote carousel met verschillende hokjes. Zo kan je tekenen in het donker, spelen in een ziekenhuis, camper of keuken en in de monsterstraat kun je zelf een monsterverhaal maken. Ook staat er een grote knutseltafel om lekker bezig aan te knutselen.

Villa Zebra - Zelf Villa Zebra - Zelf Villa Zebra - Zelf

Voor de oudere kinderen is er boven de tentoonstelling DIEP IN HET BOS. Met een klein fietslampje om je net en een landkaart worden de oudere kinderen het donkere bos in gestuurd. Bij het haardvuur vinden ze 3 verhalen die je het bos in sturen. Volg de instructies en op verschillende plekken kun je daar opdrachten uitvoeren. De routes leiden je langs de verschillende kunstwerken die zo steeds op een andere manier bekeken kunnen worden. Ook zijn er workshops om aan mee te doen en kun je echte kunstenaars aan het werk zien.

 

De kerstvakantie is ook een mooi moment op om bezoek te gaan bij de grootste inwoner van Nederland; Trix de T.Rex in het Naturalis in Leiden. Naast dat de botten een zeer indrukwekkend beeld geven over hoe groot een T.Rex nu echt was, is de tentoonstelling er omheen ook echt iets waar kinderen zich de hele middag kunnen vermaken. Zo kunnen ze zelf bepalen welke kleur een dino heeft gehad, een paringsdans tussen dino’s uitvoeren, zelf botten opgraven en met eigen ogen zien hoe de botten worden schoongemaakt.

 

Theater

Mijn meiden vinden het ook altijd echt een uitje om naar het theater te gaan. Niet lang gelden mochten we naar de premiere van de familiemusical Peppa Pig De grote Plons! Zeker voor de wat jongere theater bezoekers een echte aanrader. De musical met de familie Pig en hun vriendjes duurt net een uurtje en de kinderen doet actief mee. Ook voor de grote kinderen en ouders is er voldoende te lachen.

Op nieuwjaarsdag zag ik op de TV het theaterstuk De Gelaarsde Poes van het Ro Theater. Ik heb hier zo hard om zitten lachen dat ik blij was om te zien dat het Ro theater met hun nieuwe stuk Snorro de hele vakantie te zien is in de Rotterdamse Schouwburg. Dit toneelstuk is voor de oudere kinderen (8+) en hun ouders vo; met gringo’s, poncho’s en sombrero’s.

In deze gloednieuwe versie bestrijden de mysterieuze, fijnbehaarde Snorro en zijn trouwe, babbelzieke paard Wervelwind onrecht en corruptie tijdens het schrikbewind van de hypocriete El Commandante. Maar er is ook liefde in het spel: Snorro heeft een oogje op de bloedmooie Conchita. En dat terwijl hij als Don José – want zo heet hij eigenlijk – van zijn vader met een ander meisje moet trouwen. Zal zijn geheim ontdekt worden? Is hij in staat het tij te keren? En bovenal: is er nog wel genoeg kip voor iedereen? Snorro is een vrolijk en visueel theaterspektakel met veel nieuwe liedjes, spannende degengevechten, dartelende balletklasjes en aanstekelijke Mexicaanse live muziek.

Op zondag 8 januari is er ook een extra spelworkshop. Leer schermen zoals Snorro! Roep gepassioneerd en overtuigend Olé en Viva la Revolution! Met een koffer vol sombrero’s, snorren, cactussen, zwaarden en maskers transformeren de theaterdocenten van Ro Theater Educatie iedereen in bloedmooie donna’s, gemene generaals en dappere strijders. De workshop sluit af met een Spaanse klapcursus, waarin alle helden een staande ovatie krijgen.

Speeltuin / Attractiepark

In de winter is het buiten spelen niet altijd mogelijk. De afgelopen dagen hebben wij flink wat mist gehad en echte waterkou. Als je toch je kinderen wil laten uitrazen, dan zijn indoorspeeltuinen een uitkomst. Ik heb in de keukenlade nog kaartjes liggen voor Ballorig. Hier kunnen je kinderen zich prima vermaken terwijl jij ‘rustig’ van een kopje koffie geniet (oordopjes zijn geen overbodige luxe 😉 )

Wil je toch liever een dagje naar buiten, dan is Winter Efteling een absolute aanrader. Waar vroeger de Efteling in de winter dicht was, kun je er nu terecht voor een echte winterbelevenis. Er zijn overal vuurtje op de vele pleinen, waar je je kan opwarmen en luisteren naar de mooiste winterse liederen. Ook is er een ijspaleis waar je kunt schaatsen en is ere een echte langlaufbaan. Natuurlijk zijn de meeste attracties ook open, met uitzondering van de waterattracties De Vliegende Hollander en de Piraña.

winter efteling

Uitjes in het donker

Een ander uitje wat ik zeker kan aanraden is een bezoekje aan de Beekse Bergen en dan als het donker is. Speciaal voor de donkere dagen in de winter heeft de Beekse Bergen groots uitgepakt met een honderden licht objecten. Tijdens een wandelroute van 2,5 km kom je de mooiste verlichte beelden tegen tijdens Africa by Light – The Fantasy edition. Tussendoor kun je opwarmen in de dierenverblijven van de apen, olifanten en nijlpaarden. Ook kun je bij verschillende vuurkorven marshmallows roosteren en je lekker warm dansen bij het entertainment.

In Amsterdam kun je ook deze maand ’s avonds terecht voor een mooi Lichtjes Festival in de grachten. Vaar met een rondvaartboot door de grachten en bewonder de ruim 20 licht kunstwerken op het water. Diverse rederijen bieden rondvaarten aan van ca. 75 minuten incl een warm drankje. Op Groupon vind je ook nog eens de extra voordelige tickets.  amsterdam light festival

Thuis

Blijf je liever toch thuis, dan zijn daar natuurlijk ook genoeg leuke dingen te bedenken om te doen. Zo kun je bijvoorbeeld samen raamtekeningen maken. In de webshops van Badschuim en Topmuurstickers vind je kant en klare sojabonen voor een klein prijsje. De stiften koop je onder andere bij de HEMA voor slechts €1. De meiden vonden het geweldig om op het raam te mogen tekenen. Met een natte doek zijn de ramen ook zo weer schoon.

Ook een leuk spel om te spelen ins Sokken Memory 😉

Ook leuk is om samen Koekjes te bakken. Wij maakte Gembermuizen en Gedraaide Rupsen uit het Gruffalo kookboek. Wist je dat deze ook te winnen is op Mama’s Liefste? Meedoen kan nog t/m 7 januari en ook aan de andere winacties zoals een Naamelijk Naamsticker, Cre8 Naampuzzel en een mini-setje van de nieuwe Clinique Pep-Start lijn

Wat zijn jullie plannen voor de resterende vakantiedagen?

Spread the love

2 thoughts on “Last minute To-Do Tips voor de Kerstvakantie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.