KERSTVAKANTIE TIP ZIEZO MAROKKO

Kerstvakantie Tip | ZieZo Marokko in het Tropenmuseum

Terwijl Nederland gisteren veranderde in een echt Winter Wonderland, nam wij het vliegtuig naar Marokko. Daar leerde wij in een paar uurtjes van alles over dit mooie land en zijn rijke cultuur. Voor ons en mijn dochters een eerste kennismaking, maar we komen zeker nog een keertje terug. Misschien al wel deze kerstvakantie! Heb jij nog geen plannen voor de Kerstvakantie, boek dan ook een dagje naar Marokko in het Tropenmuseum Junior, een super leuke interactieve reis voor jong en oud.

KERSTVAKANTIE TIP ZIEZO MAROKKO

ZieZo Marokko

Terwijl buiten de sneeuw in dikke vlokken naar beneden kwam, melden wij ons bij de incheckbalie voor een Familiereis naar Marokko. Hier kregen we allemaal een paspoort met daarin een stempel van Esmaa. Zij zou onze gids worden door de medina – een doolhof van straatjes – en een busreis dwars door Marokko. Om stipt 13.00 ging de gate open en mochten we boarden. Ondanks dat alle vluchten op Schiphol geannuleerd waren, steeg onze vlucht in het Tropenmuseum gelukkig wel op tijd op.

    

Na een korte, maar zeer prettige en gezellige vlucht, landen we al snel in Marokko. Helaas was het er niet zo warm als ik had gehoopt, maar je voelt je wel meteen in Marokko door de mooie straatjes met doorkijkjes en typisch Marokaanse spulletjes in de etalages.

   

We werden door onze gids meegenomen naar de gastenkamer van Esmaa Alariachi. Daar mochten we plaatsnemen op de lekker bang en was er voor iedereen een kopje heerlijke Marokkaanse thee. Wist je dat de thee zo hoog wordt ingeschoken, zodat er een schuimlaagje op de thee komt? Dit beschermt de thee tegen het zand in de woestijn.

 

In de kamer van Esmaa krijgen we ook haar verhaal te horen. Esmaa ken je misschien wel van haar rol in het televisieprogramma ‘De Meiden van Halal’ en inmiddels ‘De Mama’s van Halal’. Naast haar televisiewerk werkt ze ook als docent op een VMBO in Amsterdam. Esmaa is een wereldwijze vrouw, een verhalenverteller die altijd bezig is de brug te slaan tussen mensen. Naar eigen zeggen is ze wat minder braaf dan ze er misschien op het eerste gezicht uitziet.

 

Als de thee op is en Esmaa haar verhaal heeft gedaan, mogen we naar buiten en doen we de speurtocht door de medina, die Esmaa voor ons heeft uitgezet. In de tentoonstelling zijn ook de verhalen van Fatima, Nasrdin en Yousef te horen en elk heeft zijn eigen speurtocht. In je paspoort vind je de plattegrond en waar je de nissen met een verhaal en aanwijzing kunt vinden. Elke verhaal eindigt met een woord. Als je deze achterelkaar zet, vormt het een vraag, die je aan het denken zet. Je antwoord kun je op een briefkaart zetten en deze vervolgens in de brievenbus doen. Wie weet wordt jouw kaart getrokken en mag je de volgende keer mee op VIP reis.

  

Als je je speurtocht af hebt, kan je ook de andere nissen bekijken en luisteren naar de verhalen. Of je stapt in de bus voor een ritje door heel Marokko, van de traditionele dorpen, langs de fashionstraten in Rabat, door de bergen en de woestijn. Zo zie je goed hoe diverse een land als Marokko is.

 

Er zijn zijn nog veel meer interactieve dingen te doen, zoals luisteren bij verhalenboom, mozaïeken in de Raid, kalligrafie met graffiti of ontdek de mode- of keukengeheimen van Marokko. Boven vind je ook een speciale plek voor de kleinste bezoekers (t/m 5 jaar). Daar kunnen ze met blokken hun eigen stad bouwen. 

  

De Familiereis is een (grotendeels onbegeleid) programma voor het hele gezin (adviesleeftijd 6 t/m 12 jaar). En start elk half uur tussen van 12.00 t/m 13.00 uur en heeft een open einde. Je kunt dus zelf bepalen hoe lang je in ZieZo Marokko blijft. Tussen 14.30 uur en 16.00 uur is de tentoonstelling exclusief voor de Junior reizigers.

Tijdens de Juniorreis – 6 t/m 13 jaar volgen kinderen een actief programma van 1,5 uur. Ze worden verdeeld in vier groepen en gaan aan de slag met mode, beeldende patronen, taal & schrift of de keuken van geuren en smaken. Elke groep ontmoet een eigen personage die hen persoonlijk begeleidt. Als afsluiting wordt er een lipdupfilmpje gemaakt om de reis met het thuisfront te delen. Na afloop van het programma zijn ouders/begeleiders van 16.00 tot 16.30 uur welkom, zodat de kinderen kunnen laten zien wat ze ontdekt hebben in Marokko. Reis mee en laat je verrassen!

Kerstvakantie in het Tropenmuseum

Naast de tentoonstelling ZieZo Marokko is er in de kerstvakantie nog veel meer te doen in het Tropenmuseum. Zo kun je mee bouwen aan een mega mozaïek in de grote hal van het museum, kan je een hennatatoeage laten zetten en een fotoshoot in de stijl doen van Hassan Hajjaj. Voor meer activiteiten en informatie check het hele programma op de site van het Tropenmuseum.

Tropenmuseum mega mozaiek

Informatie 

  • Wanneer: zaterdag 23 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 (m.u.v. 25 december en 1 januari)
  • Waar: Tropenmuseum – Linnaeusstraat 2, Amsterdam
  • Tijd: 10.00-17.00 uur
  • Prijs: je betaalt alleen museumentree, rondleiding/activiteit is gratis. Entree Tropenmuseum: € 8 (4 t/m 18 jr) € 15 (volwassenen) | Gratis entree met Museumkaart
  • Reserveren: is raadzaam, beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveer nu jouw ticket online. Klik in de kalender op een datum en selecteer rechts de activiteit waar je aan wil deelnemen.
  • Meer informatie: 088 – 0042 840
Spread the love

23 thoughts on “Kerstvakantie Tip | ZieZo Marokko in het Tropenmuseum

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.