The Witches

Film tip | Roald Dahl’s The Witches opnieuw verfilmd

Sinds een paar weken zijn gelukkig de bioscopen weer open. Met de kerstdagen voor de deur, komen ook de eerste nieuwe familiefilms uit. Eentje daarvan is de film Roald Dahl’s The Witches, een verfilming van één van zijn leukste boeken. Voor mij echt jeugdsentiment, al vond ik de film als kind wel een beetje griezelig. Deze film heeft ook een aanbeveling voor kinderen van 9+, al dacht mijn dochter van 8 dat zij het “wel aan zou kunnen” (haar woorden ;)) De trailer had al hun aandacht getrokken, maar of ze het ook echt aankon…

Roald Dahl's The Witches Copyright 2020 Warner Bros Entertainment Inc All Rights Reserved

Het verhaal

De klassieker The Witchs (De Heksen) is een fantastisch kinderboek van meesterverteller Roald Dahl, die de meesten van ons wel kennen. Dit grappige en toch ook wel griezelige verhaal is nu opnieuw te zien in de bioscoop. Als bij een ongeval zijn ouders omkomen, komt een jonge weesjongen eind 1967 bij zijn liefhebbende oma wonen in het plattelandsstadje Demopolis in Alabama. Nadat de jongen en zijn grootmoeder enkele ogenschijnlijk charmante, maar duivelse heksen ontmoeten, nemen ze hun toevlucht in een luxe hotel aan de kust. Helaas komen ze net op het moment dat de Opperheks haar handlangers undercover van over de hele wereld heeft laten komen om daar haar demonische plannen uit te voeren….

Genre: avontuur
Lengte: 105 min.
Kijkwijzer: 9+, angst
Gesproken taal: Engels
Te zien in 2D en 4D

Cast: Jahzir Bruno, Anne Hathaway, Octavia Spencer, Stanley Tucci, Chris Rock
Regisseur: Robert Zemeckis

Wat vonden wij van The Witches

Afgelopen weekend zijn wij met het hele gezin naar de bioscoop gegaan. Heerlijk om weer even in het donker van de bioscoop te mogen zitten. Opvallend vond ik dat van de 30 bezoekers er misschien maar 3 of 5 kinderen waren. Zo zien je maar hoe dit verhaal The Witches van Roald Dahl voor velen echt jeugdsentiment is. Wel zeg ik meteen erbij dat de kijkwijzer voor deze film op 9+ staat en dat bleek ook niet voor niets.

Het verhaal speelt zich, in tegenstelling tot het boek, af in Amerika, in Alabama. Ook is het verhaal teruggezet naar eind jaren ’60. Een tijdperk waarin dit verhaal over heksen ook prima had kunnen plaatsvinden. Net als in het boek, vertelt de verteller (Chris Rock) ons wat meer over heksen. Een heks is namelijk geen oude vrouw met puntmuts en wrat op de kin, die rondvliegen op een bezemsteel. Nee heksen zijn juist vermomde vrouwen met lange handschoenen (om hun drievingerige klauwen te verbergen), pruiken (die hun kale hoofd doen jeuken) en pumps (waarin hun teenloze voeten zitten). Ook hebben ze grote neusgaten waarmee ze kinderen kunnen opsporen. Voor een heks ruiken kinderen naar hondenpoep. Hoe schoner het kind, des te sterker de geur. En heksen haten kinderen.

Roald Dahl's The Witches Copyright 2020 Warner Bros Entertainment Inc All Rights Reserved

Geen mooie dames dus, die heksen. Je kunt je voorstellen dat toen de heksen hun handschoenen, pumps en pruiken afdeden, mijn dochter van 8, en meestel niet zo snel bang van een film, zich toch meteen dicht tegen mij aandrukte. Naast de griezelige handen en voeten, was de grote (uitgescheurde) mond van de opperheks best wel heel erg eng. Normaal is Anne Hathaway een lieve, onschuldige en vriendelijke actrice, maar ze zou het in deze rol zeker goed doen op een Halloweenavond.

Roald Dahl's The Witches Copyright 2020 Warner Bros Entertainment Inc All Rights Reserved

Maar wellicht herinneren jullie zelf de eerste film van De Heksen ook nog wel. Ook deze heksen kwamen ontmaskerd in beeld en heel eerlijk vond ik die als klein kind er ook best wel heel erg eng uitzien.

Ondanks deze griezelervaring vond mijn jongste dochter het toch wel een leuke film en wil ze hem over een paar jaar misschien nog wel een keertje zien. De film is op deze griezelmomenten na verder niet heel spannend, maar vooral grappig als de heksen een koekje van eigen deeg krijgen. We raden deze film dan ook zeker aan om te gaan zien, maar niet met jonge kinderen of kinderen die snel bang zijn. En onze dochter krijgt het boek De Heksen gewoon cadeau van de Sint. Dat is misschien wat minder griezelig, maar kan ze het nog eens rustig nalezen en genieten van de mooi vertelstijl van Roald Dahl.

PS ze heeft de avond erna prima geslapen en geen nachtmerries gehad van de film.

Roald Dahl’s The Witches Copyright 2020 Warner Bros Entertainment Inc All Rights Reserved

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.