Nu mijn meiden wat groter zijn, wil ik ze graag ook kennis laten maken met andere soorten vermaak dat bioscoopfilms en kindervoorstellingen. Toen ik las dat de Dutch Don´t Dance Division en het Residentie Orkest deze kerst Alice in Winter Wonderland gingen opvoeren, lukte het mij nog net om kaartjes te krijgen voor de generale repetitie in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Graag zou ik het meegeven als tip voor de Kerstvakantie, maar helaas zijn alle voorstellingen al uitverkocht.
Eerder deze maand liet ik mijn meiden al kennis maken met een echt orkest tijdens de familievoorstelling De ontdekkingsreis van Picollo en Saxo van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Nu ze 6 en 10 jaar oud zijn, vind ik dat ze ook moeten leren dat er meer is te zien dan alleen bioscoopfilms en kindervoorstellingen. Eén van mijn dromen om als moeder mijn dochters mee te nemen naar een echte balletvoorstelling is vandaag uitgekomen. We mochten namelijk komen kijken bij de generale repetitie van de Dutch Don´t Dance Division. Speciaal voor de kerst (t/m 28 december) brengen zij namelijk Alice in Winter Wonderland op de planken. Daarbij worden zij live begeleid door het Residentie Orkest.
Na het grote succes in 2016 werken De Dutch Don’t Dance Division en het Residentie Orkest ook dit jaar weer samen aan het beroemde verhaal van Lewis Caroll Alice in Wonderland, op muziek van Tsjaikovski. Rinus Sprong en Thom Stuart, de artistieke leiders De Dutch Don’t Dance Division vertellen dit bizarre en mysterieuze verhaal met sprookjesachtige choreografieën en prachtige decors, gecombineerd met de net zo onwerkelijke wereld van graficus M.C. Escher.
Het Residentie Orkest vertolkt de muziek van P.I. Tsjaikovski. Dit ‘vierde’ ballet van de beroemde componist is op inventieve wijze door Carl Davis samengesteld en bewerkt.
Alice in Winter Wonderland
Het verhaal begint als Alice (Kenza Lee) samen met haar zusje Edith (Puck Zuiderwijk) speelt aan de rand van de vijver. Hun vader, de beroemde M.C. Escher (Rinus Sprong) is ook in de tuin de Koivissen aan het tekenen. Van al het spelen vallen de meisjes op het gras in slaap. Als er dan een konijn (Edoardo Privitera) opeens te voorschijn komt, wordt Alice wakker en volgt zij hem naar een ruimte met allemaal bewegende trappen.
In de bizarre wereld waarin Alice vervolgens terechtkomt ontmoet ze de Hoedenmaker (Samuel Dorn) en zijn gevolg, de Reuzenrups, de Hertogin (Merlijn Wolsink) en natuurlijk de Krolse Kat. Voor de pauze eindigen ze allemaal op een grote Thee Party.
Maar de tocht van Alice door het Winter Wonderland is niet alleen maar een groot feest. Als de Hertogin haar uitnodigt voor een potje schaken, verliest Alice met de Witte Koningin (Kiran Bonnema). Dit maakt de Witte Koningin woedend en brengt Alice en het konijn uiteindelijk naar de rechtbank, waar zij moeten getuigen en worden veroordeeld. Gelukkig wordt Alice dan weer wakker in de tuin bij haar vader en zusje. Was het allemaal een droom of toch niet?
Wat vonden wij ervan?
De meiden keken erg uit naar deze voorstelling. Alice in Wonderland is namelijk ook één van de films die tijdens onze kerstfilmmarathon niet mag ontbreken. Hierdoor kennen ze het verhaal al wel en herkenden ze veel van de scènes. Ook herkenden ze meteen de Escher tekeningen met de trappen. Wel moesten ze erg wennen aan dat er niet gesproken of gezongen werd tijdens de voorstelling. Zeker Kleine Zus zorgde daarom steeds voor de ondertiteling bij de verschillende scènes. De kostuums vonden ze prachtig en spraken zeer tot de verbeelding. Zelf vond ik de hele zwart/witte kostuums en decors erg mooi en passend bij de wereld van Escher.
De voorstelling duurt alles bij elkaar bijna 2 uur, dus voor de meiden was het wel goed dat er een pauze in zat, want hun spanningsboog is nog niet lang genoeg om zo lang stil te zitten. Maar na de pauze hebben ze weer ademloos gekeken naar het Schaakspel en de mooie Metamorfose die iedereen kent van Escher. Na afloop konden ze ook niet uitgepraat raken over de balletdansers op hun tenen. Eenmaal thuis zijn de eigen balletschoenen meteen de voorschijn gehaald om zelf te oefenen. Ook staat Alice in Wonderland voor morgenochtend gepland als eerste film op kerstochtend. En wie weet brengen we deze vakantie ook nog wel een bezoek aan Escher in het Paleis, in Den Haag.
Op 23 februari 2019 gaat er een gloednieuwe voorstelling van de Dutch Don´t Dance Division in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, genaamd ‘Ballet Black & White’. Ook deze voorstelling is het zeker waard om te bezoeken!
En wie weet komen we deze kerstvakantie ook nog wel terug naar het Zuiderstrandtheater, want nu de meiden de smaak te pakken hebben met ballet kunnen we ook nog naar het Zwanenmeer, de Notenkraker of de Schone Slaapster. Of misschien toch maar naar Woezel en Pip en de Tijdmachine 😉