A 3D sign for Jeddah on the Jeddah corniche, credits Saudi Tourism Authority

Djedda: van citytrip tot woestijnsafari

De eerste lentezonnestralen zijn gespot en het nieuwe Formule-1-seizoen is alweer losgebarsten. Beiden een teken dat de winter nu wel voorbij is. De tweede race van dit jaar vindt plaats in Djedda. Deze mondaine metropool met oude ziel, ligt aan de Rode Zee en heeft zoveel meer te bieden dan alleen het Formule-1-spektakel. Graag neem ik je mee naar de mooiste plekken in en rond Djedda. Plus, leuk nieuws over treinreizen in Saoedi-Arabië.

Sportspektakel Formule 1

Dit weekend (7-9 maart) staat Djedda volledig in het teken van de Formule 1. Het is één van de nieuwste racecircuits, sinds de inaugurele Grand Prix hier gereden werd in 2021. Nu is Djedda niet meer weg te denken van de F1-kalender. De race met 50 rondes wordt zaterdag gereden, omdat na zondag de belangrijkste maand van de Islamitische kalender begint: Ramadan. Naast het sportspektakel kunnen toeschouwers genieten van lichtshows en vuurwerk tegen een achtergrond van de donkere mysterieuze Rode Zee, waar het stratencircuit langs loopt. Maar ook zijn er muziekoptredens van o.a. Alicia Keys en Martin Garrix. Sergio Perez won deze race vorig jaar, maar we gaan er nu allemaal van uit dat onze eigen Max deze bokaal in ontvangst zal nemen!

Djedda Corniche

Ben jij in Djedda voor een citytrip of bezoek je de stad tijdens een rondreis door Saoedi-Arabië, dan is de Corniche de plek om heerlijk te ontspannen. Deze boulevard, met palmbomen en fonteinen, loopt ruim 4 kilometer langs de Rode Zee en heeft vele mooie uitzichtpunten. Er zijn witte zandstranden om te zwemmen, diverse watersportactiviteiten, speeltuinen, hotels, restaurants en winkels. Maar de absolute blikvanger is de King Fahd Fountain. Deze fontein spuit zilt zeewater 260 meter de lucht in en is daarmee de hoogste ter wereld. Een spectaculair gezicht, dat vanaf vele kanten van de stad te zien is en je daarom niet kan missen.  

.

Hoog, hoger, hoogst

Hoog, hoger, hoogst, ook daarvoor moet je in Djedda zijn. De Tower of Jeddah, is iconisch en hoger dan ooit. Dit moet de hoogste toren op aarde gaan worden, van ruim 1 kilometer de lucht in. Het zal dan ook de Burj al Khalifa in Dubai voorbijstreven. De wolkenkrabber is ontworpen door de Amerikaanse architect Adrian Smith, die overigens ook toezag op de ontwikkeling van de Burj. De bouw heeft enige tijd stilgelegen, maar is nu weer in volle gang. Uiteindelijk biedt het bouwwerk ruimte aan appartementen, hotels, winkels en op 682 meter het hoogste observatiedek ter wereld. Dus nog even geduld, maar over een paar jaar is de toren klaar en ligt Saoedi-Arabië letterlijk aan je voeten.  

Al-Balad, het pastelkleurige historische centrum

Wat een bezoek aan Djedda zo speciaal maakt is de combinatie van mondain en modern aan de ene kant en historisch aan de andere. Ze gaan hand in hand. Al-Balad is het historische centrum uit de zevende eeuw met ruim 650 pastel getinte gebouwen die rijk gedecoreerd zijn met uitgesneden houtwerk. Je kunt hier in een authentieke Arabische sfeer ronddwalen door smalle straatjes, langs goud- en zilversmeden, markten, zoals de Souq Al-Badw, en verschillende moskeeën. Ook de Shafi’i Moskee, één van de oudste moskeeën van Djedda, daterend uit de 13e eeuw, is hier te vinden. Geen wonder dat Al-Balad inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. En wil je meer weten over de geschiedenis, bezoek dan vooral het (openlucht) museum Tayebat.

Toegangspoort tot Mekka

Mekka, ook wel bekend als Mecca of Makkah, is de heilige stad van de bijna 2 miljard moslims in de wereld. Hier is profeet Mohammed geboren. Elk jaar trekken miljoenen moslims ernaartoe op grote of kleine bedevaart, de Hadj of Umrah. Een speciale gebeurtenis die elke moslim zeker eens in zijn of haar leven probeert te maken. Djedda ligt maar 70 kilometer van Mekka vandaan en kent een grote internationale luchthaven. Het wordt daarom ook wel de toegangspoort tot Mekka genoemd. Mekka zelf is vooralsnog alleen voor moslims toegankelijk.

.

Dream of the desert

Wie van luxueuze, once-in-a-life-time, treinreizen houdt, hopt straks aan boord van de Dream of the Desert. Deze nieuwe treinreis zal starten in hoofdstad Riyad en rijden naar de grens met Jordanië in het noordwesten. Een rit van een kleine 1300 kilometer, dwars door de betoverende woestijn, langs archeologische hoogstandjes en bijzondere natuurreservaten. De Orient Expres, maar dan in het Midden-Oosten. Dit klinkt als een droom, toch?

Woestijnsafari

Havenstad Djedda ligt aan het prachtige blauwe water van de Rode Zee. Maar op steenworp afstand vind je het andere uiterste, de ondoorgrondelijke, dorre woestijn. En wie denkt dat een woestijnlandschap alleen uit zand bestaat heeft het mis. Duinen, rotsen, vulkaankraters en diepe kloven, je vindt het er allemaal. Boek daarom ook zeker een woestijnsafari of ga een nachtje kamperen als je in de buurt bent. Slapen onder een pikzwarte hemel, slechts verlicht door sterren, zal je niet snel vergeten. Houd je meer van avontuur? Ga dan dunebashen met een quad of jeep. Moet je daarna wel even het zand uit je haren wassen.

Virtuele kennismaking

Zin om een droomreis te maken naar Saoedi-Arabië, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je meer weten over de hoogtepunten van dit bijzondere land? Jessica de Bruin van saoediarabie.nl organiseert, in samenwerking met Gábor Margés van de Saudi Tourism Authority (STA), een serie webinars om Saoedi-Arabië beter te leren kennen. Dus als je alle ins en outs wilt weten, geef je dan nu op via: webinar Saoedi-Arabië.                         

Photocredits: Saudi Tourism Authority

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.