Sinds de komst van de mobiele telefoons met camera’s zijn selfies een cultureel fenomeen geworden, vooral onder tieners. Zelfs de kunstschilders uit de vorige eeuw zouden het aantal zelfportretten die er nu gemaakt worden niet kunnen bijhouden. Maar wat is het dat tieners zo dol zijn op het maken van selfies? En belangrijker nog, hoe kunnen ze dit op een veilige manier online doen? Graag geef ik je daar een aantal belangrijke tips voor.
Waarom zijn selfies zo populair?
Laten we eerlijk zijn, het hoort bij de leeftijd van jongeren dat ze op zoek zijn naar manieren om zichzelf uit te drukken. Met die selfiecamera op hun smartphones kunnen tieners volop experimenteren met verschillende poses, gezichtsuitdrukkingen en filters om zichzelf in een nieuw licht te zien. Maar selfies worden niet alleen gemaakt voor eigen gebruik, maar ook veelvuldig gedeeld op sociale media. Helaas worden daarbij de aspecten van privacy en veiligheid nog wel eens vergeten.
In het onderzoek dat ExpressVPN recent publiceerde blijkt dat een Gen Z gemiddeld 3,16 selfies per week neemt. Dat is bijna 2,5 keer zoveel als millennials, die gemiddeld 1,37 selfies per week nemen. Niet geheel onverwacht is dat vrouwen meer selfies nemen dan mannen, en dat zie je in bijna elke generatie. Toch is daar een uitzondering in, namelijk bij de boomers, die om te beginnen niet zo veel selfies nemen. Mannelijke boomers nemen iets meer selfies dan vrouwelijke, respectievelijk 0,5 selfies per week versus 0,4 selfies per week.
Sociale Connectie en Likes
Voor tieners draait het daarnaast ook om het (digitaal) sociaal zijn en connecties maken, en selfies zijn daarbij geen uitzondering. Door je selfie te delen op platforms zoals Instagram en Snapchat, kunnen ze in contact blijven met vrienden en familie, zelfs als ze fysiek ver van elkaar verwijderd zijn. De hoeveelheid likes en reacties die ze krijgen, geeft hen ook een gevoel van bevestiging en sociale validatie, wat hun zelfvertrouwen kan vergroten.
Bescherm je privacy als je selfies online deelt
In een wereld vol selfies moeten we tieners zeker aanmoedigen om creatief te zijn, zichzelf uit te drukken en verbindingen met elkaar te maken, maar tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat ze dat op een veilige en verantwoorde manier doen. Selfies zijn leuk, maar het is belangrijk om je privacy en veiligheid ten alle tijden te waarborgen. Vaak zijn tieners zich niet bewust van de mogelijke veiligheids- en privacyrisico’s en daarom is het goed om de volgende punten met ze te bespreken.
1. Zet de geotagging-functie uit
De meeste smartphones hebben een automatische geotagging-functie die de exacte locatie van waar je foto’s zijn genomen vastlegt. Geotagging kan echter een bedreiging vormen voor je privacy, omdat het je bewegingen en verblijfplaats kan onthullen aan iedereen met toegang tot deze informatie. Om je privacy te beschermen, kun je handmatig de geotagging-optie uitschakelen in de instellingen van je apparaat.
2. Let op wat er zich op de achtergrond bevindt
Bij het maken van selfies of het vastleggen van foto’s is het cruciaal om rekening te houden met de objecten of omgevingselementen die zichtbaar zijn op de achtergrond. Soms kunnen deze elementen onbedoeld te veel persoonlijke informatie onthullen, waardoor je privacy in gevaar kan komen. Vermijd het opnemen van persoonlijk identificeerbare documenten zoals ID-kaarten of paspoorten in je selfies. Wees bovendien voorzichtig met het delen van vakantiefoto’s op sociale media terwijl je weg bent, omdat dit potentiële criminelen kan laten weten dat je woning onbewaakt is.
3. Verwijder metadata van je foto’s
Elke foto die je neemt bevat metadata. Dit is informatie en details over de exacte tijd en locatie waar de foto is genomen. Je kunt deze gegevens verwijderen door naar de bestandseigenschappen te gaan, waardoor jij je privacy verder beschermt en voorkomt dat je locatie onbedoeld wordt onthuld.
4. Houd altijd je VPN ingeschakeld
Een VPN (Virtual Private Network) beschermt je IP-adres en locatie tegen websites en online diensten, inclusief socialemediaplatforms. Een handige manier om een VPN te gebruiken is via een VPN-router. Dit zorgt voor de beveiliging van al je apparaten in je thuisnetwerk. Een VPN-router versleutelt je internetverbinding op alle apparaten, zelfs op die apparaten die normaal gesproken niet compatibel zijn met VPN-apps, zoals smart-tv’s en spelcomputers. Hierdoor blijft je online privacy maximaal gewaarborgd.
Lees ook: Vanaf wanneer kun je jouw kind een eigen smartphone geven?
Image by lookstudio on Freepik