Wasbare luiers, ook wel bekend als herbruikbare luiers, zijn luiers die kunnen worden gewassen en hergebruikt. Hoewel wasbare luiers in het verleden minder populair waren dan wegwerpluiers, is er nu een groeiende belangstelling voor deze duurzame optie. In deze blog vertel ik je de drie belangrijkste voordelen van deze luiers en geef ik je enkele tips voor het gebruik ervan.
Goed voor het milieu
Allereerst zijn wasbare luiers beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Wegwerpluiers worden vaak gemaakt van synthetische materialen zoals plastic en bevatten chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Ze worden ook vaak niet gerecycled en belanden op stortplaatsen, wat bijdraagt aan de groeiende afvalproblemen in de wereld. Wasbare luiers daarentegen zijn gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen, bamboe of hennep. Dit maakt dat ze herhaaldelijk gewassen en hergebruikt kunnen worden, zonder nadelige gevolgen voor het milieu. Bovendien zijn er steeds meer van deze luiers, die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare materialen, waardoor ze nog duurzamer zijn.
Betere bescherming
Een ander voordeel van wasbare luiers is dat ze de gevoelige huid van baby’s beter beschermen dan wegwerpluiers. Wegwerpluiers bevatten vaak chemicaliën die de huid van een baby kunnen irriteren en luiereczeem kunnen veroorzaken. Deze luiers zijn gemaakt van natuurlijke vezels en zijn over het algemeen zachter en comfortabeler voor de baby’s huid. Ook hebben deze luiers een betere pasvorm en kunnen ze worden aangepast aan de grootte en vorm van je baby. Hierdoor hebben ze minder kans om te lekken en de huid van je baby droog en gezond blijft.
Wasbare luiers zijn goedkoper
Een ander voordeel van wasbare luiers is dat ze op de lange termijn goedkoper zijn dan wegwerpluiers. Al lijkt dat in eerste instantie niet zo. Je hebt meerdere luiers nodig en moet ook investeren in een luieremmer en waszak. Maar de kosten zullen op de lange termijn veel lager zijn. Gemiddeld gebruiken baby’s ongeveer 6-8 luiers per dag, wat betekent dat je minstens 42-56 wegwerpluiers per week nodig heeft. Als je kiest voor wasbare luiers, kun je met ongeveer 20 luiers per week toe, wat betekent dat je geld bespaart op de lange termijn. Mocht je het eerst eens rustig willen proberen, dan kun je ook een proefpakket wasbare luiers aanvragen bij de Billenboetiek.
Zo gebruik je wasbare luiers
In tegenstelling tot wegwerpluiers, zijn wasbare luiers gemaakt van herbruikbare stoffen, zoals katoen, bamboe of hennep. Ze hebben een buitenste laag van waterdichte stof, zoals PUL (polyurethaan laminaat) of TPU (thermoplastisch polyurethaan), die voorkomt dat vocht naar buiten lekt. De binnenkant van de luier is gemaakt van zachte stof die in contact komt met de huid van de baby.
Een wasbare luier moet worden gebruikt in combinatie met een inlegvel of voering die in de luier wordt geplaatst. Deze inlegvellen vangen de ontlasting op en maken het gemakkelijker om de luier schoon te maken. De meeste inlegvellen zijn biologisch afbreekbaar en kunnen in het toilet worden doorgespoeld.
Wanneer de luier vies is, moet deze worden verwijderd en opgeborgen in een luieremmer of -zak tot het tijd is om hem te wassen. Wasbare luiers kunnen worden gewassen in de wasmachine op een hoge temperatuur met wasmiddel dat geschikt is voor deze luiers. Gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel, omdat deze de stof kunnen beschadigen en de absorptie verminderen. Na het wassen moeten de luiers aan de lucht worden gedroogd of in de droger worden gedroogd op een lage temperatuur.
Hoewel het gebruik van wasbare luiers enige planning en extra werk vereist, zijn er veel voordelen aan verbonden, waaronder de besparing van geld op de lange termijn, de duurzaamheid en het verminderen van afval.
Uitgelichte foto: Shutterstock