zwangerschap haarverf

Nieuw kleurtje in je haar en zwanger: is haarverf wel of geen goed idee?

Het verven van je haar is tegenwoordig populairder dan ooit. De meeste vrouwen hebben dan ook wel één of meerdere keren in hun leven hun haar gekleurd. Wanneer jij voor je zwangerschap regelmatig een nieuwe haarverf in je haar deed, vraag je je misschien af hoe dat nu in de zwangerschap moet. Is het wel veilig om je haar te kleuren? En zo ja, waar let je dan op?

Haarverf schadelijk in de zwangerschap?

Veel vrouwen geloven dat haarverf schadelijk is in de zwangerschap. Dat is ook niet zo gek, want dit werd lange tijd beweerd. Veel kappers verfden geen haren in de zwangerschap en de algemene gedachte was dat dit door de chemische stoffen in de verf kwam. Dit is echter een fabeltje. De meeste soorten haarverf kunnen prima in de zwangerschap worden gebruikt. Ook bij chemische haarverf is het aantal chemische deeltjes dat in contact komt met de hoofdhuid maar minimaal. De kans dat dit de baby aantast is dan ook vrijwel nihil. Je kunt dus gewoon veilig je haar verven.

De reden waarom sommige kappers liever geen haren verven bij zwangeren is omdat het haar onder invloed van hormonen anders kan reageren op de verf. Zo kan een kleur bijvoorbeeld anders uitvallen of sneller vervagen. Dit kan echter eenvoudig voorkomen worden door kleine testjes met het haar te doen en het haar na het verven met Olaplex te behandelen.

haarverf

Bovendien heeft dit fabeltje ook nog een andere reden. Heel wat jaren geleden werd er namelijk ook ammoniak toegevoegd aan haarverf. Dit was inderdaad schadelijk voor zwangeren om in te ademen. Daarom werd het verven van het haar in de zwangerschap ook afgeraden. Gelukkig bevatten vrijwel alle verfsoorten tegenwoordig geen ammoniak meer, dus kunnen deze zonder problemen worden gebruikt.

Veilige haarverfproducten

Wanneer je het toch te spannend vindt om chemische haarverf te gebruiken, dan kun je ook voor andere haarverfproducten kiezen. Er zijn namelijk heel veel verschillende haarverfproducten. Als je zwanger bent, is het verstandig om voor de meest natuurlijke haarverf te kiezen die er is. Dat is niet alleen beter voor jouw gezondheid en die van de baby, maar ook voor het haar en de hoofdhuid. Tegenwoordig zijn al die stevige behandelingen namelijk écht niet meer noodzakelijk. Chemische stoffen drogen de hoofdhuid en het haar alleen maar uit. Ook voor de gezondheid van het haar is het dan ook belangrijk om voor natuurlijke haarverfproducten te kiezen.

Haar verven tijdens de borstvoedingsperiode

Misschien vraag je je nu ook af hoe dit zit in de borstvoedingsperiode. Is het slim om tijdens het geven van borstvoeding ook je haar te verven? In principe geldt hierbij hetzelfde als in de zwangerschap. Het is beter om van natuurlijke haarverfproducten gebruik te maken. Wanneer je toch verf met eventuele schadelijke stoffen gebruikt, dan komt er maar een minimale hoeveelheid in de bloedbaan terecht. De kans dat dit ook nog eens in je moedermelk terechtkomt, is vrijwel nihil. Tijdens het geven van borstvoeding kun je dus gerust borstvoeding geven.

Lees ook: Hoe vind je het juiste zwangerschapsondergoed?

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.