Middelbare school kiezen - wat past het beste bij jouw kind

Middelbare school kiezen – wat past het beste bij jouw kind

Het kiezen van de juiste middelbare school kan erg vaak lastig zijn. Er zijn veel factoren die je keuze kunnen beïnvloeden. Kies je voor de school die het dichtstbij zit of valt de keuze op een school waar ook veel van de vrienden heen gaan? In dit artikel geef ik een aantal tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van de juiste middelbare school.

Welke middelbare scholen zijn er om uit te kiezen?

Allereerst is het belangrijk dat jullie op tijd beginnen met het oriënteren naar de middelbare scholen. Welke scholen zijn er te vinden in de regio en bieden zij ook het niveau onderwijs dat geadviseerd is vanuit de basisschool? Maak een overzicht van de middelbare scholen waarbij je kunt kiezen en schrijf alle voors en tegens op. Dit geeft al aan snel welke scholen afvallen en waar de voorkeur naar toe gaat.

Als eerste kijk je naar het niveau van onderwijs, dat wordt aangeboden. Het het advies VWO, dan zal dit niveau natuurlijk wel aangeboden moeten worden op de middelbare school van jullie keuze.

Als jullie een goed overzicht hebben van de middelbare scholen waaruit jullie willen gaan kiezen, probeer dan zoveel mogelijk te weten komen over deze scholen. Vaak kun je op de website van de middelbare school al een hoop informatie vinden. Maar vraag het ook eens rond in je eigen omgeving. Wie gaan er al naar die school en hoe is hun ervaring.

Bezoek de open dagen

Het is altijd verstandig om een middelbare school zelf ook te bezoeken, voordat je een keuze maakt. Zo kun je goed de sfeer proeven en een eerste indruk krijgen van de klaslokalen, docenten en leerlingen. Vaak worden er speciale open dagen georganiseerd om je deze kans te geven. Het is dan ook zeker aan te raden om daar ook heen te gaan. Dit kun je natuurlijk al doen vanaf groep 7, zodat je niet tijdens deze weekenden van de open dagen teveel scholen op een dag hoeft te bezoeken.

Zo zijn er bij School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) ook speciale open avonden, waarop je kennis kunt maken met de school om een goed beeld te vormen.

Welke middelbare school past bij jouw kind?

Hebben jullie genoeg informatie over de middelbare scholen in de regio? Dan is het tijd om eens te gaan kijken welke middelbare school het beste bij jouw kind past. Houdt hij of zij ervan om zelfstandig te werken, of vindt hij/zij het juist fijn om extra hulp te krijgen wanneer dit nodig is? Kiezen jullie liever voor een heel grote school, of juist voor het leren in kleine klassen?

Zo worden er bij he SvPO bijvoorbeeld lessen gegeven in kleinere klassen, hierdoor krijg je meer aandacht van de docenten. Als jullie dat prettig vinden, zijn jullie weer een stapje dichterbij de keuze voor de juiste middelbare school.

Laat je niet leiden door de keuze van vrienden

Veel kinderen kiezen voor de veilige weg door naar dezelfde school te gaan als hun vrienden. Natuurlijk is het gezellig en fijn om samen naar je nieuwe school te gaan, maar is dat ook het beste voor hun ontwikkeling? Het is aan te raden om bij het kiezen van de middelbare school, de keuze van de vrienden volledig los te laten. Kijk wat de beste school voor jullie is. Mochten de vrienden ergens anders voor kiezen, dan kan er altijd buiten school om nog vaak genoeg worden afgesproken. Daarnaast is iedereen nieuw op school, dus nieuwe vrienden zijn snel gemaakt.

Vaar niet blind op het schooladvies

Ook het schooladvies van de basisschool hoeft lang niet altijd doorslaggevend te zijn. Ook CITO-scores zijn geen bindend advies. Bij SvPO kijken ze naast de CITO-score en het schooladvies ook naar de opdrachten en toetsen die er op de basisschool zijn gemaakt. Als zij denken dat een leerling een bepaald niveau aan kan, dan maken de CITO-scores verder helemaal niets uit.

Aanmelden voor de middelbare school

Aanmelden voor een middelbare school kun je doen via de basisschool. Zij geven vaak een formulier mee waarop de school van jullie keuze kan worden aangegeven. Het is bij de keuze voor het voortgezet onderwijs handig om niet helemaal blind te staren op één middelbare school, want het zou kunnen dat de middelbare school van jullie keuze al vol zit en dan is een tweede optie mogelijk de uiteindelijke keuze.

Ben jij docent op een middelbare school? En heeft SvPO jouw aandacht getrokken? Bekijk de vacatures van SvPO!

Lees ook: Goed voorbereid weer naar school met Case Logic

Uitgelichte afbeelding van Shutterstock

Spread the love

One thought on “Middelbare school kiezen – wat past het beste bij jouw kind

  • Interessant om te lezen! Ik vind het inderdaad ook belangrijk dat mijn kinderen zijn of haar middelbare school niet uitkiest op basis van wat hun vrienden doen. Daarnaast zou ik persoonlijk het ook fijn vinden als ze naar een school gaan waar ze zich ook bezig houden met huiswerkbegeleiding.

    Met vriendelijke groet,

    Carla
    Lector Studiebegeleiding onlangs geplaatst…Ruim 96% geslaagd!My Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.