Migraine is meer dan ‘gewoon hoofdpijn’. Toch wordt de impact van deze hersenaandoening nog vaak onderschat. Mijn jongste dochter heeft ook regelmatig migraine. Het komt niet vaak voor bij kinderen, maar na een paar hoofdpijnaanvallen met overgeven, hebben we haar toch maar laten onderzoeken door een kinderarts. Helaas is komt de migraine bij haar regelmatig opzetten, waardoor ze soms school, maar ook feestjes mist.
Mensen met migraine krijgen te maken met onbegrip, een lange weg naar de juiste diagnose en een zoektocht naar effectieve behandelingen. De campagne ‘Migraine is echt ziek’ wil daar verandering in brengen. Met persoonlijke verhalen, betrouwbare informatie en confronterende boodschappen maakt de campagne duidelijk hoe ingrijpend het is.
Migraine is geen luxeprobleem
Iedereen heeft weleens hoofdpijn, maar migraine is iets anders. Een bonzende pijn die uren tot dagen aanhoudt, gecombineerd met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Soms is zelfs een normaal gesprek of een klein beetje beweging ondraaglijk.
In Nederland hebben meer dan twee miljoen mensen migraine. Dat zijn niet alleen volwassenen; ook kinderen en tieners kunnen ermee te maken krijgen. Opvallend is dat vrouwen vaker worden getroffen dan mannen. Wereldwijd staat migraine op de eerste plek van meest invaliderende ziektes bij vrouwen onder de 50 jaar. Toch blijft de aandoening vaak onbegrepen. Hoe vaak hoor je niet: “Neem gewoon een paracetamol en ga door”?
De impact op werk en dagelijks leven
Migraine blijft niet beperkt tot een paar uur op de bank liggen met de gordijnen dicht. Het beïnvloedt werk, sociale contacten en het gezin. Iedere dag krijgen 70.000 mensen in Nederland een migraineaanval. Dat zorgt voor een hoog ziekteverzuim en een verminderde productiviteit. Niet omdat mensen niet willen werken, maar omdat ze niet kúnnen werken. Gemiddeld vallen werknemers met migraine 3 tot 6 dagen per jaar uit en functioneren ze op 4 tot 10 dagen per jaar minder goed door hun klachten.
En dat is nog maar de praktische kant. In gezinnen met jonge kinderen zorgt migraine voor extra uitdagingen. Wie zorgt er voor het avondeten als mama of papa met hoofdpijn in bed ligt? Hoe leg je een kind uit dat mama niet mee kan naar de speeltuin omdat elk geluid voelt als een klap in het hoofd?
Meer begrip en betere zorg
De campagne ‘Migraine is echt ziek’ zet zich in voor betere zorg en meer bewustwording. Te veel mensen krijgen niet de juiste diagnose of behandeling. Slechts 13% van de patiënten krijgt een preventieve behandeling, terwijl er effectieve opties beschikbaar zijn. Dit komt deels door een gebrek aan kennis, maar ook doordat migraine niet altijd serieus wordt genomen.
Met initiatieven zoals de Migrainegids op echt-ziek.nl krijgen patiënten betrouwbare informatie over hun aandoening en behandelmogelijkheden. Ook wordt via sociale media en samenwerkingen met ervaringsdeskundigen de impact van migraine zichtbaar gemaakt. Zo wordt het voor mensen met migraine makkelijker om begrip en ondersteuning te vinden in hun omgeving.
Waarom dit iedereen aangaat
Misschien heb je zelf geen migraine, maar ken je iemand die er last van heeft. Een collega, een vriend(in) of een familielid. Kleine gebaren, zoals begrip tonen als iemand een donkere ruimte nodig heeft of een afspraak moet verzetten, kunnen een groot verschil maken.
De campagne ‘Migraine is echt ziek’ loopt nog vijf maanden en heeft als doel om de kennis over migraine te vergroten, stigma’s te doorbreken en mensen aan te moedigen om hulp te zoeken. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op www.echt-ziek.nl.