Een frietje stoofvlees is friet met rundvlees dat langzaam gegaard is. Zo’n stoofpotje wordt in Limburg ook wel ‘zoervleisj’ genoemd. Het is een typisch gerecht uit het zuiden van het land, maar ook goed thuis klaar te maken en van te genieten. Voor de bereiding van stoofvlees kun je daarna het beste gebruik maken van een slowcooker.
Stoofvlees
Er zijn verschillende recepten maar de ingrediënten zijn grotendeels hetzelfde; magere runderlappen, boter, gesnipperde uien, bruine basterdsuiker, bloem, rundvleesbouillon, rode wijn of donker bier, laurier, kruidnagel, brood en mosterd. Voor het ambachtelijk garen wordt vaak gebruik gemaakt van een slowcooker. Dit omdat vanwege de noodzaak van langzame bereiding een doorsneepan op het fornuis minder geschikt is.
Tip: Zet het vlees de avond van te voren al in de marinade voor het malste vlees
Stoofvlees in het Cafetaria
In cafetaria vind je al snel meerdere grote, betrouwbare frituurpannen, nodig om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen. Daarnaast moet deze in het kader van de hygiëne natuurlijk goed en zonder al te veel moeite schoongemaakt kunnen worden. Maar voor het stoofvlees wordt ook in de snackbarkeuken vaak de elektrische slowcooker gebruikt. Met een royale inhoud van 10 liter is dat voor de meeste fastfoodrestaurants een goede keuze. Maar ook voor de particuliere keuken is er volop keuze in slowcookers. Verschillende fabrikanten zoals Cuisinart, Solis en Crock-Pot bieden roestvrijstalen en keramieken slowcookers, in verschillende prijsklassen.
Lees ook: De blender is het geheime wapen van elke moeder
Wist je dat…
Klanten komen bij de snackbar voor een snelle hap of om wat af te halen voor thuis. Een snackbar draait om eenvoudigheid en efficiëntie. De cafetariapresentatie begint natuurlijk bij verse patat en een assortiment van alom bekende snacks.
Nederland telt gemiddeld 2,9 snackbars per 10.000 inwoners. Dit betekent dat er bijna 5000 snackbars zijn in Nederland. Limburg is de provincie met de hoogste dichtheid, met 4,7 snackbars per 10.000 inwoners. Velen verkopen daar dan ook de bekende Friet met Stoofvlees. Maar de frikandel wordt landelijk gezien toch het meest verkocht, gevolgd door loempia’s en kroketten. Kipsaté, kipnuggets en kipcorn vormen de middenmoot. Bitterballen, kaassoufflé en de bamischijf halen net de toptienlijst. Minder populair zijn de smulrol en de berenklauw.
Kiki Hasselton says:
ik heb geen slowcooker, maar als ik dit zie, wil ik er wel 1. jammie
Nicole Orriëns says:
Ja, maar ik heb hem nog steeds niet gebruikt hoewel ik dat wel graag wil!