Hello Fresh

Wat te doen met de ‘lust-ik-niet’-fase?

Elke ouder kent het wel. Heb je net ‘uren’ in de keuken staan koken, roept je kind bij de eerste blik op zijn of haar bord “lust ik niet’. Veel kinderen gaan door deze fase en deze kan soms ook lange tijd duren. Zo ook mijn jongste dochter, nu 8 jaar, zit helaas nog steeds in die fase. De makkelijkste weg is dan te kiezen om alleen die dingen te koken, waarvan ik zeker weet dat ze die lust. Maar of dat de oplossing is? Uit recent onderzoek van HelloFresh blijkt dat zeker een derde van de ouders hun kinderen nog nooit iets onbekends heeft laten proeven. Zonde! Juist door vaak iets nieuws te laten proeven verbreed je het smaakpallet van je kind en kunnen ze verrast worden met nieuwe smaken.

Wereldgezondheidsdag

Elk jaar op 7 april is het Wereldgezondheidsdag, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze dag is er om aandacht te vragen voor een specifiek gezondheidsthema. Een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl is gevarieerd eten. Vooral voor kinderen is dit van groot belang, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Desondanks weet elke ouder dat het een enorme uitdaging kan zijn om kinderen iets gezonds of nieuws te laten eten. Uit een recent internationaal onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh, blijkt dat ruim een derde van de Nederlandse ouders zijn of haar kind nog nooit iets nieuws, een ingrediënt of etenswaar, heeft laten proeven en dit ook niet stimuleert1.

De ‘lust-ik-niet’-fase 

Voor veel ouders klinkt het vast bekend in de oren, de ‘lust-ik-niet’-fase van een kind. Vaak duurt deze fase enkele maanden, maar soms een hele kindertijd lang. Volgens het onderzoek van HelloFresh worden de smaken bitter (42%) en pikant (29%) het moeilijkste gevonden om een kind te laten proeven. Wat het type gerecht betreft, blijkt het vooral lastig te zijn om kinderen te enthousiasmeren voor gerechten met zeevruchten (24%) of vis (20%), en ook gekookte groenten zijn geen favoriet (21%).

Mijn beide dochters, maar ook manlief, zijn niet echt makkelijke eters. Als het aan hen zou liggen zouden we elke dag iets eten uit de P-catagorie (patat, pizza, poffertjes, pannenkoeken). En juist daarom ben ik toen gestart met de Hello Fresh-maaltijden. De keuze is tegenwoordig erg ruim. Zo vind ik tussen de ruim 20 maaltijdkeuzes altijd wel iets waarvan ik weet dat, als ze het proeven, ze het toch wel lekker zullen vinden. Grotendeels is mijn missie daarin wel geslaagd, manlief en de oudste dochter zijn vaak zeer verrast en lusten toch meer dan ze dachten. Alleen mijn jongste dochter blijft nog wat hangen in de ‘lust-ik-niet’-fase. Maar ik weet zeker dat, als ik het maar lang genoeg blijf stimuleren, het haar bij ook wel goed zal komen.

Wees moeilijke eters te slim af

In het onderzoek geeft 44% van de Nederlandse ouders ook aan dat hun kind wel meer openstaat voor het proberen van nieuwe etenswaren in vergelijking met toen ze zelf kind waren. Daarnaast bestempelde bijna de helft van deze ouders hun kind als avontuurlijk, als het gaat om het proberen van nieuwe ingrediënten (46%). Toch kan het voorkomen dat een kind niet direct openstaat voor een nieuwe smaak. De meest gebruikte tactiek van ouders om kinderen toch iets nieuws te laten proeven blijkt, zowel op nationaal als internationaal niveau, het introduceren van nieuw eten in kleine hoeveelheden te zijn.

Gevulde paprika-gezichtjes met orzo Hello Fresh

Is jouw kind niet happig op het proeven van nieuwe smaken? De receptontwikkelaars van HelloFresh zetten een aantal tips voor je op een rij om te proberen:

  1. Verander de bereiding van de groente. Vaak wordt groente in de oven net wat zoeter en knapperiger.
  2. Geef originele namen aan het gerecht of de groente. Laat hiervoor de creativiteit van de kinderen werken.
  3. Verstop de groente. Pureer bijvoorbeeld rode paprika met tomaten tot een saus of meng bijvoorbeeld bloemkoolrijst door de gewone rijst.
  4. Maak het eten in leuke figuurtjes. Bijvoorbeeld een gezichtje van de aardappels en groenten of als je echt creatief aan de slag wil, in de vorm van een dier. Lees ook Kids pizza’s met buffelmozzarella eigen versieringen
  5. Betrek kinderen bij het kiezen van een recept en laat ze in de keuken helpen met het bereiden van een gerecht. Of probeer eens een kindvriendelijk recept zoals Gevulde paprika-gezichtjes met orzo.

Is jouw kind een goede eter?

————————————

1. Een onderzoek uitgevoerd door Census Wide voor HelloFresh onder 21.738 respondenten. Waaronder ouders met een kind onder de 18 jaar dat thuis woont in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Nederland, België, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Quebec, Zwitserland en Denemarken. Dit is gedaan in December 2020 en januari 2021. In Nederland namen er 1.523 respondenten deel aan het onderzoek. Waaronder 1.064 respondenten met een kind onder de 18 jaar dat thuis woont.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: