1. Rudolph’s Red Nose
Deze winter verschijnt Rudolph’s Red Nose glühwein, een premium glühwein waar je het warm van krijgt. Gemaakt van Spaanse druiven en winterse kruiden en likeuren en dit alles in een “ugly” winterse trui. Dankzij het artisanale proces proef je de warmte van Spanje en handgeselecteerde kruiden als kaneel, kruidnagel en anijs zorgen voor een uitgesproken karakter. Daarnaast is het snel geserveerd: je verhit het in een pannetje tot 70°C en de warme wijn is klaar voor gebruik. Ideaal om te schenken bij een gezellig vuurtje. De glühwein heeft een alcoholpercentage van 8% en is verkijgbaar via Jumbo
Perfect serve: In een voorverwarmde mok of glas, afwerken met een schijfje sinaasappel
2. Nederlands winterbiertje
Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek duurzaam verhaal en een unieke smaak. Zo zorgt Lowlander ervoor dat bij elk Cool Earth Lager biertje dat je drinkt er een zeegrasplant wordt toegevoegd aan de zeegrasvelden in de Waddenzee. En dat is ontzettend belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Zeegras slaat namelijk wel 35x effectiever CO2 op dan het tropisch regenwoud.’ Lowlander lanceert dit najaar ook een bijzonder duurzaam winterbier. De Lowlander Winter I.P.A. is gebrouwen met gerecyclede sparrennaalden afkomstig van kerstbomen. De met de hand geplukte en geconserveerde naalden geven de Winter I.P.A. aroma’s die doen denken aan een winterse boswandeling. Het bier heeft een hoppig citruskarakter, is verrassend verfrissend en vrolijkt daarmee de donkere dagen op die gaan komen.
Perfect serve: Lowlander Winter’s Breakfast
- 30ml gin
- 1el sinaasappel marmelade (of jam)
- 15ml citroensap
- 50ml Lowlander Winter I.P.A.
- IJsblokjes
Shake het ijs, de gin, de sinaasappelmarmelade en het citroensap in een cocktailshaker. Giet door een zeefje in je (gekoelde) Martiniglas. Top met Lowlander Winter I.P.A. en garneer met een takje rozemarijn.
3. Gin 1689
Gin 1689 neemt je mee naar het Nederlandse vakmanschap van meer dan drie eeuwen geleden. De gin heeft zijn naam te danken aan het jaar waarin Willem III van Oranje de gin populair maakte in Engeland, waarna een ware ginopmars volgde. De 1689 Dutch Dry Gin is een traditionele London dry gin. Het is gemaakt van graanalcohol en botanicals (kruiden en specerijen) en is met alle ingrediënten in de ketel gedestilleerd. De gin bevat jeneverbes, appel, kweekpeer, gedroogde citroen- en sinaasappelschillen, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. De botanische ingrediënten zorgen voor een fruitige smaak met een lange, kruidige afdronk. Gin 1689 lanceerde ook de eerste Nederlandse pink gin met aardbei en framboos.
Perfect serve: Tom Collins
- 50ml 1689 Dutch Dry Gin
- 25ml citroensap
- 25ml suiker siroop
- 125ml gekoeld spuitwater
- IJsblokjes
Shake de gin, citroensap en suikersiroop met ijs in een cocktailshaker. Giet door een zeef in een longdrink of Collinsglas met ijs en vul het af met spuitwater. Garneer met een citroentwist.
4. Vin Natoer
Kies dit jaar voor een ‘no bullshit’-wijn aan tafel. De natuurwijnen van Vin Natoer zijn biodynamisch, zonder toevoegingen en ongefilterd. Beter voor de wereld en voor jou. Vin Natoer werkt samen met gepassioneerde wijnboeren voor het eindproduct in de fles en met verschillende kunstenaars voor de labels op de fles. Art in the bottle, art on the bottle is daarom de tagline. Het aanbod van Vin Natoer bestaat uit twee wijnen: een pet nat en een rosé. Pet nat staat voor ‘petillant naturel’ oftewel natuurlijk bruisend. Deze wijn van o.a. Riesling heeft een droge, lichte bubbel en is perfect als aperitief. Tevens is er een frisse en fruitige rosé cuvée met o.a. Müller-Thurgau en spätburgunder. De pet nat is verkrijgbaar vanaf €18,50 en de rosé vanaf €16,50.
Perfect serve: Serveer de wijnen goed gekoeld in een wijnglas naar keuze.
5. Rooster & Wolf Fine Brandy
Cognac mag dan misschien een beetje stoffig imago hebben, brandy is dat allerminst. Brandy kan ook wel het stoere broertje van Cognac worden genoemd. Een drankje dat door Rooster & Wolf – het merk met Nederlandse roots – nieuw leven is ingeblazen. Rooster & Wolf staat voor kwaliteit en werkt samen met de vierde generatie meesterdistilleerders in de Franse regio Cognac. Alleen de beste witte druiven uit de streken Bourgogne, Cognac, Armagnac en Languedoc worden geselecteerd. Hierna wordt de spirit op authentieke wijze bereid, door tweemaal te distilleren in koperen potstills en het rijpproces in nieuwe en oude eikenhouten vaten. Het resultaat: een krachtige brandy met zachte afdronk, fruitig, bloemig en soepel om te drinken. Rooster & Wolf Fine Brandy is hét drankje om een feestelijk diner mee af te sluiten, zeker naast een dessert met pure chocolade…
Perfect serve: The Cocky Rooster
- 30 ml Rooster & Wolf Fine Brandy
- 25 ml Cocchi vermouth di Torino
- 25 ml Amaro Montenegro
Zet een cocktailglas (tumbler) met één groot blok ijs klaar. Roer alle ingrediënten met blokken ijs. Giet daarna de inhoud met behulp van een zeef in de tumbler. Garneer met een shisoblad.
6. Amarula Ethiopian Coffee
Net voor de feestdagen lanceert Amarula de nieuwe smaak Ethiopian Coffee. De Ethiopische koffiebonen zijn toegevoegd aan het marulafruit en vormen samen een goede match. Deze nieuwe variant van de likeur heeft een subtiele mokka- en chocoladesmaak, die je goed proeft wanneer je de Amarula gekoeld drinkt met ijs of eventueel een scheutje toevoegt aan een kop koffie of espresso. De smaak van de donkerbruine Amarula Ethiopian Coffee doet je misschien zelfs denken aan een romige toffee.
Perfect serve: Gekoeld met ijs serveren of een scheutje toevoegen aan een kop koffie of espresso.
Welk drankje ga jij maken met de feestdagen?
Lees ook: Champagne, een heel bijzonder drankje
caroline kooij says:
Amarula in de chocolademelk! Zo heerlijk!