Nog heel even en we kunnen weer zitten in onze tuin. De stoelen staan nog in de schuur, maar ik ben alvast op zoek gegaan naar tuinkussens, want tuinstoelen kunnen niet zonder kussens. Zitten op je tuinstoel zonder een kussen is toch niet echt comfortabel. Vaak zijn de stoelen gemaakt van wicker en hout of staal, wat immers harde materialen zijn om op te zitten. Ook in mijn rug heb ik toch graag een kussen. Vandaag vertel ik je meer over de ideale tuinkussens.
Er zijn verschillende tuinkussens die ook geschikt zijn voor buitengebruik. Maar ook moet je even goed opletten voor welke stoel of bank je op zoek bent naar een kussen. De dikte van het kussen kan een groot verschil maken in hoe comfortabel je zit.
- Bij stoelen die verstelbaar zijn en zijn voorzien van een hard materiaal is een tuinkussen van minimaal 5 cm dikte het meest comfortabel. Het kussen vormt zich naar het lichaam wat zorgt voor een prettige ondersteuning.
- Een stoel die bestaat uit textileen heeft een dunner kussen nodig. Textileen is een stof die bestaat uit polyester draden met een nylon coating. Omdat de stoel zich al enigszins vormt naar het lichaam, is een dun tuinkussen voldoende.
- Loungekussens zijn dik en robuust. De meest gangbare dikte is tien centimeter. Er zijn zelfs zogeheten palletkussens. Deze tuinkussens hebben het formaat van een standaard pallet; 120 x 80 cm. Ligbanken hebben in feite een matras. Een ligbedkussen heeft een formaat van ongeveer 185 x 50 cm. De dikte is meestal 7,5 cm.
Materialen
Tuinkussens zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen. Katoen/ polyester, acryl en dralon worden het meest gebruikt. De stoffen acryl en dralon blijven het meest koel in de zomer. Ze zijn redelijk kleurvast en gemakkelijk schoon te houden. Loungekussens zijn voorzien van vlokkenvulling. Het meest comfortabel is een plaatvulling voor het zitkussen en vlokkenvulling voor het rugkussen.
Opbergbox voor je tuinkussens
Ofschoon er all weather tuinkussens bestaan, is het niet verstandig om de kussens dag en nacht buiten te laten. Gebruik je de tuinmeubels niet meer in verband met het seizoen, bewaar de kussens dan op een droge plaats. Bewaar de kussens in een speciale kussentas of in een opbergbox. Er zijn fraai vormgegeven opbergboxen die niet misstaan in een hoek op het terras. Zo voorkom je verkleuring en klamme kussens.
Buitenkussens zijn vaak voorzien van een waterafstotende laag. Het is daarom beter ze niet te wassen in de wasmachine. Tuinkussens van acryl, polyester of vinyl kun je het beste met de hand schoonmaken met wat water en afwasmiddel. Gebruik bij voorkeur een zachte spons.