Wintertijd Zo maakte wij er een win-win situatie van

Wintertijd | Wij maken er een win-win situatie van

Afgelopen weekend was het weer tijd om de klok te verzetten naar wintertijd. Dat betekent een uurtje langer slapen. Wie wil dat nou niet. Toch verloopt het verzetten van de tijd niet voor iedereen even vlekkeloos en hebben zeker kinderen soms moeite om hieraan te wennen. Wij besloten daarom dit jaar de wintertijd pas op maandagochtend in te laten gaan.

Voordat je verder leest, wil ik er wel graag bij vermelden dat wij al wat oudere kinderen (5 en 9 jaar) hebben. Voor ons werkte het, maar onze methode zal natuurlijk niet voor iedereen werken.

Waarom Zomer/Wintertijd?

Twee keer per jaar verzetten we onze klokken. Dit is eigenlijk pas in de jaren ’70 echt ingevoerd om er voor te zorgen dat we kunnen bezuinigen op onze verlichting en meer zonuren per jaar hebben. Echter blijkt nu dat dit energiebesparende effect achterhaald is en deze energiedoelstellingen helemaal niet gehaald worden. Of we er nog meer door moeten gaan is dus de vraag. Dat vind ook een groeiende groep leden van het Europees Parlement. Zij willen hierover een resolutie ter stemming brengen. Verwacht wordt dat daar dan in december over gestemd zal worden.

.

Wist je dat er ook landen zijn waar de zomertijd niet bestaat? In Canada en Australië verzetten ze de klok namelijk niet in het voorjaar. Het grote voordeel is dat je bioritme hierdoor niet in de war raakt. Zeker kinderen en baby’s kunnen hierdoor behoorlijk uit hun doen raken. Dit kan soms weken (hoorde van een vriendinnetje zelfs maanden) duren. ’s Ochtends zijn kinderen veel te vroeg of te laat wakker en ’s avonds willen ze dan niet meer slapen.

Zo maakte wij er een win-win situatie van

Het voordeel van het verzetten van de klok in het weekend is dat je er dan op zondag even aan kunt wennen en niet het riscio loopt om maandag te laat op je werk of school te komen. Toch besloten wij dit jaar besloten om de wintertijd op maandag in te laten gaan. Met succes! Nu zal ik er wel meteen bijzeggen dat onze kinderen al wat ouder zijn en deels nog niet kunnen klokkijken of een eigen horloge hebben.

wintertijd

.

Op zondag hebben we even gewacht met het verzetten van de klokken in de woonkamer en keuken. Alleen onze telefoons gaven de juiste tijd aan, zodat we niet te laat waren voor onze afspraken. We hebben verder de hele dag geleefd op de klok van de woonkamer. Dit betekend dus ook een uurtje eerder eten en een uurtje eerder naar bed. Dit verliep geheel zonder problemen, omdat ze dit volgens hun bioritme ook gewend waren. Groot voordeel was, dat wij zo zelf ook een uurtje langer de avond voor ons zelf hadden.

.

.

Zodra de kinderen in bed lagen, hebben we de klokken goed gezet. De volgende morgen konden ze dus een uurtje langer slapen. Natuurlijk gebeurde dit niet en hoorde we om 6.00 de eerste al naar de WC gaan. Maar omdat ze zag dat het nog te vroeg was om naar beneden te gaan, ging ze terug naar bed om te lezen in haar lievelingsboek. Ook de andere hoorde we zachtjes spelen op haar kamer. Tegen 7:10 stond de eerst aan mijn bed, om ze al naar beneden mocht. Prima, kleed je maar vast aan en ga alvast eten. Zo begon onze maandagochtend heel ontspannen en waren we lekker op tijd klaar voor school, zonder ochtendspits. Ik zeg WIN-WIN! Dit houden we er in tot dat de zomertijd wordt afgeschaft.

Lees ook; waarom mijn kinderen in de kleren van morgen slapen (Omdenken)

.

Ezelsbruggetje

Vergeet je ook altijd of je nu een uur meer of minder kan slapen als de klok moet worden verzet? Hier twee ezelsbruggetjes om het te onthouden
– In het VOORjaar gaat de klok VOOR uit
 WIN (ter) TIJD

.

Hoe reageerde jouw kinderen op het verzetten van de klok?
Ben je een voor- of tegenstander van het verzetten van de klok?

Foto; Shutterstock
Bron; RTL Nieuws

Spread the love

31 thoughts on “Wintertijd | Wij maken er een win-win situatie van

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.