Veel ouders zullen er de komende tijd aan moeten geloven; het zoeken van een balans tussen thuiswerken, thuisonderwijs, familietijd en me-time. Alle 4 de bordjes even belangrijk en daarom goed om zoveel mogelijk aan het begin van deze bijzondere situatie bij stil te staan. Hoe combineer je het thuiswerken met je kinderen die thuis onderwijs moeten krijgen, zonder alles op het spits te drijven. Voorlopig zitten we met elkaar opgescheept en moet je ruzie voorkomen en ook jezelf tijd en ruimte gunnen. Hopelijk kunnen deze tips je daarbij helpen.
Het is een bijzondere tijd en het zal van iedereen veel vragen, maar bovenal veel flexibiliteit en creativiteit. Want de oproep om thuis te gaan werken is zo simpel nog niet, helemaal als de kinderen ook thuis zijn. Laat staan nu zij de komende tijd thuis les moeten gaan krijgen. Vragen die ze anders stellen aan hun meester en juf, komen nu toch bij de ouders terecht.
Maak duidelijke afspraken
Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen is het verstandig om goede afspraken samen te maken.
- Bespreek met je werkgever goed wat er van je verwacht wordt. Welke opdrachten moeten er gedaan worden, waar ligt de prioriteit. Geen werkgever kan van je verwachten dat je thuis kunt doen wat je anders op je werk kan doen. Het halen van een volledige werkdag van 8 uur is gewoon niet haalbaar.
- Werkt je partner ook thuis, maak dan ook samen afspraken over wie wanneer de kinderen kan helpen bij het thuisonderwijs. Zorg dat je beiden tijd hebt om ongestoord je eigen werk te kunnen doen. Het mooiste zou zijn als er een aparte kamer is, waar jij je even kan terugtrekken (om de beurt). Als jullie beiden aan de keuken/eettafel werken met de kinderen ernaast, kan niemand zich concentreren. Zeker als je veel zult moeten bellen. Heb je geen aparte plek, zet dan een koptelefoon op en maak de afspraak dat degene met de koptelefoon op niet gestoord wordt.
Deze tip vond ik op Facebook. Leuk om van WC-rolletjes een stoplichtsyteem te maken. Veel kinderen kennen dit syteem uit de klas, dus zullen ze het snel oppakken en gebruiken.
- Leg ook duidelijk uit aan je kinderen dat je ze graag wilt helpen met het schoolwerk en dat er tijd is om leuke dingen samen te doen, maar dat ook jij moet werken. Stel samen een dagschema op, waarin duidelijk staat wanneer je er bent voor je kinderen en wanneer ze zichzelf moeten vermaken. Hoe ouder ze zijn, hoe beter ze dat zullen begrijpen. En als dat betekent nu wat meer schermtijd, dan anders, dan is dat maar even zo!
Boodschappenlijstje
Om goed thuis te kunnen werken en onderwijs te geven zijn er een aantal dingen die goed zijn om in huis te halen.
- Printerpapier; veel opdrachten van school zullen misschien uitgeprint moeten worden. Maar ook zijn er al heel veel leuke free-printables te vinden met opdrachten, dagschema’s en andere handige hulpmiddelen. Voor zich spreekt dan dat een printer ook handig is om in huis te hebben. Voor een paar tientjes heb je al een printer gevonden bij bijvoorbeeld Bol.com.
- Kookwekker of zandloper; als kinderen iets nodig hebben, dan is het wel duidelijkheid. Zet de kookwekker of zandloper voor een half uur of kwartier om de ene keer te werken en de andere keer iets voor jezelf te doen.
- Lamineerapparaat; Hiermee kun je gemakkelijk dagschema’s, freeprintables en derlijke voorzien van een plastic laagje. Zo kunnen ze goed bewaard worden of dagelijks opnieuw ingevuld. De mogelijkheden met een lamineermachine zijn oneindig.
- Noise-cancelling Koptelefoon; mocht je er nog geen hebben, dan is dit het moment om er toch eentje aan te schaffen. Ze zijn niet goedkoop, maar je zult er veel plezier van hebben, als je jezelf even wilt afschermen tegen al het geluid in huis. Tip; draagt mama/papa zijn of haar koptelefoon, dan kunnen ze even niet gestoord worden.
- Laptop; geeft je baas je de mogelijkheid om thuis te werken? Dan is het belangrijk om een snelle laptop te hebben. Als je baas ziet dat je thuis ook productief bezig bent, is de kans groter dat hij of zij je vaker thuis laat werken.
Een goede tip is ook om tijdens het thuiswerken zoveel mogelijk alle afleidingen zoals het nieuws, appjes, mailtjes en alle andere pushberichten op je computer, tablet, telefoon en smartwatch tegen te gaan. Plan een aantal momenten in waarop je alles even kan bijwerken, maar laat je niet te veel afleiden. Zo zul je productiever werken in de kortere tijd die je hebt.
Lees: 10 tips voor minder afleiding online
Wees lief voor elkaar
Voor iedereen is dit een unieke situatie en heeft daar dus geen draaiboek voor klaarliggen. Iedereen moet improviseren om zoveel mogelijk zaken gewoon door te laten gaan. Wees dus een beetje lief voor elkaar. Luister naar elkaars vragen en kom samen tot een oplossing die voor beide partijen werkt. Het gaat allemaal nog wel even duren en we kunnen dit alleen samen doen.
Denk ook aan een ander. Als je toch naar de supermarkt gaat, vraag dan je oude buurvrouw ook of je iets voor haar mee kan nemen. Misschien kunnen de kinderen tussen hun thuiswerk door ook wel de hond van de buurman uitlaten. Er zijn al veel initiatieven spontaan ontstaan om elkaar te helpen. Denk bijvoorbeeld aan gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl Ook kunnen de kinderen tijdens een creatief uurtje mooie tekeningen en kaartjes maken voor al die kwetsbare ouderen die de komende tijd geen visite mag ontvangen. Je kunt deze inleveren bij de zorginstelling bij jouw in de buurt of een kaartjes sturen via Cor-omapost.
Wees lief voor jezelf
Maar bovenal; weer lief voor jezelf. Er zal veel van je gevraagd worden; door je werkgever, partner, je kinderen en wellicht je ouders of anderen uit je omgeving. Natuurlijk komt er ook veel tijd vrij, doordat sporten en sociale afspraken niet doorgaan. Gebruik deze tijd om meer tijd samen door te brengen, maar plan ook zeker je eigen momentjes in. 24 uur op elkaars lip zitten is voor niemand goed.
Ga af en toe even alleen naar buiten; voor een wandeling, een rondje hardlopen of op de fiets naar de supermarkt. Maar ook binnen; plan je avonden voor jezelf. Ga niet, als de kinderen in bed liggen, nog uren achtter je werklaptop zitten om af te maken, waar je overdag niet aan toe kwam. Geef je zelf vrij, neem een lang warm bad en ga vroeg naar bed (met een boek).
Welke tips heb jij om het thuiswerken met de kinderen thuis te combineren?
De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock
Lodi says:
De jongens kregen vandaag hun thuisonderwijs, ze zitten samen met de laptop aan tafel en doen aardig hun ding, wel moet ik af en toe even iets nakijken. Mijn man en ik werken allebei thuis en als de man een vergadering heeft weten ze dat ze even hun mond moeten houden. Ik probeer zoveel mogelijk de schooltijden aan te houden en vanmiddag zei ik al’ ga maar even een half uurtje op de tablet’ toen konden wij even door met ons werk 🙂 Het is allemaal een beetje schipperen, maar het lukt prima.
Jasmina says:
Mijn kleime meid is nog geen 2 en ik moet eerlijk bekennen dat ik het lastiger vind dan k dacht…maar t komt vast allemaal goed…die stoplicht is eel echt gaaf
Nicole Orriëns says:
Duidelijke afspraken maken en een duidelijk ritme blijven hanteren.
Bouchra says:
Ik vind de bovenstaande tips allemaal goed. Zelf vind ik het nu lekker om in de ochtend rustiger op te starten en gaan we met z’n allen eerst mediteren. Normaal kan dit niet en daarom voelt dit nu erg luxe.
Sherry says:
Goede tips. Duidelijke afspraken maken en de taken onderling goed verdelen. Vaak komt er ook ruzie als je niet goed afstemt.
Silkeblogs says:
Ik denk dat het niet makkelijk is om thuis te werken met kinderen, dus een goede planning is belangrijk!
Simone says:
Lijkt me heel pittig om nu met kleintjes thuis te zitten, terwijl je moet werken. Stoplicht systeem is wel slim.
Simone onlangs geplaatst…Jouw reis met een GoPro vastleggen: 3 tips!
Marsha says:
Ik werk dan niet thuis, maar ben wel meer als een week ziek thuis. Handige tips!
Vincent Rondwijk says:
Duidelijke afspraken maken is belangrijk om goed te kunnen werken. Ook geloof ik dat het belangrijk is om goed contact te houden met een werkgever over de mogelijkheden en zaken die minder goed verlopen. Zo kan je altijd samen tot een oplossing komen.