Klimaatverandering is iets dat alle aspecten van het leven op aarde beïnvloedt, daarmee ook het skiën. Niet alleen worden skibestemmingen over de hele wereld getroffen door de wereldwijde temperatuurstijging. Ook het skitoerisme kan een negatieve invloed hebben op het milieu. Alice Linari en Lorenzo Alesi richten zich in hun nieuwe documentaire The Melting Point op duurzaam skiën. Als je zelf eco-skiën wilt uitproberen of meer wil weten over de toestand van de bergen en gletsjers in Europa, lees dan de V&A met Alice en Lorenzo hieronder.
Melting Point
Skiërs en Thule ambassadeurs Alice Linari en Lorenzo Alesi besloten hun passie op de proef te stellen door te gaan eco-skiën en reizen door half Italië. Van de meest zuidelijke gletsjer van Europa tot de hoogste berg van het continent, de Mont Blanc. Deze reis is het onderwerp van hun nieuwe documentaire, Melting Point, geregisseerd door Paolo Prosperi. Tijdens deze expeditie interviewen Alice en Lorenzo berggidsen en andere lokale experts over hoe klimaatverandering de skiparadijzen van Europa verwoest.
V: Welke problemen pakt The Melting Point aan?
A: De belangrijkste kwesties die we in de film, aanpakken, hebben betrekking op de effecten van klimaatverandering. Zoals het smelten van ijs, de verandering van het klimaat en de watercrisis in sommige gebieden. De klimaatcrisis lijkt niet te stoppen en verandert ons leven radicaal. Het bedreigt onze toekomst en brengt de toekomst van de volgende generaties in gevaar. We willen daarom echt het bewustzijn vergroten en iedereen nu oproepen tot actie.
V: Wat was het moeilijkste aan Eco-skiën in heel Italië?
A: We moesten mobiliteit heroverwegen. Voor lokale verkenningen binnen 100 km gebruikten we elektrische motoren. Zo probeerden we om de energie op de best mogelijke manier te beheren. Om de meest afgelegen plaatsen te bereiken kozen wij voor oplossingen zoals het delen van bestelwagens. Zo reizen we met andere mensen die naar dezelfde gebieden gingen. Het was een uitdaging om creatieve oplossingen te bedenken om te kunnen Eco-skiën. Helemaal voor langzamere en gedeelde mobiliteit en tegelijkertijd energie te besparen, omdat dit een goed tijdbeheer en organisatie vereist. Maar wetende dat we de CO2-uitstoot konden verminderen en onze boodschap met anderen konden delen, was echt een grote motivatie.
V: Zijn jullie tijdens het maken van de documentaire iets te weten gekomen dat jullie choqueerde?
A: De terugtrekking en het smelten van de gletsjers is verbazingwekkend. We hebben de film afgelopen winter opgenomen, tussen december en maart. Afgelopen winter was er veel sneeuw gevallen. De ideale omstandigheden om de schoonheid van deze plaatsen vast te leggen. We zijn dit jaar in de lente en de zomer naar die locaties teruggegaan. Het scenario bevestigde helaas dat sneeuwwinters niet genoeg zijn om de gletsjers en het ijs te beschermen. Ook in andere gebieden, zoals het Sibillini-gebergte, is de watercrisis ondanks hevige regenval ernstig. De natuur heeft dus onze hulp en onmiddellijke actie nodig om de klimaatverandering te bestrijden.
V: Jullie film gaat over klimaatverandering… hebben we nog tijd om het tij te keren?
A: We weten het niet, maar we moeten het proberen. We moeten de situatie erkennen en ons gedrag veranderen. Door te beginnen met het reizen met elektrische auto’s, motoren en treinen om energie te besparen. In de bergen moeten we beginnen met het in stand houden van ongerepte gebieden en het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Ook moeten we outdoorbedrijven gaan aansporen om het gebruik van hernieuwbare energie te versnellen. Bijvoorbeeld om geen kolen meer te gebruiken in hun industriële processen. We moeten op weg naar een circulaire economie. Een economie waarbij we meer volledig recyclebare materialen gaan gebruiken en een einde maken aan het gebruik van chemicaliën om kleding waterdicht te maken. We moeten nieuwe technologieën ontwikkelen, meer organische vezels, en een nieuw leven vinden voor gebruikte uitrusting. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat we direct kunnen doen om onze planeet te redden.
V: Wat willen jullie met de film bereiken?
A: We willen dat iedereen beseft dat we het geluk hebben gehad torenhoge gletsjers, majestueuze met sneeuw bedekte toppen, prachtige ongerepte gebieden te filmen, maar dat deze gebieden en hun gemeenschappen gevaar lopen. De verandering van de territoria is al aan de gang, dus is het noodzakelijk om nu in te grijpen. We willen graag dat iedereen gaat denken dat een andere manier van naar de bergen gaan mogelijk is. De toekomst is nu, dus laten we er samen vorm aan geven.
De uitdaging van Alice en Lorenzo voor 2022: Probeer dit winterseizoen ook een keer zelf te gaan Eco-skiën! Lees hier 14 tips van Alice Linari en Lorenzo Alesi om duurzaam te skiën.