Fidget toys - wat zijn dat eigenlijk?

Fidget toys – wat zijn dat eigenlijk?

Als je kinderen hebt op de basisschool, dan ben je waarschijnlijk al bekend met deze nieuwe hype; Fidget toys. En zo niet dat ken je wellicht nog wel de Fidget Spinners. Fidget toys zijn eigenlijk een uitbreiding hierop, het zijn allemaal speeltjes om lekker mee te friemelen. Dit zou concentratieverhogend werken, maar voor de meeste kinderen is het gewoon een leuk speeltje om te verzamelen. Met name door TikTok is dit speelgoed opnieuw een rage en zijn er veel verschillende Fidget Toys nu op de markt. Ik ging op onderzoek naar deze verschillende soorten Fidget toys en zette ze voor je op een rijtje.

Fidget toys – wat zijn dat eigenlijk?

Fidget toys zijn speeltjes die oorspronkelijk bedoeld zijn om iets in je handen te hebben om mee te ‘friemelen’. Het spelen met een Fidget toy zou een positieve werking hebben voor mensen met ADHD, ADD, OCD en autisme. Ook zou het kunnen helpen om bijvoorbeeld van het roken af te komen. Het spelen ermee zou de concentratie bevorderen door de hersenen een extra proces te laten verwerken dat weinig cognitieve vaardigheid vergt. Dit is vergelijkbaar met het klikken met een pen of het tekenen van doodles. Om deze reden werden de figdet spinners ook op veel scholen toegestaan. Maar al snel bleek dat de spinners in de klas juist de andere kinderen afleiden, dus als snel werden deze speeltjes toch uit de klassen verbannen.

Fidget toys - wat zijn dat eigenlijk?

Nu kun je verschillende soorten Fidget toys kopen. Hier een overzichtje van deze verschillende soorten.

Spinners

De Fidget toys rage begon dus eigenlijk al in 2017. Toen waren de Figdet spinners niet aan te slepen en te koop op elke hoek van de straat. Een Fidget spinner is een ronddraaiend speeltje, dat je vasthoudt tussen duim en wijsvinger. Zo houd je de kogellager in het midden vast, terwijl je met een andere vinger er een zetje aan geeft om het speeltje te laten draaien. Met een beetje oefening kun je hem dan op een vinger laten draaien. Ze waren er in verschillende soorten en grootte en sommige gaven zelfs licht bij het draaien.

Fidget toys - Fidget Spinners

Squishy en Squeeze balls

Een andere al oude bekende zijn de squishy’s. Deze zachte langzaam rijzende squishies zijn natuurlijk heerlijk om in te knijpen en dan te zien hoe ze weer uitdeuken. De squishy’s zijn er in verschillende vormen, zoals donuts en ander etenswaar, eenhoorns en andere beesten. Ook zijn er Squeeze balls. Dit zijn stressballen in een netje. Als je er hard in knijpt, dan komt de stressbal door het netje heen. Dit kan heel ‘satisfying’ zijn. Tot slot zijn er dan ook Squeeze balls met daarin Orbeez, dit zijn weer kleinere balletjes.

Pop-it

De Pop-its waren de eerste nieuwe Fidget toys die bij ons in huis werden gekocht. Pop it fidget toys zijn er ook in verschillende vormen en kleuren. Het is eigenlijk het beste vergelijkbaar met bubbeltjesplastic. Met je vingers druk je de bubbels aan een kant in en als je hem omdraait, kun je het aan de andere kant weer doen. De kunst is dit zo snel mogelijk te doen.

Fidget Toys - Pop it

Tangles

Een Tangle bestaat uit verschillende een serie ronde hoekenstukken, die met elkaar zijn verbonden. Hierdoor kunnen draaiende bewegingen worden gemaakt en kan de Tangle verschillende vormen aannemen. Naast dat de Tangles in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, zijn er ook verschillende buitenkanten. Zo kan Tangle heel glad zijn of juist ribbeltjes en bolletjes hebben. Ook het materiaal kan van metaal tot rubberachtig zijn. Naast een anti-stress werking is het spelen met een Tangle ook een goede oefening voor ‘stramme handen’ en werkt het handspierversterkend.

Fidget Toys - Tangle

Cubes

De Cubes zijn er ook in verschillende varianten. Zo heb je de cubes met verschillende grote knopjes die je aan verschillende kanten kunt indrukken en zo kan klikken. En dan zijn er ook nog de Infinity en Magic cubes. De Infinity kun je steeds kunt openvouwen, dubbelvouwen en er een kubus van maken. De Magic Cube lijkt een beetje qua kleur op Rubic Cubes door de verschillende kleuren vakjes. Deze Magic Cubes kun je in verschillende vormen vouwen, bijvoorbeeld van een kubus in een ster.

Simple Dimple

Een Simple Dimple lijkt nog het meeste op een Pop it Fidget Toy. Vaak is het een kleinere variant en kun je hem aan je sleutelbos hangen. Zo heb je altijd wat te friemelen bij je. In tegenstelling tot de Pop it heeft de Simple Dimple maar 2 of 4 bubbles die je kunt indrukken. Deze zijn ook vaak groter van vorm of in verschillende maten.

Fidget Toys - Simple Dimple

Magnetische Rings

De Magnetische Rings bestaat uit 3 gekleurde ringen met in het midden super sterke magneten. De ringen kunnen los van elkaar, maar worden door de sterke magneet snel weer naar elkaar toegetrokken. Je kunt ze door je vingers kunt laten rollen, draaien, bewegen of maak er een eigen creatie van en bedenk leuke trucs. Hoe meer setjes van 3 je hebt, des te leuker het wordt. Let op de Magnetische Rings worden wel aanbevolen voor kinderen van 8+.

Fidget Toys - Magnetische Rings

Globbles balls of Sticky balls

Globbles balls of Sticky balls kun je tegen het plafond of de muur gooien en dan blijven ze plakken. En dan is het wachten tot ze weer naar beneden vallen en je ze kunt opvangen. Een goede manier om je reactievermogen te testen. De globbles zijn er in verschillende kleuren, glow in the dark en met miniballetjes (orbeez) erin. Wanneer ze niet meer zo goed plakken of vies zijn, kun je ze afspoelen met lauw water, afdrogen en zijn ze weer klaar om mee te spelen.

Fidget Toys - Globbles Sticky Balls

Flippy Chain

Een Flippy Chain is ook vaak een sleutelhanger en bestaat uit twee zilvermetalen ringen waar twee schakels van een fietsketting aan zitten. Deze hebben een siliconen O-ring wat zorgt voor extra textuur en grip, maar geven de Flippy Chain ook een kleurig uiterlijk. De ringen kunnen om elkaar heen gedraaid worden. Doordat ze klein van stuk zijn, kun je er prima mee spelen, terwijl ze in je broekzak zitten en zo niemand het ziet.

Flippy Chain

Wacky Tracks

Een Wacky Track lijkt een beetje op de Tangle, maar in plaats van ronde hoekvormige schakels, bestaat deze uit kleinere vierkanten plastic schakels. Deze kun je vastklikken tot een ketting of als lang snoer. Je kunt er allerlei vormen mee maken. Ook kan je meerdere Wacky Tracks aan elkaar koppelen voor een nog langere ketting.

Wacky Tracks

Monkey Noodles

Monkey Noodles zijn dik gekleurde siliconen stengels van ongeveer 28 cm lang en zo dik als je vinger. Ze zijn super rekbaar en kunnen wel uitrekken tot meer dan 3 meter. Omdat ze gemaakt zijn van silicone voelen ze fijn aan en kun je ze in alle vormen buigen of om elkaar heen wikkelen. Net als de Globbles zijn ze gemakkelijk schoon te maken onder de kraan.

Monkey Noodles

Mesh and Marble

Mesh and Marbles zijn netjes gemaakt duurzaam nylon met hoge dichtheid met daarin knikkers. Met je vingers kun je de knikkers naar voren en naar achteren schuiven, je kunt het netje buigen, vouwen of samendrukken en de knikker als een rammelaar laten rollen. Door een gepatenteerde splitmethode kunnen de knikkers er niet uit springen. De Mesh and Marbles zijn er in verschillende kleuren en kunnen in de machine worden gewassen.

Mesh and Marble

Pea bean poppers

Misschien vind ik zelf deze nog wel het leukste. De Pea bean poppers zijn ook weer een klein formaat Fidget Toys, die je aan je sleutels kunt hangen of bewaren in je broekzak. Door in de schil te knijpen komen de vrolijke boontjes tevoorschijn. Dit “poppen” geeft een fijn voldaan gevoel waardoor je er niet mee kan stoppen.

Pea bean poppers

Welke Fidget Toys hebben jullie in huis?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

3 thoughts on “Fidget toys – wat zijn dat eigenlijk?

  • Els Wanders says:

    We hebben in een la van de kast nog wat spinners liggen, maar daar gebeurd niet veel meer mee. Pop it heb ik pas besteld, maar moet nog binnenkomen. Dochtertje wou deze graag hebben. Tangles hebben we ook een paar. Zijn ook handige speeltjes voor mee in de auto onderweg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: