De Reis van 5; spelen met je eten aan tafel

De Reis van 5; spelen met je eten aan tafel

“Niet spelen met je eten” werd er bij ons thuis altijd aan tafel gezet. “alleen poezen doen dat”. Maar met het nieuwe spel De Reis van 5 is dat nu juist wel de bedoeling. Spelenderwijs leren kinderen kennis maken met voeding waar ze in eerste instantie niet zo dol op zijn. Wij mochten een spel uitproberen en ik mag daarbij ook eentje weggeven.

De Reis van 5; spelen met je eten aan tafel

De Reis van 5

In veel gezinnen is het een bekend probleem. Je wilt graag dat je kinderen gezond eten en ’s avond zonder al te veel gedoe hun bordje leegeten. Helaas gaat dat niet altijd even soepeltjes. Merel, alias Kapitein Stuurboord, en Brenda, alias Kapitein Bakboord kozen voor de speelse aanpak. Zij ontwierpen het spel De reis van 5. Met een knipoog natuurlijk naar de Schijf van 5 van het Voedingscentrum.

Tijdens het spel ‘De reis van 5’ gaan kinderen als piraat de wereld over. Vechten met slangen van druiven en plukken fruit uit een prikkende komkommercactus. Op deze manier helpt het spel kinderen spelenderwijs gezond te laten eten.

Het spel

reis van 5 inhoud

Het spel zit verpakt in een heuse metalen schatkist met landkaart, ontdekkings- en schatkaarten, vlaggetjes, mini schatkist met munten, beloningskaarten en piratencontract. Ook zijn er 2 handleidingen; eentje voor kinderen met een duidelijke uitleg van het spel en eentje voor volwassen. In de handleiding voor de volwassen vind je ook alle recepten.

Het doel van het spel is om het met het hele gezin weer gezellig te maken aan tafel. Je kan het spel spelen met 2 of meerdere piraten. Er zit geen maximum aan en iedereen kan dus meedoen, ook als er vriendjes of vriendinnetje mee eten. Je hoeft het spel ook niet elke dag te spelen tijdens het eten, maar geadviseerd wordt om het 3x per week te doen. Dit staat gelijk aan het uitspelen van 1 schatkaart. In totaal zijn er 15 schatkaarten, dus je kunt het over 15 weken uitspreiden.  Op 1 schatkaart staan 3 verschillende soorten maaltijden om het spel tijdens te spelen; ontbijt, lunch, avondeten of een tussendoortje.

Reis van 5 - piratencontractOm te beginnen moet het piratencontract in gevuld worden. Hierin beloven alle spelers dat alle leuke, uitdagend en spannende piratenopdrachten ook gespeeld zullen worden. Ook als het iets spannend of moeilijk is, iedereen zal het toch proberen. Verder spreek je hierin af wat de beloningen zullen zijn voor de verdiende goudstukken.

Reis van 5 - ontdekkingskaartWanneer je begint met spelen, trek je een willekeurige schatkaart van level 1 en bekijk welke route je moet volgen. In de ouderhandleiding vind je de bijbehorende informatie per schatkaart, zoals heel handig ook de boodschappenlijstjes. Omdat je het spel als vervanging van een maaltijd speelt, hoef je dus ook niet apart te koken. Elke ronde duurt ongeveer 15 minuten.

Wanneer jij als piraat de schatkaart trekt die op het plaatje staat, ga je als eerste de ontdekkingskaart Nieuw-Zeeland spelen. Voer de opdracht uit en verover zo Nieuw-Zeeland.

Dit is een voorbeeld van een tussendoortje, maar met De Reis van 5 kun je inspelen op alle maaltijdmomenten. Hieronder zie je een paar andere voorbeelden van opdrachten uit het spel

Als je de piratenopdracht goed hebt uitgevoerd, krijg je een goudstuk. Iedere piraat die meespeelt verdient 1 goudstuk per opdracht. Deze kunnen bewaard worden in het schatkistje, zodat je kan sparen voor de afgesproken beloning.

Wereldkaart

Heb je de opdracht op de ontdekkingskaart gedaan, dan heb je een nieuw land ontdekt. Steek de vlag van het land daarna in het land dat je veroverd hebt op de landkaart. Volg verder de route op de volgende ontdekkingskaart en speel de schatkaart helemaal uit. Probeer elke week 1 schatkaart uit te spelen. Als je level 1 hebt uitgespeeld dan ben je matroos op het schip. Na het behalen van level 2 ben je een echte stuurknecht en wanneer je level 3 hebt uitgespeeld dan ben je kapitein geworden van je eigen schip!

Wat vonden wij er van

Wij hebben het spel al een paar keer gespeeld. Als moeder, dietist en Bento-liefhebber is het zeker een aanwinst in ons gezin. De kinderen vinden het spel erg spannend en voeren de opdrachten graag uit. Natuurlijk is zit er wel eens iets tussen wat ze niet lusten, maar daarin laten ze zich dan niet kennen en proberen het toch. Uiteindelijk gaat het daarom en mag je best wel eens iets ook niet lekker vinden. De handleiding voor ouders vind ik erg prettig en de maaltijden zijn niet al te moeilijk om te maken of met ingewikkeld ingrediënten. De meiden helpen dan ook graag mee. Spelen met eten was nog nooit zo leuk.

Winactie De Reis van 5

Van de makers van De Reis van 5 mag ik een spel twv €49,95 weggeven en de winnaar is

Winnaar Reis van 5

De winnaar zal ik persoonlijk een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.

Doe ook mee aan de winactie van zaterdag en maak kans op het My Little Pony kasteel

Spread the love

71 thoughts on “De Reis van 5; spelen met je eten aan tafel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.