Unstable Unicorns, ook leuk als je niet van Eenhoorns houdt

In een huis vol meiden, kun je niet om de eenhoorns en glitters heen. Toch blijken niet alle eenhoorns even zoet en lief te zijn. Daar kwamen wij wel achter bij het spelen van het spel Unstable Unicorns. Zeker als je houdt van een spelletje waarbij je elkaar lekker dwars kan zitten en tegenwerken, dan is dit hét spel om lekker veel te gaan spelen tijdens de vakantie, thuis of op de camping.

Unstable Unicorns

Unstable Unicorns is een grappig, maar strategisch kaartspel waarbij ieders favoriete dingen worden gecombineerd, namelijk de magische eenhoorn en verwoesting! Het doel van het spel is om jouw ‘stal’ 7 eenhoornkaarten te verzamelen. Dit is je eigen eenhoornleger, waarmee je jouw vrienden kunt bedriegen en dwars zitten. In dit spel zijn de eenhoorns je enige vrienden.

Let’s begin

Het spel start met een schattige eenhoornbaby in je stal, dit is de ruimte voor je op tafel, en 5 kaarten in de hand. Daarnaast krijg je een overzichtskaart met de regels. Niet zo zeer omdat het zo’n ingewikkeld spel is, maar het is fijn om alle eenhoorns en termen uit elkaar te houden, en de stappen van je beurt. Alle overgebleven kaarten worden in het midden van de tafel gelegd. Dit is de trekstapel en daarnaast laat je ruimte vrij voor de aflegstapel. Ook alle Baby Eenhoorn kaarten worden daarbij gelegd en dit is de Babykamer.

Nu kan het spel echt beginnen. Ben jij het kleurijkst gekleed, dan heb je geluk en is de eerste beurt aan jou. Daarna ga je met de klok mee en krijgt iedereen een speelbeurt.

De 4 fases van jouw beurt

Ieder beurt bestaat uit 4 fasen, die ik hier even kort zal uitleggen.

 • Begin van de beurt-fase: Heb je één of meerdere kaarten in jouw Stal waarop staat “Als deze kaart aan het begin van je beurt in jouw Stal ligt…”, dan wordt het effect van deze kaart(en) uitgevoerd tijdens deze fase.
 • Kaartentrekfase: trek een kaart van de trekstapel.
 • Actiefase: Nu mag je een actie uitvoeren, speel een Eenhoornkaart, een Magisch, Negatief of Effectkaart uit je hand of trek een kaart van de trekstapel.
 • Einde van de beurt-fase: Leg kaarten af, totdat het aantal handkaarten niet boven de handkaartenlimiet komt. De limiet is 7 kaarten (tenzij anders vermeld).

Bouw je stal uit of dwarboom je medespelers

Elke speler begint met een Baby Eenhoorn in de stal en tijdens een speelbeurt kun je ervoor kiezen een Eenhoorn uit je handkaarten in de stal te leggen óf een effectkaart te spelen om je tegenstanders dwars te zitten. Je kunt dan bijvoorbeeld Eenhoorns uit de stal van een tegenstander verwijderen of iedereen een Eenhoorn laten afleggen. Denk hier goed over na, want per beurt mag je maar 1 kaart inzetten.

In je eigen stal wil je drie soorten Eenhoorns hebben, die je helpen om te winnen: baby’s, gewone of magische exemplaren. De magische eenhoorns, heten niet voor niets magische eenhoorns, want zij hebben unieke krachten die je kunnen helpen bij het spel.

Maar ja dan zijn er ook nog de Eenhoorns met Direct, Magisch, Positief of Negatief Effect. Deze kunnen je helpen in jouw voordeel of in het nadeel van je vrienden. En vergeet niet, in dit spel zijn alleen de Eenhoorns je echte vrienden.

De regels voor 2 spelers

Mochten nu op vakantie al je vrienden op vakantie zijn, ook dan kun je dit spel op tafel leggen, want ook met z’n tweeën is het goed te spelen, als je de regels een beetje aanpast.

Verwijder de volgende kaarten uit de trekstapel en leg ze in de speldoos. Deze kaarten zullen in de spelvariant voor 2 spelers niet gebruikt worden:

 • Alle Normale Eenhoorns
 • Eenhoorn Koningin
 • Verleidelijke Eenhoorn
 • Regenboog Eenhoorn
 • Verborgen Camera
 • Sadistisch Ritueel
 • Vertraging
 • Jeej!
 • Moeder Gans Eenhoorn
 • Dodenbezwerende Eenhoorn

Verwijder voor het schudden van de trekstapel 2 Stopkaarten en geef beide spelers 1 van deze kaarten. Hierna mag je de stapel schudden en elke speler 5 kaarten geven (waarmee elke speler in totaal 6 kaarten in de hand heeft om het spel te starten, inclusief de Stopkaart). Het spel gaat nu op normale wijze verder!

Wat vinden wij van Unstable Unicorns?

We zijn dol op het spel Exploding Kittens, dus toen we hoorde dat Asmodee ook het spel Unstable Unicorns in de collectie had, wilden we dat ook graag spelen. Ons was verteld dat de spelregels vrij simpel waren, maar dat viel toch wel even tegen. Het spel heeft 135 kaartjes en er zijn veel verschillende soorten kaarten, met allemaal andere opdrachten. Gelukkig staat alles goed vermeld op de kaart, dus zeker als je begint met het spel zul je alles eerst goed moeten lezen. Neem hier ook even de tijd voor, want als je het eenmaal door hebt, is het een heerlijk hysterische spel waarin je elkaar lekker het leven zuur kunt maken met je eigen Eenhoornleger.

Kenmerken van het spel Unstable Unicorns

 • Voor 2 tot 8 spelers
 • Vanaf 8 jaar oud
 • Speelduur van 30 tot 60 minuten
 • Hier lees je de spelregels nog eens goed na

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.