De leukste spelletjes om mee te nemen op vakantie

De leukste spelletjes om mee te nemen op vakantie

Eén van de leukste dingen van de vakantie is dat je meer tijd hebt om samen door te brengen. Deze tijd samen brengen wij graag door met het spelen van spelletjes. Thuis doen we dat al graag, maar het blijft op de camping toch een soort traditie om na het eten een spelletje te spelen. Vandaag een paar leuke spelletjes om mee te nemen op vakantie en naar de camping. Leuk voor het hele gezin en makkelijk om in te pakken. En ik heb een tip, zodat je altijd de spelregels bij de hand hebt, mocht dat de sfeer wat verpesten.

Wie kent de spelregels?

Het leuke van spelletjes spelen is dat iedereen er aan mee kan doen. Je kunt het met z’n tweeën spelen of met een tafel vol, met je eigen gezin of met je nieuwe vriendjes op de camping. Spelletjes spelen is echt een verbinden factor. Het enige is dat je vooraf wel de spelregels samen goed moet afspreken. Zeker als je een spel speelt met mensen van buiten je eigen huishouden. Omdat je vaak efficiënt inpakt voor de vakantie, willen de spelregels nog wel eens thuis achterblijven.

Op de website Spelregels.eu vind je niet alleen de spelregels voor diverse bord-, kaart- en gezelschapspelletjes, maar ook de regels voor verschillende sporten. Alle spelregels zijn gratis in een PDF te downloaden. Zo kan er geen ruzie ontstaan en wordt het spelen van de spelletjes alleen maar leuker.

Exploding Kittens

Op het moment is het kaartspel Exploding Kittens bij ons thuis de grote favoriet! Een spel dat we zeker zullen meenemen op vakantie. Veel ruimte zal het niet innemen, want meer dan een stapel van 56 spelkaarten is het niet. Geen bord of pionnen die kwijt kunnen raken. De spelregels zijn ook niet al ingewikkeld en na 1-2x een potje spelen, ben je verslaafd. Deze potjes duren ongeveer een kwartier, dus ook een prima lengte voor de wat jongere spelers.

Exploding Kittens is een tactisch spel en lijkt een beetje op Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je beurt bestaat uit het uitvoeren van een actie om je tegenspelers dwars te zitten en eindigt met het nemen van een kaart van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren, tenzij…. Gegarandeerd spannend tot het laatste moment en zeer grappig.

Dobble

Ook dit spel is ideaal voor op vakantie en onderweg. De 55 speelkaarten van Dobble zitten in een handig blikje dat je makkelijk meeneemt in je tas. Heel handig dus om bij je te hebben als jullie ergens even moeten wachten.

Dobble is een observatie- en snelheidsspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. Op elke kaart staan steeds 8 symbolen afgebeeld. Er zijn maar liefst 5 verschillende spelvariaties om Dobble te spelen. Maar het principe is steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende minispelletjes die je kan spelen. Het spel is geschikt vanaf 6 jaar.

Check ook de gratis Print & Play versie van Dobble

Yahtzee

Dit spel speelden wij vroeger thuis, elke avond na het eten. Nu is het op vakantie ook één van de favoriete spelletjes van de meiden. Het enige wat je nodig hebt zijn 5 dobbelstenen en een scoreblok. Deze zijn gelukkig overal ook los verkrijgbaar, want het is misschien wel één van de populairste dobbelspelletjes ooit.

Iedereen krijgt om de beurt 3 pogingen om te dobbelstenen zo te gooien dat de combinatie de meeste punten oplevert. Wie gooit het hoogste aantal van dezelfde stenen of een oplopende combinatie voor een straat. En gooi je 6x hetzelfde aantal ogen, dan heb je volgens de spelregels van Yahtzee en verdoen je het hoogste aantal punten..

Story Cubes

De Rory’s Story Cubes kende ik nog niet, maar mijn dochter speelt dit veel op school en wilde ook graag een setje voor thuis. Ook dit spelletje is ideaal om mee te nemen. De dobbelstenen passen in elke tas. We gebruiken ze als verhaaltje voor het slapen, verhalen voor onderweg, praten en luisteren, creatieve inspiratie en als ijsbrekers.

Gooi de dobbelstenen en maak een verhaal rondom de 9 zichtbare afbeeldingen. Er is maar één regel: er zijn geen foute antwoorden. Laat je creativiteit dus de vrije loop. Dankzij de onbeperkte mogelijkheden bieden de Story Cubes uren aan speelplezier voor alle leeftijden.

Check ook de Print & Play versie van Story Cubes

Throw Throw Burrito

Ook fan van Exploding Kittens? Wacht maar tot je Throw Throw Burrito hebt gespeeld! Throw Throw Burrito is het grappigste partyspel. Ideaal om buiten te spelen op de camping. Het is namelijk een combinatie van een kaartspel en trefbal.

Throw Throw Burrito draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien. Scoor punten door sets van drie dezelfde kaarten te vinden, maar zodra de Burritokaart gespeeld wordt, volgt er een duel waarbij je de burrito’s moet zien te ontwijken. Steel punten van je tegenstanders door hen te raken met de inknijpbare, schuimrubberen burrito’s en win!

Uno

Nog een populair kaartspel is Uno. Wederom niet meer dan een pakje kaarten en uren speelplezier. Het spel kun je met z’n tweetjes spelen, maar ook met z’n tienen. De gewone versie is leuk vanaf een jaar of 7, maar voor de jongere spelers is er ook een juniorversie verkrijgbaar. Als je online Uno wilt spelen, kan dat ook.

Het doel van dit spel? Troef de eerder gespeelde kaart met een kaart van dezelfde kleur of hetzelfde symbool. Maar let goed op de actiekaarten en houd het bluffen van de tegenstander in de gaten!

Concept Kids

Concept Kids Dieren is een leuk spel voor kinderen vanaf 4 jaar. Het is bovenal een coöperatief spel, waarbij je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Je kind leert niet alleen allerlei nieuwe dingen over dieren, maar leert deze ook te omschrijven aan de hand van de kenmerken en te raden welk dier aan de kenmerken voldoet. Erg leerzaam dus!

Wel is dit een spel met meer onderdelen, zoals een spelbord, kaartjes en frames. Iets minder makkelijk om mee te nemen dan de ander genoemde spelletjes, maar zeker wel het noemen waard.

Gebruik de iconen op het spelbord om andere familieleden zoveel mogelijk dieren te laten raden en samen te winnen. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek zijn naar een oranje dier met strepen, dat in de jungle woont en een vleeseter is. Kunnen jullie raden dat het om een tijger gaat? Nadat je 12 dieren geraden hebt, bepaal je je totaalscore en probeer je deze score steeds weer te verbeteren!

Check ook de Print & Play versie van Concept Kids

Welk spelletjes mogen bij jullie op vakantie niet ontbreken?

Lees ook Spelletjes voor onderweg, wie kent ze nog?

Schrik niet! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

2 thoughts on “De leukste spelletjes om mee te nemen op vakantie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.