Bijzondere contactlenzen voor kinderen

Bijzondere contactlenzen voor kinderen

Eerder schreef ik al over het onderwerp kinderen en contactlenzen dragen. Toen ging het vooral over óf je dat als ouder wel moet willen, welke verantwoordelijkheden erbij komen kijken en vanaf welke leeftijd het kan. Deze keer duiken we iets dieper in de soorten lenzen en wanneer ze toegepast worden.

Soorten lenzen algemeen

In principe zijn er twee soorten contactlenzen: harde en zachte. Harde lenzen worden op maat voor je kind gemaakt en het grote voordeel ervan is dat ze jaren meegaan. Dat is echter niet handig voor een groeiend kind, want zowel de ogen zelf als het zicht veranderen nog. Zachte lenzen zijn van kunststof gemaakt en zijn veel makkelijker in gebruik. Ze buigen mee als je kind ze in het oog wil doen of ze weer wil verwijderen. Ze zijn dus handelbaarder, comfortabeler en ook een stuk goedkoper. Zachte lenzen zijn te onderscheiden in jaar-, maand- en daglenzen. De pasvorm is bij al deze lenzen hetzelfde, alleen de maximale draagtijd van de lens verschilt. 

Dubbel corrigerende contactlenzen

Er bestaan ook multifocale lenzen en als je gehoord hebt dat deze lenzen voor zowel ver weg als dichtbij scherp zien geschikt zijn, dan heb je gelijk. Waar je echter wel bij stil moet staan, is het feit dat jonge kinderen vaak dichtbij minder scherp zien. Dat ligt aan het oog dat nog moet groeien. Maak je dus zeker niet te druk als het zicht nog niet perfect is, want je kind kan vanzelf scherp gaan zien als het ouder wordt. Ga dus niet meteen in paniek naar de oogarts of lenzen bestellen. De kans is namelijk ontzettend groot dat je kinds zicht voor dichtbij zichzelf corrigeert. Aan veraf slecht zien is wel iets te doen met een bril of contactlenzen.

Feestelijke lenzen

Draagt je kind al lenzen en wil het een keer iets anders? Staat er een bruiloft of ander feestelijk moment op de agenda? Dan zijn kleurlenzen echt een heel leuk idee. De normale lenzen blijven dan een dagje in de lenzenhouder en met gekleurde lenzen zullen alle gasten zich afvragen wat er toch zo anders is. De effecten zijn het grootst als je kind van de eigen lichte kleur ogen (bijvoorbeeld lichtgrijs, lichtblauw of lichtgroen) naar donkere ogen in een contrasterende kleur gaat (met bruine, hazelnootkleur, donkerblauwe of paarse lenzen). Een subtiele verandering is mogelijk door wel bij de eigen kleur ogen te blijven, maar een diepere kleur te kiezen. Overigens hoeft je kind niet al lenzen te dragen om de kleurlenzen te proberen. Laat het alleen wel van tevoren oefenen met de lenzen voordat de feestelijke dag aanbreekt!

Lees ook: Wanneer mag een kind contactlenzen dragen?

Photo by bady abbas on Unsplash

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.