Internet thuis en internet op kantoor, je zal vast wel hebben gemerkt dat daar een verschil in zit. Helemaal tijdens de lockdown, die we nu voorlopig achter de rug hebben. Thuiswerken, thuisschool voor de kinderen, het heeft allemaal impact op de internetverbinding. Wanneer je niet zo’n snel internet abonnement hebt, kun je wel stellen dat je hier een les uit hebt geleerd. Nu bedrijven hebben aangekondigd dat ze eigenlijk wel tevreden zijn met het thuiswerken, is het misschien handig om je internet te upgraden. In dit artikel ga ik uitleggen waar je rekening mee moet houden bij het aanpassen van je internet abonnement voor thuis.
Waarom was je internet thuis trager tijdens de lockdown
Wanneer veel mensen tegelijk gebruik maken van het internet thuis heeft dit impact op de verbinding. Een paar websites bezoeken of een beetje scrollen op Facebook zal niet veel verschil maken. Maar wanneer jij in een zoom meeting zit met je collega’s, en je zoon is met Juf Janny zijn huiswerk aan het nabespreken in een videogesprek, dan kan dit wel eens voor haperingen zorgen. Dit heeft allemaal met de bandbreedte en snelheid te maken. Bedrijfsnetwerken, en schoolnetwerken zijn daar veel beter op ingericht, omdat ze rekening hebben gehouden met de vele gebruikers tegelijk.
Wat is bandbreedte van je internet thuis
Je zal vast wel eens van de term bandbreedte hebben gehoord. Bandbreedte is heel simpel gezegd het aantal data wat tegelijkertijd over een lijn uitgewisseld kan worden. Je kunt het vergelijken met een snelweg, hoe meer rijstroken, hoe minder file. Data gaat via pakketjes over een lijn. Wanneer je dus een lage bandbreedte hebt, maar veel mensen tegelijk het internet thuis gebruiken. Zo kunnen er wel eens pakketjes op de invoegstrook staan te wachten. Dit kan er dus voor zorgen dat jouw zoom call hapert, of zelfs vast komt te staan. Video en spraak nemen namelijk veel bandbreedte in beslag.
Mbit/s
Het aantal Mbit/s heeft te maken met de snelheid van het internet thuis. Dit is hoe snel de data over de lijn gaat, ook op die manier blijft er een hogere bandbreedte over. We spreken altijd van download en upload. Download heeft te maken met de data die naar jou toekomt, upload heeft te maken met wat jij naar het internet stuurt. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van een foto als bijlage in je e-mail, of het streamen van video en geluid vanaf jouw computer of smartphone. Voor een snelle en stabiele verbinding is het aantal Mbit/s download en upload zeker van belang, helemaal wanneer je thuiswerkt, en een groot gezin hebt. Wanneer je een groot gezin hebt, is een download van 100 Mbit/s, en een upload van 30 Mbit/s, zeker geen overbodig luxe. Als je alleen woont, of met je partner, dan kun je het ook prima doen met 100 Mbit/s download, en 30 Mbit/s upload. Door een internet speedtest weet je precies wat de snelheid van jouw huidige internetverbinding is.
Manier van verbinden
Het is altijd aan te raden om gebruik te maken van een bekabelde verbinding, omdat er dan geen snelheid van het internet thuis verloren gaat. Een draadloze wifi verbinding zorgt altijd voor verlies van snelheid. Dit kan komen door zendmasten van de telefoonprovider, de magnetron die aan staat, maar ook de TV en radio. Ik snap dat het niet voor iedereen mogelijk is om overal kabels heen te trekken, maar ik wil wel even zeggen dat het een wereld van verschil kan zijn. Je zou natuurlijk ook altijd WiFi versterkers kunnen installeren, om de verbinding te verbeteren op bepaalde locaties in huis. Wanneer je besluit om je netwerk geheel te gaan bekabelen, kijk dan ook altijd even naar het type kabel, neem altijd een CAT6- of CAT7-kabel. Deze kunnen namelijk meer data tegelijk uitwisselen.
Ikvergelijkonline says:
Bedankt voor de tips! Wij hebben sinds kort regelmatig problemen met ons internet. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat iedereen thuis moet werken. Ik zal je tips zeker gebruiken. Als het om één of andere reden nog steeds niet helpt, schakel ik denk een internetvergelijker in.
Met vriendelijke groet,
Anne
Ikvergelijkonline onlangs geplaatst…De Monuta uitvaartmuziek top 10 van 2020