Er zijn verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat je je duurgestookte warmte verliest aan de buitenlucht. Het is daarom ook altijd een goede investering om je huis goed te isoleren. Dit is niet alleen duurzaam, maar je zult het ook in je portemonnee voelen. Vandaag 3 tips om warmteverlies te voorkomen van je huis.
Voorkom warmteverlies van je huis
Tijdens de wintermaanden kan het buiten behoorlijk koud worden en dan is niets zo lekker als een lekker behagelijk warm huis. Natuurlijk wil je niet stoken voor de buitenlucht en wil je zo veel mogelijk warmteverlies voorkomen. Dit kun je doen door je huis goed te isoleren op een paar belangrijke vlakken. Dit is vaak wel een investering, maar zal je uiteindelijk een duurzamer huis opleveren en dat scheelt op je energierekening. In sommige gevallen is het ook mogelijk om er een subsidie voor aan te vragen.
Spouwmuurisolatie
In oudere huizen vind je vaak spouwmuren, dit zijn muren met holle ruimtes ertussen. Bij het verwarmen van je huis, zul je via deze holle ruimtes warmteverlies hebben. Omdat de muren van je huis in zijn totaliteit het grootste oppervlakte van je huis zijn, is het zonde als je hierdoor je warmte van binnen naar buiten verliest. Door je muren goed te isoleren zul je de warmte beter binnenhouden en voelt je huis aangenaam warm aan.
Omdat dit om een groot oppervlak betreft, is het ook meteen een grote en kostbare klus. De kosten zijn mede zo hoog omdat je deze klus door professionals zult moeten laten doen. Maar het is mogelijk om een subsidie aan te vragen. Spouwmuurisolatie komt in aanmerking voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Wanneer je minimaal 2 energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, kun je deze financiële tegemoetkoming bij de Nederlandse overheid aanvragen. Ook dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en de installatie van HR++-glas zijn isolatiemaatregelen waarmee je in aanmerking kan komen voor subsidie.
Dubbele beglazing
Naast muren, zijn ook de ramen een grote bron van warmteverlies. Het kan daarom ook zeker interessant zijn om te investeren in dubbel glas in je huis. De U-waarde van dubbel glas bedraagt zo’n 2,7 wat ervoor zorgt dat je kunt rekenen op een structurele energiebesparing in vergelijking met gewoon standaard enkel glas.
De U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een muur inclusief eventuele ramen doorgelaten wordt. Een een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand. (bron Wikipedia)
Er zijn verschillende soorten van beglazing op de markt, die elk stuk voor stuk een aantrekkelijke, extra energiebesparing kunnen opleveren. Denk hierbij aan dubbel glas, HR+-glas, HR++-glas en HR+++-glas. Elk soort beglazing heeft een unieke U-waarde. Voorheen was dubbel glas de meest gekozen raambekleding, maar de relatief beperkte meerprijs voor hoogrendementsglas heeft er in combinatie met de sterk verbeterde U-waarde voor gezorgd dat tegenwoordig de voorkeur toch steeds meer naar deze laatste optie gaat.
Helaas is de dubbele beglazing subsidieregeling van de SEEH per 31 december 2020 stopgezet. Wel is het nog mogelijk om subsidie te ontvangen voor het plaatsen van HR++-glas of triple glas. Lees hier hoe je verschillende dubbelglasoffertes kunt vergelijken en aanvragen.
Dakisolatie
Omdat warmte opstijgt, is dakisolatie ook een goede investering voor het voorkomen van warmteverlies. Deze klus is er wel een die je ook prima zelf kunt oppakken. Het isoleren van het dak doe je namelijk het beste vanaf de binnenkant van je dak. Zo hoef je ook niet gevaarlijk het dak op. Kies voor kant-en-klare isolatieplaten en folie-isolatie om te gebruiken. Het is wel mogelijk om aan de buitenkant van het dak isolatie aan te brengen. Dit is wel een veel grotere klus en kun je het beste laten uitvoeren door professionals. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak kun je gebruikmaken van renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen, folie-isolatie of een gespoten isolatie. Ook voor het isoleren van je dak kun je in aanmerking komen voor SEEH-subsidie.
Op welke manier voorkom jij warmteverlies van je huis?
Afbeelding Unsplash
Marie de Jonge says:
Bedankt voor het delen van de tips om warmteverlies te voorkomen in huis. Wij hebben onze zolder beter laten isoleren en we merken nu al een groot verschil. In de nabije toekomst gaan we ook onze ramen vervangen voor dubbel glas. Ik ben benieuwd naar het effect hiervan!