Bloggerstour in Westland, de best bewaarde plekjes

Nederland is niet een heel erg groot land en ik er ook al mijn hele leven, maar toch kom ik zo nu en dan op plekken waar ik nog nooit eerder geweest ben. Zo was ik gisteren uitgenodigd voor een bloggerstour in Westland. Een gebied ongeveer een halfuurtje bij mij vandaan, vlak onder Den Haag. Bekend om zijn tuinbouw en kassen, maar voor mij een onbekende plek.

Bloggerstour Westland

Westland

De gemeente Westland ligt in het westen van de Nederlandse provincie Zuid-Holland in de regio Westland. Westland grenst in het noorden aan Den Haag, aan het noordoosten voor een klein deel aan Rijswijk, in het oosten aan Midden-Delfland, in het zuiden aan de deelgemeente Hoek van Holland en in het zuidoosten aan Maassluis. Aan de westkant heeft de gemeente een natuurlijke grens, de Noordzee. De gemeente bestaat uit elf dorpskernen: De Lier, ‘s-Gravenzande, Heenweg, Honselersdijk, Kwintsheul, Maasdijk, Monster, Naaldwijk, Poeldijk, Ter Heijde en Wateringen[5]. Daarnaast zijn er nog een achttal buurtschappen: Baakwoning, Blaker, Mariëndijk, Nieuwe Tuinen, Oostbuurt, Rolpaal, Westerlee en Westerhonk. (bron Wikipedia)

Westland staat het best bekend om zijn tuinbouw. In de vele kassen worden hier groenten, fruit en bloemen verbouwd. Veel van deze producten worden geëxporteerd naar het buitenland. Maar hier vind je ook een mooi stuk van de kust en is er nog veel meer te doen.

Chocolaterie Le Cacao

We werden ontvangen door Angela Enthoven van Bezoek Westland. Samen met Lisette van Lisette Schrijft hadden zij ons uitgenodigd voor deze bloggerstour en een mooi programma gemaakt. We begonnen de dag bij Chocolaterie Le Cacao (Plein 14 in Wateringen). Een beter begin zou je haast niet kunnen bedenken. De eigenaar van deze ambachtelijke chocoladewinkel, Mike Pottuyt gaf ons een Workshop Chocola. Hierbij maakte we een Herfstbakje met chocolade blaadjes en eikeltjes en kastanjes, paddestoelen en pompoenen van marsepein.

  

Het was allemaal vrij simpel om te maken en na 1,5 uur had iedereen een heel mooi bakje gemaakt. Deze mochten we uiteraard mee naar huis nemen. Deze workshops worden vaker gegeven achterin de winkel en is erg leuk om te doen met vriendinnen (bijvoorbeeld voor een vrijgezellenfeestje) of als kinderpartijtje.

Eetcafé de Bonte Haas

Na de workshop Chocolade, reden we door naar Eetcafe de Bonte Haas. Eetcafé de Bonte Haas is al jaren een begrip van Wateringen en omstreken. Het ligt mooi aan de rivier de Zweth en is daarom ook bereikbaar per boot. Naast het eigen parkeerterrein, vind je aan de overkant ook een TOP. Dit is een Toeristische Overstap Plek, Een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is altijd goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid.

In de Bonte Haas kregen wen een “samen delen” lunch met heerlijk broodjes, diverse beleg en kroketten.

 

Je kunt hier lekker eten en drinken en zeker ook met kinderen Buiten is er een speeltuin en binnen een in aparte speelhoek voor de kleintjes. Buiten hoef je ook niet bang te zijn dat de kinderen weglopen of in de Sweth terecht komen, want de speelruimtes zijn allemaal omheind met een hek. Wel een geruststellende gedachten.

 

Westlands Museum

Na de lunch kregen we een rondleiding het Westlands museum en de historische tuin. Het westland heeft een lange geschiedenis doordat de Romeinen hier de grond al gebruikte voor het verbouwen van hun groenten en fruit. In de historische tuin is ook mooi te zien hoe deze gewassen eerst werden beschermt voor de wind door muren en later door kassen.

 

Achterin de tuin stond een klein schuurtje waar we zelf ons Tomaten kistje mochten timmeren. Dit kan niet zonder dat we eerste allemaal een rode zakdoek om ons hoofd knoopte. Dit werd vroeger gedaan door de tomatenplukkers, omdat bij het plukken van tomaten je handen, kleren en ook je haar groen werden. Je handen kon je daarna het beste wassen met een overrijpe tomaat. Je shirt gooide je na het plukseizoen gewoon weg, maar haar beschermde je met de zakdoek.

 

Na wat luid getimmer en getik, had iedereen een mooi kistje gemaakt. Deze kon natuurlijk niet leeg blijven, dus gingen we weer naar binnen in het Westland Museum, waar we naar de veilig gingen. Hier werd op de ouderwetse manier groenten en fruit uit de historische tuin geveild. De veilingmeester gaf de minimale prijs aan en liet de wijzer draaien. Zodra deze in de buurt kwam van de genoemde minimale prijs, konden wij op de knop drukken. Wie dat het eerste deed, kocht de groeten voor dat bedrag. We konden kiezen tussen Westlandse druiven, prei, spruitjes, pastinaak, kopsla en koolsoorten zoals rode kool en spits kool. Dit was natuurlijk erg leuk, omdat je soms prijs had of net te laat bod. Uiteindelijk ging iedereen met een gevuld kistje naar huis.

Tomatoworld

Vlak naast het Westlands Museum ligt Tomatoworld. In dit informatie- en educatiecentrum vind je alle informatie over de tomaat. Er is ook een demonstratiekas waar maar liefste 80 (!!) verschillende tomatenrassen groeien. Hier mochten we natuurlijk een kijkje nemen en ook een aantal tomaten proeven. We kregen 5 verschillende tomaten te proeven en moesten daarbij aangeven hoe deze roken, smaakte, stevig of juist sappig waren en er ook een cijfer aangeven. Van hele grote tomaten tot mini tomaatjes en met verschillende kleuren. Nooit geweten dat er zo’n diversiteit was in de tomaat.

 

Breng een bezoekje aan Westland

Na vandaag kan ik niets anders meer zeggen dan breng eens een bezoekje aan Westland. Deze gemeente heeft zoveel te bieden aan leuke dagjes uit. Je kunt er naar het strand en de zee, varen over de Sweth, maar bovenal vertelt het een mooi verhaal waar Nederland zo beroemd om is, zijn tuinbouw en kassen. Nu de regering heeft bedacht dat alle leerlingen een verplicht bezoekje moeten brengen aan het Rijksmuseum en de tweede kamer, vind ik eigenlijk dat het Westland ook opgenomen moet worden in dit lijstje.

Mocht je nog meer willen lezen over de Bloggerstour in Westland, neem dan een kijkje bij een van de andere aanwezige bloggers

Lees ook over mijn bloggerstours in Amersfoort en Delft

Spread the love

29 thoughts on “Bloggerstour in Westland, de best bewaarde plekjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.