De grote verjaardagswens van Grote Zus was een abonnement bij Squla. Omdat wij dat wel een goed idee vonden, nam ik een kijkje op de site. Naast de mooie aanbieding op dit moment, las ik ook dat er een ouderavond werd georganiseerd. De grootste ouderavond van Nederland en lekker bij je thuis op de bank. Daar was ik wel benieuwd naar en settelde me dus gisteravond op de bank, met een kop koffie en de laptop op schoot.
Squla
Als ouder heb je vast wel eens gehoord over Squla, het online programma voor thuis om te oefenen in alle vakken van de basisschool. Door middel van quizvragen kunnen scholieren al vanaf groep 1 in alle schoolvakken leuk leren. Door een samenwerking tussen leerkrachten en game-ontwikkelaars bevat het programma al meer dan 70,000 vragen. Op deze manier kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met de Cito-vraagstelling.
Op de tablet hadden we al een tijdje de gratis Squla App Familiebordspel voor het hele gezin staan. Deze hebben we in de vakantie veel gespeeld. Wat we er zo leuk aan vonden was dat, naast de landen-weetjes, de vragen die gesteld werden aangepast zijn aan de speler. Zo kregen wij als ouders ook vragen die ons uitdaagde en was de kans op winnen voor iedereen even groot. Omdat Grote Zus het liefste de hele dag achter de laptop of tablet zou door willen brengen, wilde we haar verjaardagswens graag in vervulling laten staan en zo het aangename met het nuttige laten samenkomen.
De grootste digitale ouderavond van Nederland
Schooljaar 2016-2017 is begonnen en kinderen staan weer voor een nieuwe uitdaging op school. Het is soms lastig om inzicht te krijgen in hoe je kind vordert. Het schoolrapport biedt inzicht, maar: Hoe kun je als vader of moeder je kind het beste helpen in zijn/haar ontwikkeling op school? Tijdens het webinar, waaraan meer dan 450 ouders met kinderen in groep 1 t/m 8 deelnamen, werden de volgende onderwerpen uit gelicht:
1. Wat is er veranderd in het curriculum op de basisschool voor schooljaar 2016-2017?
2. Het advies van een leerkracht omtrent ouderparticipatie
3. Tips van een kinderpsycholoog over hoe je je kind het beste kan helpen als ouder
4. Hoe je als ouder betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van je kind op Squla.
1. Wat is er veranderd in het curriculum op de basisschool voor schooljaar 2016-2017?
Opvallend is dat er in het curriculum niet veel veranderd dit jaar Terwijl er wel veel is veranderd in de klaslokalen. Zo is heeft het digi-bord het ouderwetse krijtbord volledig vervangen. Ook zijn er steeds meer scholen die lessen aanbieden via tablets, Zo digitaliseert het onderwijs zich. Om daar ook beter op in te kunnen spelen is er een leerlijn ontwikkeld voor programmeren en Engels. Veel docenten moeten ook meer Engelse lessen geven, maar kunnen zelf ook nog wel wat ondersteuning krijgen in deze taal.
Iets anders wat ook echt veranderd is, is de Eindtoets in groep 8. Hierin is de oordeel van de docent leidend voor het advies voor het voortgezet onderwijs. De Cito-toets dient hierin ter ondersteuning. Het advies van de docent kan ook alleen omhoog bij worden gesteld als de uitslag van de Cito-toets een hoger niveau aangeeft.
2.Het advies van een leerkracht omtrent ouderparticipatie
Leerkracht Shelby Vos – van Andel (groep 4 en zorgcoördinator) vertelde vervolgens over hoe je als ouder de vorderingen kunt volgen van je kind op school. De meeste ouders gaven tijdens het webinair aan dat ze niet veel contact hadden met de leerkracht van hun kind, maar dat dat wel een goed contact is. Vaak spreken de ouders de leerkracht echt tijdens de rapportbesprekingen of wel 10-minuten gesprek. Dit gesprek gaat vaak enkel over het rapport en soms is 10 minuten te kort om alles te bespreken. Haar advies was dan ook om tijdig aan te geven aan de leerkracht dat je graag meer tijd wilt. Vaak kan er dan een dubbele tijd worden ingepland of een voorbespreking na schooltijd.
Wat leerkrachten liever niet hebben is dat je als ouder vlak voor aanvang van de les de leerkracht even wil spreken. De klas is dan meestal erg onrustig en ook de privacy kan niet gewaarborgd worden. Wacht ook niet te lang met het aanvragen van een gesprek en spaar niet alles op voor het 10-minuten gesprek.
Wat kun je dan wel het beste kunt doen is tijdig een afspraak maken met de docent, liever een keer te vaak, dan te lang wachten. En wees niet bang dat je te snel als zeurende ouder overkomt, De docent zal het juist erg waarderen dat je betrokken bent bij je kind
Ook had ze advies over het huiswerk dat de meeste kinderen krijgen vanaf groep 5. Het idee achter het geven van huiswerk, is om de kinderen voor te bereiden op hete echte huiswerk in het voortgezet onderwijs. Het is goed voor je kind om er nu alvast een beetje aan te wennen en om te leren hoe je je huiswerk moet maken. Help je kind daar zoveel mogelijk bij. Dit kun je het beste doen door je kind met verschillende werkvormen kennis te laten maken. Zo kun je het ook leuker maken en wordt huiswerk geen strafwerk. Belangrijk is ook te beseffen dat er thuis ook tijd moet zijn voor ontspannen na een een langs schooldag
Shelby had ook nog een heel aantal leuke leestips. Want lezen is echt zo belangrijk voor alle kinderen. Gebleken is dat kinderen die veel lezen het beter doen in de bovenbouw. Het is daarbij ook beter dat je kind vaker korter leest, dan in 1x een heel lang stuk. Manieren om anders te lezen met je kind is bijvoorbeeld samen een recept ontleden of een informatieve brochure over jullie uitje naar het pretpark of dierentuin. Ook zijn er wel spelletjes op de markt die het lezen op spelenderwijs bevorderen zoals Mini Loco en Doe de Hussel. Natuurlijk zijn er ook leesopdrachten te vinden in Squla.
Als je samen met je kind gaat lezen zijn er ook daarin manieren om het lezen net even anders te maken. Zo kun je lezen met allerlei grappige stemmen zoals die van een robot of deftige dame. In de klas worden ook andere methodes toegepast
- Voor-Koor-Door-lezen; eerst leest jezelf de tekst voor, dan doen jullie dat in koor en leert je kind de intonaties en adempauzes in een tekst. Tenslotte wordt de tekst nogmaals gelezen door het kind
- Slang-lezen; om de beurt lees je een zin of een woord. In de klas betekent dit dus dat je goed moet opletten of het je beurt is en waar je bent inde tekst.
- Meester-lezen; je leest zelf een zin voor en je kind moet zeggen of je dat goed hebt gedaan en niet expres een fout hebt gemaakt.
3. Tips van een opvoedkundige over hoe je je kind het beste kan helpen als ouder
Elsie ten Veldhuijs is opvoedkundige en is eigenlijk al met pensioen, maar kan veel vertellen over hoe kinderen in de verschillende fase het beste gemotiveerd kunnen worden om het leuk te hebben op school. Want tijdens de basisschool kun je de leerlingen in 2 leeftijdsgroepen indelen; kleuter en schoolkind. Kinderen in de leeftijd tussen 4-7 jaar hebben nog veel fantasie (in Sinterklaas) en geen tijdbesef. Uitdrukkingen als straks en later zijn nog erg vage begrippen. Het onderwijs wordt veel aangeboden in spelvorm. De groep kinderen van 8 tot 12 jaar worden zich al meer bewust van tijd en hun omgeving.
Ook had ze belangrijke tips om te praten met je kind voor school. Want als je een vraag begint met ‘Wat en waarom?’ leveren meestal geen antwoord op. Als je begint met ‘vertel eens’ geeft meer ruimte voor je kind om te antwoorden. Ook kan het helpen om associatie te gebruiken De vraag “Heb je ook sommen gemaakt vandaag” nodig meer uit om op te antwoorden. Oordeel ook niet over wat je kind vertelt en neem de tijd om te luisteren en te kijken naar je kind.
Over het leren en motiveren vertelde Elsie dat jet belangrijk is om te complimenteer op de juiste manier. Geef een compliment over hier en nu (wat goed dat je al zover bent) en voorkomen algemene opmerkingen (je bent altijd zo goed in rekenen) Wat realiseer je als ouder dat leren leuk moet zijn. Dus als je kind goed is in rekenen en minder goed in taal, heeft het geen zin om alleen te focussen op taal, want je kind vind waarschijnlijk het rekenen ook leuker om te doen. Dus wissel dit goed af.
Om te motiveren helpt het vaak ook goed in te spreken vanuit je zelf en begin je zin met IK (en niet in derde persoon als Mama en Papa) Het heeft ook geen zin om te zeggen dat je kind zijn best moet doen, want dat dat het al. Het helpt niet om dingen te beloven of mee te dreigen. Een beter idee is om af te spreken dat als je kind 15 min aan zijn huiswerk besteed hij/zij daarna 15 min iets leuks mag doen (of samen) Zo leert je kind zijn tijd creatief te verdelen. Als hij langer aan zijn huiswerk zit, kan hij daarna ook langer iets leuks doen. Help je kind daarbij wel om de tijd in de gaten te houden; bijvoorbeeld met kookwerker en herinner ze er aan als de tijd om is.
Als je je huiswerk laat maken is het niet verstandig om dit niet te laten doen na het eten, voor het slapen of direct uit school; eerst ontspannen (thee met koekjes) en samen even overleggen welk huiswerk is er te doen. Verdeel het leren in kleine stukjes over de middag of over de week.
Vind je kind iets lastig op school, praat hier erover met je kind en andere volwassenen (partner, familie, andere ouder). Oordeel niet te snel en schrik niet er ook niet van, Stel je eigen verwachtingen bij, want vaak vindt je kind het last om te vertellen dat iets niet leuk is of niet lukt. Als praten hierover lastig is, kan tekenen ook helpen om het beter te verwoorden. Zoek daarna samen naar oplossingen en laat je kind daarin meedenken. Het is ook verstandig om pas op school te gaan praten als je kind hiervan op de hoogte is. Haal hem/aar eventueel over dat het goed is dat er over gesproken wordt. Maar neem hierin wel zelf de beslissing. Heel belangrijk is ook om de schuld niet te veel buiten je kind te leggen.
4. Hoe je als ouder betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van je kind op Squla.
Tom van Beveren is UX-designer bij Squla en vertelde tenslotte over nieuwe features in het Squla Ouder account. Omdat ik nog maar net een kijkje heb genomen in Squla was alles nieuw voor mij. Zo kun je in je ouder account precies zien hoe de voortgang van je kind is. Je ziet niet alleen hoeveel er goed en fout is gegaan, maar je kunt ook zien welke vragen fout beantwoord zijn en zo inzicht geven, waar je kind meer ondersteuning in nodig heeft.
Nieuw is dat je een doel kunt instellen voor kind. Dit kan voor een bepaald vak of voor meerdere vakken. Het doel kun je instellen door het aantal minuten aangeven per week dat je kind aan dat vak moet besteden. Bijvoorbeeld 15 min rekenen. Het doel zichtbaar bij het spelen en er hangt een beloning aan; voor elke gespeelde minuut krijgt je kind 2 muntjes. Deze kunnen ingewisseld worden voor leuke prijzen. Als het doel gehaald is, kan een nieuw doel ingesteld worden voor diezelfde week. Het is niet mogelijk om meerdere doelen tegelijkertijd aan te zetten. Maak het doel ook haalbaar want kortere tijd per keer geeft meer motivatie. Doel kan ook bijgesteld worden als het toch te moeilijk is om te halen.
Er kunnen ook doelen worden gesteld op papier. In de ouder account is ook een speelschema vinden. Deze kun je uitprinten en op de koelkast plakken. Elke dag dat je kind gespeeld heeft, kan er een sterretje worden ingekleurd. Hier zou je een beloningssysteem aan kunnen koppelen.
Wat ook is toegevoegd is dat je vanaf je ouder-account (kan ook via de app) je je kind een berichtje kunt sturen.
Wat ikzelf ook erg leuk vind is het Water Gevecht (Splash Battle). Hier kun je elkaar uitdagen met vragen, Het niveau is aangepast op die van de ouder en van het kind. Ook wordt dit tijdens het spel steeds aangepast; bijeen fout antwoord, volgt een makkelijkere vraag en bij een goede antwoord, een moeilijkere vraag. Iedereen krijgt steeds 5 vragen. Na afloop wordt de ander uitgedaagd en kunnen er watergevecht worden. Deze functie is nu alleen nog op de app toepasbaar, maar in de toekomst ook op de PC.
Het webinair
Ik vond het een interessant uurtje en zeer comfortabel vanaf mijn eigen bank. Ik heb veel nieuwe dingen gehoord en handige tips. Wil je het webinair terug zien, dan kan dat hier. Door de positieve reacties op de online ouderavond zal Squla in de toekomst vaker online seminars voor ouders gaan organiseren.
De komende tijd gaan we ons verdiepen in het programma van Squla en onze aanpak van huiswerk maken wat aanpassen. Ik ben erg benieuwd naar de effecten en kom daar later op Mama’s Liefste zeker op terug.\
WIl je ook Squla aanschaffen voor je kind, doe dat dan nu. Want tot 23 oktober betaal je €5,95 i.p.v. €7,95
Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking