19 september – Dag van de Dietist

dag-van-de-2Tegenwoordig is elke dag van het jaar wel een speciale doelgroep. De meeste van dit soort dagen gaan aan mijn voorbij of en sta ik niet zo lang bij stil. Maar vandaag is voor mij wel een bijzondere dag; 19 september is namelijk de dag van de Diëtist! Waarom dat wel een bijzondere dag is, vertel ik je vandaag.

De Diëtist in het verpleeghuis – Saai? Wel nee!

In 2001 tuypw0ams72cwmtkdw73_etenindeblenderjpgstudeerde ik af op de opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam.
Zoals bij de meeste studies leer je het vak pas echt in de praktijk. Na wat invalwerk en een vaste baan als diëtist in het ziekenhuis, vond ik een baan in het verpleeghuis. In eerste instantie was dat niet de carrière die ik voor mezelf in gedachten had. Werken in het verpleeghuis heeft namelijk nogal een stoffig imago. In het ziekenhuis of in een zelfstandige praktijk kun je echt naam maken en je specialiseren. Maar dat had ik compleet mis! Ik werk nu alweer ruim 13 jaar in het verpleeghuis en ik zal je vertellen waarom dit juist en hele leuke baan is.

De Diëtist niet alleen als afvalcoach

Een van de grootse mis opvattingen die er zijn, is wel dat de diëtist je alleen kan helpen bij afvallen. Een diëtist kan veel meer betekenen, denk maar aan diëten bij diabetes (suikerziekte), voedselallergie, maag-darmklachten en kanker. Maar een diëtist kan je ook goed adviseren als je zwanger bent of een sporter. In het verpleeghuis word je als diëtist just vaak gevraagd bij ongewenst gewichtsverlies. Dit betekent dat je afvalt, zonder dat je het wilt of je eetpatroon bewust hebt aangepast. Dit kan komen door ziekte of door onrust/stress. Onbedoeld gewichtsverlies kan vervolgens weer leiden tot ziekte of minder snel herstel van een ziekte. Zorgen voor een volwaardige voeding en voldoende intake is daarbij dus van groot belang.balanced-diet

De Diëtist als organisatietalent

Het volgen van een dieet is vaak een moeilijke opgave. Het betekent namelijk dat je elke dag, elk moment goed moet nadenken over wat je wel en wat je beter niet kan eten. Gedragsverandering noemen we dat en dat is voor de mens een van de moeilijkste dingen om te doen. Gelukkig hoef je dat juist niet alleen te doen en kan de diëtist je helpen met de praktische kant van een dieet. Welke producten kan ik vinden in de supermarkt, wat is een lekker recept, hoe doe ik dat op feestjes en op vakantie? Hele realistische vragen waarbij de diëtist vaak met juist de praktische oplossingen kan komen.

De Diëtist als teamlid

In het verpleeghuis werken naast de diëtist ook veel andere disciplines zoals logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werksters, verpleegkundigen en verzorgende. 636008995242624356Samen vormen we het multidisciplinaire team onder leiding van Specialist Ouderengeneeskunde. Doordat we allemaal samen overleggen en met elkaar een gang en soms ook kamers delen, weten we heel goed wat we aan elkaar hebben. Hierdoor kunnen we de zorg optimaliseren. Als ik iets tijdens een gesprek hoor over bijvoorbeeld slikklachten, kan ik de cliënt meteen doorverwijzen naar een collega voor hulp. Het is fijn om dit samen te doen.

De Diëtist als specialist

Natuurlijk ben je als diëtist altijd specialist als het gaat over voeding en diëten. Maar daarin kun je je zeker ook nog verder specialiseren. In mijn opleiding had ik niet gedacht dat dat ook mogelijk zou zijn in een verpleeghuis. Tegenwoordig specialiseren veel verpleeghuizen zich ook in een speciale zorggroep. Naast het specialisme geriatrie/dementie (wat er komen steeds meer ouderen, met dementie, in Nederland) kun je je ook specialiseren in bijvoorbeeld revalidatie na CVA (herseninfarct), Parkinson of Korsakov.

Het verpleeghuis waar ik werk is gespecialiseerd in de ziekte van Huntington. Dit is een zeldzame, erfelijke ziekte waarbij de mensen ongecontroleerde bewegingen krijgen (chorea), psychische klachten en een vorm van dementie. De ziekte wordt voor het eerst zichtbaar rond het 30-40 jaar. Helaas is er tot op de dag van vandaag nog geen medicijn om deze ziekte te stoppen.beat-huntington

Een van de symptomen is ook gewichtsverlies. Door nog onduidelijke oorzaken kunnen mensen met Huntington kilo’s ongewild afvallen. Om een voorbeeld te geven; een gezonde man heeft een energiebehoefte van 2500 kcal per dag. Een man met Huntington kan soms wel een energiebehoefte hebben van 1000 kcal extra. Je kunt je voorstellen dat dat een flinke hoeveelheid extra boterhammen en aardappelen zijn. Als diëtist heb ik daarbij om samen een dieet op te stellen waarbij dit haalbaar blijft en natuurlijk eten ook lekker en leuk blijft.

De Diëtist als wetenschapper

Afgelopen dagen was ik op een groot Europees Huntington congres, hier in Den Haag. Bijzonder is om te zien dat er zoveel 14344975_10154353858352254_5451178069414719856_nwetenschappers, dokters, patiëntenverenigingen zijn die heel hard samenwerken om het medicijn te vinden die deze verschrikkelijke ziekte kunnen stoppen en er voor zorgen dat de mensen die nu moeten leven met deze ziekte de beste zorg krijgen. Op het gebied van voeding liggen er nog grote uitdagingen. Ik ben zelf niet wetenschappelijk geschoold, maar kan hierin zeker wel een belangrijke bijdrage leveren. Momenteel werk ik dan ook mee aan een wetenschappelijk onderzoek. Een enorme uitdaging en een belangrijke stap dichterbij wie weet wel op de oplossing.

image63122_3997091908dhdnl

De dag van de diëtist 

Je ziet dus dat je als diëtist veel kan betekenen voor veel mensen. Niet alleen bij afvallen, maar op veel meer gebieden. De uitdagingen in ons vak liggen op veel gebieden en zijn er voor de praktische uitvoering. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is gestart met de campagne Dieet Dit Dieet Dat. Met de campagne willen we meer aandacht voor het werk dat de diëtist doet en wat voeding voor jou kan betekenen

Ben jij ooit wel eens bij de diëtist geweest?

 

Spread the love

3 thoughts on “19 september – Dag van de Dietist

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.