Intermittent fasting: is het effectief?

Intermittent fasting: is het effectief?

Een gezond gewicht behouden is voor veel mensen een hele uitdaging. Om ons heen worden we continu verleid door allerlei lekkernijen en het is soms lastig om tijd te vinden om te sporten. Daarnaast kost het maken van een gezonde maaltijd veel meer tijd dan een pizza afhalen of een maaltijd in de magnetron opwarmen. Om die redenen is intermittent fasting inmiddels ook in Nederland een ware hit. Wat is het eigenlijk en is het echt een mooie manier om af te vallen? 

De focus op wanneer je eet en niet wat je eet

Intermittent fasting schrijft niet voor wat je wel of juist niet mag eten. In plaats daarvan geeft het je een tijdsvenster waarin je mag eten. De overige uren van de dag of week eet je over het algemeen niets. Hoewel er ook methodes zijn die gezonde en kleine hoeveelheden toestaan, bijvoorbeeld een stuk fruit of een handje noten. 

Is intermittent fasting eigenlijk wel een dieet?

Een dieet schrijft voor wat je mag eten en wat niet. Terwijl je in feite eet wat je wilt bij periodiek vasten. Strikt genomen is het dan ook helemaal geen dieet, maar wel een manier om af te vallen. Verder is het natuurlijk niet handig om zomaar te eten wat je wilt. Want je komt nog steeds aan van voedsel met veel calorieën. Daarom wordt periodiek vasten vaak gecombineerd met een echt dieet. Maar je kunt ook gewoon eten wat je normaal eet, zolang dat enigszins verantwoord en gezond is. 

Vormen van periodiek vasten

Om af te vallen met periodiek vasten kun je meerdere schema’s volgen. Het 8 uur dieet en de 5 om 2 methode zijn het populairst. Bij de eerste eet je gedurende 16 uur van de dag niet. Daarvan slaap je er ongeveer 8, dus het is erger dan het lijkt. Welke uren je eet bepaal je zelf. Maar de meeste deelnemers kiezen ervoor om het ontbijt over te slaan. Ze eten dan bijvoorbeeld tussen 12:00 en 20:00. De 5 om 2 methode betreft dagen. Je kiest 2 dagen in de week uit waarop je 24 uur vast. De andere dagen van de week eet je normaal. 

Wat gebeurt er tijdens intermittent fasting?

Periodiek vasten zorgt er in feite voor dat de energiereserves in je lichaam worden aangesproken. Door de verlaagde energie-inname wordt lichaamsvet als energiebron gebruikt. Dit is de theorie achter het succes van de methode. Sommigen kiezen er zelfs voor om dat te combineren met sporten. Ze sloven zich dus vooral uit wanneer ze weinig energie hebben. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Want veel mensen krijgen daar een licht gevoel van in hun hoofd en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. 

De valkuil van periodiek vasten

Na het kiezen van het schema ben je nog lang niet klaar met het plannen van intermittent fasting. Want je zult ook moeten bepalen wat je eet. Door het extra hongergevoel krijgen veel mensen de neiging om veel meer te eten dan gebruikelijk. Verder denken ze niet meer aan gezond eten. Door calorierijke voedingsmiddelen te nuttigen is het mogelijk dat intermittent fasting weinig zin of zelfs een averechts effect heeft. Oftewel: intermittent fasting is absoluut effectief, maar het is geen wondermethode en je moet nog steeds letten op wat je eet. 

Afbeelding Dreamstime.com

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.