Vorige week is onze oudste dochter 10 jaar geworden. Hier heeft ze erg naar uitgekeken. Niet alleen om dat ze nu eindelijk een tiener is, maar vooral omdat we haar beloofd hadden dat ze dan haar eigen telefoon mocht hebben. Voor alle ouders van nu, de nieuwe uitdaging van deze jonge generatie. Hoe ga je om met het telefoon gebruik van je kind. Hoe beperk je de schermtijd en hoe kun je dat als ouder een beetje in de gaten te houden. Apple heeft met de komst van het nieuwe besturingssysteem IOS 12 het een beetje makkelijker gemaakt voor de ouder. Hoe deze nieuwe functie werkt, leg ik je vandaag uitgebreid uit.
Hoera! 10 jaar en eindelijk een eigen telefoon met een iPhone Telfort abonnement. Onze dochter heeft hier zo naar uitgekeken. Wij als ouders toch wel iets minder. Natuurlijk is het handig dat we haar nu altijd en overal kunnen bellen of appen en zij ons. In de klas was zij al bijna een van de laatste zonder telefoon. Hierdoor leende ze dan vaak de telefoon van haar vriendinnetje of diens moeder om te zeggen dat ze ergens ging spelen of later thuis was in verband met klassendienst. Maar toch maken wij ons ook zorgen om de verantwoordelijkheden die komen met een eigen telefoon. Hoe voorkomen we dat die telefoon straks aan haar hand vast gelijmd zit?
IOS 12
Sinds 17 september 2018 is het nieuwe besturingssysteem van Apple beschikbaar. De iOS 12 komt daarmee voor ons als geroepen. Een van de extra aanvulling op de functie Ouderlijk toezicht op iPhone en iPad, is Schermtijd. Hiermee kun je nu makkelijk de schermtijd van alle telefoons en tablets in huis monitoren. Voor jezelf, maar zeker ook dat van je kind(eren).
Wat zijn de mogelijkheden van de functie Schermtijd?
De functie Schermtijd vind je in de Algemene Instelingen van je iPhone (vanaf 5s), iPad (Air, mini 2, Pro) en iPod (vanaf generatie 6). Deze functie geeft niet alleen inzicht in het gebruik van de iPhone en iPad, maar je kunt ook heel simpel limieten instellen voor bepaalde apps of hele categorieën. Op deze manier kun je voorkomen dat je kind de hele dag op Facebook of WhatsApp zit en te veel naar het schermpje zit te turen…
Met de functie Apparaatvrije tijd bepaal je vanaf welk tijdstip van de dag bepaalde apps niet meer gebruikt mogen worden. Wil je dat je kind niet langer dan 30 minuten per dag naar YouTube kijkt, dan kun je hiervoor met Applimieten een tijdslimiet instellen. Maar voor bepaalde functies kun je daarbij wel aangeven dat ze Altijd toegankelijk zijn, ook als je limiettijd voorbij is. Speciaal voor kinderen kun je als ouders ook content en privacy beperkingen via de functie Materiaal en privacy aangeven. Zo kun je content blokkeren, zoals het veranderen van de toegangscode van de telefoon en de leeftijdskeuring voor films en series aangeven.
Apparaatvrije tijd
Bij Apparaatvrije tijd kun je instellen van hoe laat tot hoe de telefoon of tablet gebruikt kan worden. Als je deze optie aanzet, staat deze standaard ingesteld op 22:00 tot 07:00 de volgende ochtend. Maar mocht je kind eerder in bed liggen (zoals bij ons) dan kun je hem zelf aanpassen en eerder aanzetten. Nadeel is dat er maar één tijdsduur aan te geven is en geen uitzondering voor het weekend. Graag had ik bijvoorbeeld specifiek de telefoon onder schooltijd ook willen uitzetten, maar in het weekend wèl toegang.
In de tijd dat de Apparaatvrije tijd ingaat, blijven alleen de essentiële apps, zoals de Telefoon-, Berichten- en Klok-app, nog wel beschikbaar. Alle andere apps krijgen een zandlopertje en de app icoontjes worden donker afgebeeld. Wil je je kind toch nog extra schermtijd geven, dan kan dit met de speciale Schermtijd-code. Deze kan dan bij jou worden aangevraagd.
Altijd toegestaan
De Apparaatvrije tijd kan zo worden ingesteld dat alleen de apps geblokkeerd worden waaraan kinderen verslaafd kunnen raken. Via Altijd toegestaan kun je aangeven welke apps wel en niet gebruikt mogen worden na de ingestelde Apparaatvrije tijd.
Applimieten
Vind je dat je kind wel bepaalde spelletjes of apps mag gebruiken, maar met een tijdslimiet dan kun je dat onder het kopje Applimieten instellen. Zo kan je kiezen voor specifieke apps of verschillende categorieën. Zo kun je bijvoorbeeld een limiet instellen voor alle social media-apps. Hierbij kun je wel verschillende opties aangeven voor verschillende dagen. Zo kan je bijvoorbeeld in het weekend wat meer tijd gunt.
Is je tijd bijna op dan verschijnt er een pop-up op het scherm met een zandlopertje. Mocht je de app of categorie toch langen willen/mogen gebruiken, zul je eerst een code moeten invoeren. Deze is op te vragen bij de ouders.
Overzichten en Ouderlijk toezicht
Aan het einde van de week ontvang je een mooi overzichtje met daarin alle statistieken over het gebruikt van de smartphone en tablet. Heb je een gezinsaccount, dan krijg je als ouder ook het overzichtsrapport van je kind te zien.
In deze overzichten is te zien;
– het aantal minuten dat het toestel is gebruikt en wat de langste sessie was
– het aantal minuten dat je bepaalde apps en categorieën hebt gebruikt
– het aantal keren dat het toestel is opgepakt
– hoeveel minuten er tussen de verschillende sessies zat
– op welk moment van de dag het toestel het vaakst opgepakt is
– het totale aantal notificaties, ook onderverdeeld in apps.
Zo geeft Schermtijd een mooi compleet beeld van hoe je kind de iPhone gebruikt. Samen met de functie Ouderlijk Toezicht kun je zo betere afspraken maken over het gebruik van de telefoon en nagaan of eraan gehouden wordt. Doordat er limieten zijn ingesteld kunnen deze niet zomaar worden omzeild. Hiervoor is altijd een code van de ouders nodig. Het is onnodig te zeggen dat je deze code als ouder dan wel geheim moet houden. Bij goed gebruik kun je er dan een beloning tegenover zetten.
Voordelen van Schermtijd functie
Ouders van nu worden opeens geconfronteerd met het smartphone en tablet gebruik van hun kinderen. Ondanks dat er veel voordelen aan zitten, zitten er helaas ook nadelen aan vast. Om te voorkomen dat je kind alleen nog maar naar het schermpje van je telefoon kijkt, kun je nu zelf bepalen hoe lang je dit toestaat. Deze functie maakt het meteen ook inzichtelijk hoevaak je zelf je telefoon oppakt en hoeveel tijd je er naar kijkt. Want uiteindelijk is een goed voorbeeld net zo belangrijk 😉
Heb jij deze functie op je telefoon?
Hoe vaak per dag pak jij hem op?
Foto’s door Lifestyle discover/Shutterstock
lodi says:
Wat makkelijk is dit zeg en ook niet verkeerd voor je zelf heb ik gemerkt want ik kreeg zondag voor het eerst bericht dat ik mijn eigen scherm tijd kon bekijken, ik was niet ontevreden 🙂 ik let er zelf ook wel op moet ik zeggen. Ik begrijp wel wat je zegt over de kinderen, dat het fijn zou zijn als je nog meer tijden in zou kunnen stellen.
Maddy says:
Onze kinderen zitten eigenlijk nooit met onze telefoon, heel af en toe. Een eigen hebben ze nog niet. Tegen die tijd vind ik dit een goede oplossing al vind ik dat je zelf natuurlijk ook altijd een oogje in het zeil moet houden 🙂
Maddy onlangs geplaatst…Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, is het nodig?
priscilla says:
Nog nooit eerder van gehoord. Onze dochter mag eigenlijk nooit op onze telefoon en als het wel een keer voorkomt dan zijn er duidelijke afspraken.
priscilla onlangs geplaatst…Michael Kors Wonderlust Eau Fresh
Lindsey Beljaars says:
Wow, nog nooit eerder van gehoord! Wel heel handig eigenlijk!
Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…OOTD Indian Summer
Amanda says:
Toevallig hoorde ik mijn man er laatst over. Die is wat dat betreft een voorloper als het gaat om dit soort handige technische mogelijkheden. Kan me goed voorstellen dat je als ouder hier toch een bepaalde controle op wilt hebben of in elk geval inzicht. Ik schrik er dan weer wel van dat je dochter als één van de laatste een telefoon krijgt in de klas. Vanuit jullie als ouders vind ik het heel goed, daar zouden de andere ouders nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Waarom al die kinderen zo jong al een telefoon geven? Als er iets is, belt de school wel, toch? Maar dat is mijn mening uiteraard 🙂
Amanda onlangs geplaatst…DRKS sieraden: Daily Luxury Collection
esther says:
Onze dame heeft nog geen telefoon, ze is nu 9.5 jaar. We willen dat zolang mogelijk vasthouden en toch merk ik wel dat we in deze maatschappij erg ingesteld zijn op ‘bereikbaarheid’en ik het soms ook zelf mis dat zij er geen heeft. Handige tip dit, ik denk dat ze zeker in groep 7 een GSM zal krijgen vanwege de toenemende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.