Samen spelletjes spelen aan tafel is weer helemaal terug van weggeweest. Of het nu te maken heeft met dat we met zijn allen veel meer thuis zitten vanwege Corona, of dat we in deze rare tijden gewoon meer behoefte hebben aan gezelligheid aan tafel (en een keer niet achter een beeldscherm willen zitten…), het maakt eigenlijk niet uit. De verkoopcijfers van bordspellen laat dit jaar een flinke toename zien. Wij snappen dat wel, want wij houden ervan om (nieuwe) spelletjes te ontdekken! En zo stuitten we op dit prachtig vormgegeven spel: Dixit.
Dixit!
Je kunt dit sprookjesachtige spel spelen vanaf drie spelers, het heeft weinig en eenvoudige spelregels (wel meerdere spelvarianten, als je afwisseling wil) en het spel is geschikt vanaf 8 jaar. In principe is Dixit een familiespel, maar het is ook een leuk spel voor volwassenen onder elkaar. Het duurt ongeveer een half uurtje, dus prima te doen als ‘tussendoortje’ of het is een goede afsluiter voor een gezellige spelavond. De leeftijd vanaf 8 jaar, klopt wel. Wij merkten dat voor onze dochter van 7 het spel nog best lastig was om actief mee te doen. Maar leuk vond ze het wel!
Unboxing…
Het ‘uitpakken’ van een nieuw spel is altijd een feestje. Zo ook dit keer! De buitenkant van de doos ziet er al mooi uit en de binnenkant stelt ook zeker niet teleur! Het spel zit in een vierkante doos en hoe leuk: Het ‘spelbord’ hoef je er niet uit te halen, want het zit in de doos! Handig; deksel eraf en daar is het spelbord al.
Verder bevat het spel:
- 84 kaarten
- 6 houten konijnen
- 36 stemfiches
- Spelregels
Let’s play!
We bestuderen de eenvoudige spelregels goed, wel zo handig. Nadat iedereen een kleur heeft gekozen, krijgen alle spelers zes kaarten.
De spelers hebben gedurende het hele spel, zes handkaarten vast. Op de kaarten staan mysterieuze tekeningen vol details die breed interpreteerbaar zijn. De speler die aan de beurt is, bepaalt over welk van zijn handkaarten hij iets wil zeggen. Hij legt deze kaart gedekt opzij en geeft er een hint over. Dit kan hij doen door een woord te gebruiken, een citaat of verwijzing te maken, een liedje te zingen, zelfs een geluid of gebaar, alles is toegestaan. De andere spelers kijken nu in hun eigen handkaarten en kiezen een kaart, die volgens hen ook aan de omschrijving van de actieve speler voldoet. Die kaarten geven ze gedekt aan de actieve speler, welke alle gekozen kaarten (+ zijn eigen kaart) onder elkaar schudt en dan open naast elkaar op tafel legt. Nu proberen de andere spelers de juiste kaart eruit te halen. Ze kiezen in het geheim door gedekt een nummertje voor zich te leggen dat overeenkomt met de plaats van de kaart. Als iedereen gekozen heeft, worden de nummers omgedraaid en wordt gekeken wie het juist had.
Dixit Puntentelling
De puntentelling moesten we even onder de knie krijgen, maar werd al spelende duidelijk.
Voor de actieve speler
- Wanneer niemand de juiste kaart gekozen heeft, scoort de actieve speler niet. In dit geval was zijn tip te vaag.
- Wanneer minstens één speler de juiste kaart gekozen heeft, verdient de actieve speler drie punten. Een uitzondering is er wanneer iedereen de juiste kaart heeft aangewezen. In dit geval was de tip van de actieve speler te duidelijk en scoort hij niet.
Voor de andere Dixit spelers
- Als ze de juiste kaart weten te vinden, verdienen ze drie punten.
- Wanneer de actieve speler een slechte tip gegeven heeft waardoor niemand de juiste kaart heeft kunnen vinden, krijgen ze er twee punten bij.
- Telkens wanneer iemand een kaart van een andere speler heeft gekozen, krijgt de eigenaar van de kaart er een punt voor. Er worden zoveel punten gescoord als er mensen zijn die voor de kaart gekozen hebben.
Educatief
Dixit is niet alleen een origineel en leuk gezelschapsspel, het heeft bovendien ook educatieve meerwaarde. Spelen en een beetje leren tegelijk. Wat willen we nog meer….? Leuk detail: er zijn docenten Nederlands die het spel in de les gebruiken! Die les zal zeker niet saai zijn…!
…. en goed om de sociale vaardigheden te trainen!
Dixit is ook een communicatiespel, dat de sociale vaardigheden traint. De spelers moeten namelijk goed afwegen welke informatie ze zullen geven. Spelen ze zeker en geven ze glasheldere hints, dan lopen ze het risico dat de anderen allemaal de juiste kaart aanwijzen, waardoor ze zelf niet meer scoren. Zeggen ze dan weer iets vaags, dan kan het zijn dat niemand de juiste kaart vindt… je moet dus heel snel een goede, en overwogen zin bij jouw plaatje bedenken en dus best snel een inschatting van je tegenspelers maken.
More Dixit please….
Dat het spel zo’n succes is, dat blijkt al uit de vele uitbreidingssets (Quest, Journey, Origins, Daydreams, Memories, Relevations, Harmonies en Dixit 10th Anniversary). Deze uitbreidingen bestaan elk uit 84 nieuwe kaarten om te combineren met het gewone Dixit-spel of met Dixit Odyssey. De uitbreiding Dixit 10th Anniversary werd exact 10 jaar uitgegeven na het verschijnen van het basisspel. Alle tekenaars van de voorgaande Dixit-uitbreidingen hebben aan deze set meegewerkt.
Dixit Odyssey is overigens geen uitbreiding, maar een zelfstandige variant op het Dixit-spel. Veel verandert er niet, maar het voordeel van Dixit Odyssey is dat je het spel met 12 personen kan spelen i.p.v. met 6 zoals bij de gewone Dixit.
Juliette de Winter says:
Leuk en het is inderdaad precies zoals het is beschreven. Supermooi spel.