Elke woonkamer heeft er één: een center piece. Of op z’n goed Nederlands: een pronkstuk. Hoe zorg je ervoor dat in jouw woonkamer de bank echt tot leven komt? Dat deze niet wegvalt in de rest van het interieur, maar juist helemaal opvalt? Bij je keuze moet je met een paar (praktische) zaken rekening houden. We leggen je graag uit hoe je tot een keuze voor een goede bank kunt komen, en hoe je deze vervolgens zo neerzet, dat dit het belangrijkste focuspunt van je woonkamer wordt.
Welke soort bank past bij jou?
Welke soort bank kun je het best kiezen? Dat ligt maar net aan hoe groot je woonkamer is. Voor een kleine kamer of een appartement kun je het best kiezen voor een 2- of een 3-zitsbank. Heb je een grote woonkamer, dan kun je kiezen voor een 4-zitter of misschien zelfs een 5-zitsbank. Wil jij je bank graag tegen een muur in de hoek zetten, dan kun je voor een hoekbank gaan.
Tegenwoordig heb je ook modulaire bankstellen. Daarbij kun je de elementen zelf kiezen. En als je weinig ruimte hebt, maar toch een logee wilt kunnen herbergen, dan is de slaapbank een goede optie. Je klapt het bed dan gewoon dubbel als je wilt zitten, en open als je wilt liggen.
Wil je een chaisse lounge bank, dan is een daybed ook goed om eens naar te kijken. Zoals je ziet zijn er verschillende soorten banken waar je uit kunt kiezen, en ieder van hen heeft de potentie om de center piece van je kamer te worden. Het ligt er maar net aan hoe je de bank neerzet, en in welke omgeving.
Meten is weten: controleer de afmetingen
Veel mensen denken dat een bank vooral groot moet zijn om op te vallen. Dat is niet per se waar: je kunt de bank ook laten opvallen door z’n bijzondere ontwerp, door de bijzondere kleur, of omdat deze juist zo goed in het interieur past. Een grote bank is dus niet per se de beste keuze. Je kunt het best je rolmaat er even bij pakken. Meet de afmetingen van de woonkamer op, zodat je kunt bepalen welk formaat je moet hebben.
Misschien komt een 2,5-zitsbank beter tot zijn recht dan een royale hoekbank. Of misschien heb je juist veel ruimte te vullen en gaat een grote bank je daar een handje mee helpen. Kijk gerust rond naar een mooie hoekbank aanbieding, of leg je juist helemaal toe op een kleiner bankstel.
Een bank staat pas echt mooi als de verhouding tussen de woonkamer en de bank precies klopt. Een te grote bank in een te kleine woonruimte zorgt ervoor dat je interieur in z’n geheel rommelig lijkt.
Denk na over de zichtlijnen
Je wilt je bank het middelpunt van je woonkamer maken. Maar je wilt ook dat je bank praktisch goed staat. Vanaf je bank wil je immers wel de televisie kunnen zien. Of je wilt misschien lekker dicht bij de open haard zitten. Je woonwensen bepalen de zichtlijnen in de woonkamer. Je kunt aan de hand van deze lijnen bepalen waar je bank precies moet komen te staan.
Naast de zichtlijnen heb je waarschijnlijk ook een paar deuren en vaste looproutes in je kamer. Daar moet je ook rekening mee houden als je een nieuw bankstel uitzoekt. Het liefst staat je bank niet te dicht bij de deur naar de hal, en je wilt natuurlijk voldoende ruimte rond de bank houden om naar buiten te kunnen lopen.
Hoeveel zitplaatsen heb je nodig?
Je bank de centerpiece van je woonkamer maken is een leuk idee, maar het moet natuurlijk ook praktisch zijn. Wanneer er visite komt, wil je deze wel een zitplaats aan kunnen bieden. Dus is het goed om te kijken naar het aantal zitplaatsen dat je nodig hebt. Ga je net samenwonen? Lopen er misschien jonge kinderen rond? Of heb je al pubers? Het aantal zitplekken bepaal je goed door naar de woonkamer en naar je gezinssamenstelling te kijken. Daarnaast is het altijd fijn om wat extra plekken te hebben.
Ook moet je een stilistische keuze hierin maken: wil je dat de bank het enige zitmeubel in je woonkamer is? Of heb je misschien ook nog een fauteuil of een andere stoel om erbij te zetten?
Kiezen voor een opvallende uitstraling
Natuurlijk doet de uitstraling van een bank veel voor je woonkamer. Als je er echt het pronkstuk van wilt maken, kun je kiezen voor een groot exemplaar, of een bank met een bijzondere kleur of patroon. Ook de stof werkt daar in mee. Kies je voor een bank met een stalen onderstel, of toch liever een bank met doorleefd leer?
Als je weet welke stijl je woonkamer moet uitstralen, is het makkelijker om er een bank bij te zoeken. Inventariseer hoe de rest van je woonkamer eruitziet, en bedenk dan wat daar goed bij zal staan. Het is goed om te weten dat er tegenwoordig voor elke stijl wel een bank is. Je kunt bij sommige fabrikanten zelfs bepaalde onderdelen op maat laten maken. Zo kies je voor een bank die precies past bij jouw interieur, en die opvalt als pronkstuk van de woonkamer.
Wat wordt het decor?
Als jij je bank als center piece wilt gebruiken, is het belangrijk dat je kijkt naar wat eromheen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan subtiele decoratieve elementen. Misschien heb je nog een leuk vloerkleed, of heb je een salontafel die het ontwerp versterkt, zonder de aandacht af te leiden. Je bankstel omgeven met planten zorgt voor wat meer gezelligheid en wat meer leven in je kamer. Zo zorg je ervoor dat de aandacht echt bij je bankstel terechtkomt.
Houd je genoeg loopruimte over, dan is de bank letterlijk het middelpunt van de belangstelling. Met genoeg loopruimte maak je een uitnodigende sfeer, waarin je bank een heel centrale rol speelt. Met al deze tips samen zoek je zorgeloos een bank uit die bij je past, en die ervoor zorgt dat alle aandacht er meteen naartoe getrokken wordt.
Afbeelding Dreamstime.com