Met de komst van een kleintje komt ook heel veel regelwerk. Je moet ongelooflijk veel organiseren voordat je baby geboren wordt. Ook dingen die meer op de toekomst gericht zijn. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van kinderopvang. Waarschijnlijk ben je de eerste maanden na de geboorte van je kindje nog heerlijk thuis, maar er komt ook een moment waarop je weer aan de slag moet. Dan moet de opvang wel geregeld zijn. Gezien de lange wachtlijsten is het belangrijk dat dit al in de vroege zwangerschap wordt geregeld.
Best lastig. Want hoe kies je kinderopvang als je kleintje nog niet eens geboren is en als je nog helemaal geen ervaring met kinderopvang hebt? Waar let je dan op? Waar kies je voor? Het is niet vreemd als je met vragen zit. In dit artikel behandelen we de belangrijkste aandachtspunten.
Kinderdagverblijf of gastouder?
De eerste beslissing die je moet maken is of je voor een kinderdagverblijf of juist een gastouder kiest. UPKinderopvang is een bekende naam met verschillende locaties in Nederland. Zij richten zich specifiek op sport en buitenspel. Zo zijn er nog heel veel meer andere kinderdagverblijven die zich specifiek focussen op bepaalde vlakken. Dit kan religie zijn, maar ook meertaligheid. Geen enkel kinderdagverblijf is dus hetzelfde. Het fijne daarvan is dat je dus eenvoudig een kinderdagverblijf kunt kiezen die aansluit op jouw persoonlijke wensen en levensstijl. En op hoe je je kind uiteindelijk wil opvoeden.
Je kunt er echter ook voor kiezen om je kind bij een gastouder te brengen. Ook dit biedt veel voordelen. Het grootste voordeel van een gastouder is dat de groepjes kleiner zijn en kinderen worden opgevangen in een huiselijke omgeving. Daarnaast is een gastouder vaak flexibeler in werktijden. In overleg kan er veel geregeld worden als je een keer je kindje eerder moet brengen of juist later moet ophalen.
Bij een kinderdagverblijf liggen de tijden vaak vast en zijn de groepen groter. Wel is de kans dat je zonder opvang komt te zitten veel kleiner. Ook bij ziekte is er bijna altijd wel een vervanger, zodat het probleem intern opgelost kan worden. Als een gastouder ziek is, moet je meestal terugvallen op je eigen sociale netwerk om dit op te vangen.
De keuze tussen een kinderdagverblijf of gastouder is enorm persoonlijk. Het is verstandig om beide mogelijkheden eens te onderzoeken. Dan ontdek je al snel wat beter bij je past.
Onderzoek hoeveel je zelf gaat betalen
Kinderopvang is niet goedkoop. Voor een dag betaal je zonder toeslag al snel tussen de 80 en 100 euro. Gelukkig worden ouders gecompenseerd met kinderopvangtoeslag. Hierdoor blijft het voor ouders aantrekkelijk om te werken en hoef je dus niet je hele salaris in te leveren voor de kosten kinderopvang.
Wel is het belangrijk om van tevoren uit te zoeken hoeveel je zelf gaat betalen, zodat je hier rekening mee kunt houden. Je kunt deze berekening relatief eenvoudig laten maken op de website van de Belastingdienst. Hoeveel toeslag je straks ontvangt is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen van jou en je toeslagpartner. Let op: als je samenwoont en niet getrouwd bent of een samenlevingscontract heb, ben je niet direct toeslagpartner van elkaar. Krijg je een kind? Dan word je dit wel automatisch. Dit heeft dus gevolgen voor de hoogte van de toeslag.
Afbeelding: AI