Strong Babies - vroeg geboorte

9 september: Nationale Dag van de Geboorte

Ieder jaar vieren we op 9 september de Nationale dag van de Geboorte. Op deze dag vieren we niet alleen dat het grootste gedeelte van de baby’s gezond ter wereld komt, maar staan we ook stil bij de 10% waarbij dit niet het geval is. Zelf zijn mijn meiden gezond te wereld gekomen en daar ben ik meer dan dankbaar voor. Maar mede daarom juist, vind ik het belangrijk om toch ook stil te staan bij deze dag. Ik vertel jullie dan ook mijn bevallingsverhaal van 42+3 en 38+1 weken.

Mijn verhaal

Ik wist ook altijd wel dat ik graag moeder zou worden. Toch heb ik er best wel even mee gewacht voordat wij er aan begonnen. Meteen zwanger waren wij ook niet, beide keren, dus dat brengt al snel een onzeker gevoel met zich mee. Kunnen wij wel zwanger raken? En willen wij wel de medische molen in? Hoe ver wil je gaan? Gelukkig werd ons geduld beloond en beide keren werden wij binnen het jaar zwanger.

42+3 weken

Onze oudste dochter vond het allemaal wel prima en liet dus erg lang op zich wachten met de bevalling. Uiteindelijk werd ik met 42 weken opgenomen in het ziekenhuis en werd de bevalling ingeleid. Maar zelfs dat wilde niet echt opschieten. Pas op dag 3 werd ik aan het infuus gekoppeld en begon de bevallig, die de hele dag nog heeft geduurd. Na ruim 104 minuten persen werd ze dan geboren. Gezond en wel en ruim 4200 gram. Helaas wilde de placenta niet loslaten en moest ik uiteindelijk naar de OK, om deze operatief te laten verwijderen. Ondertussen had ik bijna 3 liter bloed verloren en moest ik daar echt nog wel een tijdje van bijkomen.

38+1 weken

4 jaar later raakte ik weer zwanger, van weer een meisje. Deze zwangerschap verliep wel wat zwaarder dan de eerste, mede door bekkenklachten, wat veel later eigenlijk een hernia bleek te zijn. Ook gezien de vorige bevallig wilde de gynaecoloog deze keer niet te lang wachten en werd ik met 38 weken al opgenomen voor de inleiding van de bevalling. Ook deze moest natuurlijk worden opgewekt, en ook dat duurde even. Ik weet nog dat ik de avond ervoor tegen mijn vriend zei, dat ik zo’n rare bult voelde links boven in mijn buik. De volgende dag, toen ze mijn vliezen wilde breken om de bevalling op te wekken, controleerde ze toch eerst even met een echo of de navelsteng niet voor de opening lag. Wat bleek, ook geen hoofdje te vinden daar beneden. De dame had zich dus omgedraaid en lag schuinoverdwars in mijn buik. Deze keer werd het dus een keizesnede. Misschien maar goed ook dat ze op deze manier geboren is, want met de geboorte op 38+1 weken, woog ze al ruim 4500 gram.

Toch hebben we ons vaak wel afgevraagd of haar eerdere geboorte met 38 weken er niet voor gezorgd heeft dat zij in veel dingen ‘laat’ was met aanleren. Ze wilde niet aan de fles, ging laat praten, was laat zindelijk en ook fietsen deed ze niet heel snel. Vorig jaar hebben we haar groep 4 over laten doen en we zien dat de druk van haar schouders is gevallen. Ze kan nu lekker alles op haar eigen tempo doen.

Dagelijks gemiddeld 50 ouders met te vroeg geboren kind

Dagelijks krijgen gemiddeld 50 kersverse ouders te maken met de veel te vroege geboorte van hun zoontje of dochtertje. In Nederland overlijden dagelijks 2 baby’s als gevolg van hun vroeggeboorte. 10 baby’s per dag houden blijvende gevolgen aan hun vroeggeboorte over, variërend van cognitieve problemen tot een fysieke of geestelijke handicap. We realiseren het ons vaak niet, maar vroeggeboorte is de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland.

Binnen 10 jaar percentage vroeggeboortes terugbrengen met 30%

Strong Babies heeft de ambitie om binnen 10 jaar het percentage vroeggeboortes met 30% terug te brengen. Dat betekent duizenden baby’s die een gezonde start van hun leven mogen ervaren. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Wij richten ons op een betere opsporing, behandeling en preventie van ziekten voor, tijdens en vlak na de geboorte én van aangeboren afwijkingen.

PREPARE

Eén van de onderzoeken waar Strong Babies aan bijdraagt, wordt geleid door Erasmus MC en Amsterdam UMC. In de zogenaamde PREPARE-studie richten zij zich op het zoeken naar mogelijke oorzaken van het lagere aantal vroeggeboortes tijdens de eerste lockdown vanwege corona. 

Direct na de eerste coronamaatregelen, de intelligente lockdown, werden minder kinderen te vroeg geboren. Het nieuwe onderzoek PREPARE (PREgancy outcomes during PAndemic REsponse) onderzoekt wat de oorzaken hiervan waren. Is de zorg misschien anders geworden, of kwam het bijvoorbeeld door de schonere lucht? Waren betere hygiëne, minder stress of gunstigere werkomstandigheden van invloed? Hielp de anderhalve meter ook andere dan coronainfecties voorkomen? Naast vroeggeboorte wil PREPARE ook onderzoeken of andere zwangerschapsuitkomsten zijn veranderd, voor moeder en voor het kind. Begrip van de redenen voor de daling van de vroeggeboortes maakt het in de toekomst wellicht mogelijk om interventies te bedenken om vroeggeboortes te reduceren.

Op Strongbabies.nl/covid-en-zwangerschap vind je meer informatie over  de PREPARE-studie en zie je hoe je kunt bijdragen.

Kom zelf in actie

Je kunt zelf in actie komen voor PREPARE! Vraag bijvoorbeeld een bijdrage voor je verjaardag, start een (online) sponsorloop of zamel lege flessen in en doneer het opgebrachte bedrag. Je kunt natuurlijk ook cakejes bakken, of spullen van zolder verkopen. Het is helemaal aan jou! We zijn blij met alle hulp voor onze allerkleinsten. Een actie aanmaken doe je gemakkelijk op de website: Strongbabies.nl/covid-en-zwangerschap

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.