schenkingsplan

Al eens nagedacht over het opstellen van een schenkingsplan?

Steeds meer mensen doen al bij leven een schenking aan hun kinderen in plaats van te wachten tot het vermogen na het overlijden onder de erfgenamen wordt verdeeld. Niet onbegrijpelijk als je de voordelen ervan even bekijkt. Toch zijn er ook aan het geven van een schenking regels en wetgevingen verbonden. Daarbij kan het verstandig zijn om na te denken over een schenkingsplan. Ik vertel je er graag meer over.

Schenkingsplan

Om er voor te zorgen dat het schenken aan de (klein)kinderen goed verloopt, zonder dat het tot spanning in de familie leidt, is het goed om een schenkingsplan op te stellen. Een schenkingsplan opstellen kan aan de hand van 5 stappen om vooraf goed over na te denken.

  • Waarom wil je schenken?
  • Wat is de invloed van de schenking op jouw eigen financiële situatie?
  • Wil je de zeggenschap houden over het geschonken vermogen?
  • Mag het vermogen ook naar ‘de koude kant’?
  • Wat zijn de fiscale spelregels?

Een schenking met een doel

Er zijn tal van redenen op te noemen waarom je liever bij leven een schenking aan de kinderen zou doen, dan te wachten tot na je overlijden. Een belangrijk aspect is het persoonlijke karakter. Bij een schenking kun je daadwerkelijk een financieel duwtje in de rug geven. En in ruil kun je genieten van de dankbaarheid hiervoor van je kinderen. Het betekent voor hen bovendien een mooie start om een toekomst op te bouwen. Denk maar aan het kopen van een eigen woning, het investeren in een eigen zaak of het realiseren van persoonlijke dromen. Ontegensprekelijk een belangrijk voordeel dat je kinderen ervaren bij een schenking is dat zij hierop aanzienlijk minder belastingen zullen betalen. Voor schenkingen is een jaarlijkse schenkingsvrijstelling voorzien wat het een stuk voordeliger maakt dan erven.

Een schenking met zeggenschap

Het spreekt voor zich dat het geld waar jij zelf hard voor gewerkt en lang voor gespaard hebt een goede bestemming wil geven. Als je zelf nog een zeker zeggenschap over het geschonken kapitaal wil hebben, doe je er goed aan daarvoor een akte te laten opmaken bij de notaris. Daarin kun je bijvoorbeeld kiezen voor een schenking onder bewind, een certificering van het vermogen of een schenking onder schulderkenning. Doe je liever geen beroep op een notaris dan kun je ook een onderhandse akte opmaken met inbegrip van uitsluitingsclausules of van een clausule die bepaalt wat er met het geld moet gebeuren als je kind zelf zou komen te overlijden. Al deze manieren zorgen ervoor dat jij gerust bent dat jouw schenking goed terecht komt.

Een schenking in de praktijk

Als ouder kun je jaarlijks een schenking met schenkingsvrijstelling doen, een formule die zeker aan te raden is om weinig tot zelfs geen belastingen te hoeven betalen. Het bedrag van de vrijstelling wordt jaarlijks door de belastingdienst vastgelegd. Gaat het bedrag van de schenking boven het maximum voor de vrijstelling, dan dient de schenking te worden aangegeven. In de regel geldt dat meerderjarige ontvangers zelf de aangifte doen en dat de ouders dit doen in geval van een minderjarige ontvanger. De aangifte moet gebeuren ten laatste tegen 1 maart van het jaar volgend op de schenking. Wil je aan jouw kind een hogere schenking doen voor de aankoop van een woning, dan kan dit ook onder de vorm van de hoge schenkingsvrijstelling, al moet deze schenking wel aangegeven worden.

Een schenking doen aan jouw kinderen bij leven, biedt zowel voor jou als voor hen tal van voordelen zowel op emotioneel als op financieel vlak. Een schenkingsplan kan daarbij goed van pas komen.

Afbeelding: Pixabay

Spread the love

2 thoughts on “Al eens nagedacht over het opstellen van een schenkingsplan?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.