Heftige terugkerende emoties van een kleuter – Wat te doen als ouder?

Heftige terugkerende emoties van een kleuter – Wat te doen als ouder?

Je kind heeft vaak woedeaanvallen of huilbuien of is juist erg stil. Er is iets aan de hand, maar je weet niet wat. Je kind kan het ook niet verwoorden wat er in hem of haar omgaat. Dat kan als ouder nogal frustrerend zijn. Je kind mag natuurlijk boos, verdrietig of stil zijn, maar hoe gaat hij of zij er dan mee om? En jijzelf?

Heftige terugkerende emoties van een kleuter – Wat te doen als ouder?

Kleuters weten vaak niet welke emoties er allemaal zijn…

In mijn kindercoachpraktijk merk ik dat jonge kinderen het lastig vinden om eigen emoties te benoemen. Ze weten dan zelf niet waarom ze woedeaanvallen of huilbuien hebben. Vaak weten ze niet welke emoties er allemaal bestaan. Hoe fijn is het als je kind begrijpt wat zijn of haar emotie is en zelf kan verwoorden wat er aan de hand is en ook nog eens mee om weet te gaan. Dit kan veel verschil maken voor je kind.

Een kindercoach kan helpen

Kleurenmonster bordspel

Een kindercoach is gespecialiseerd om jonge kinderen spelenderwijs te leren ontdekken welke emoties er zijn. De methode met de kleurenmonsters werkt daarbij erg goed. Kleurenmonsters zijn grappige knuffels. Iedere knuffel staat voor een emotie, zoals: ik ben boos, ik ben blij, ik ben bang, ik ben verdrietig, ik ben tevreden. Ik licht toe dat ieder kind deze emoties in zich heeft, en vooral ook, dat ze er mogen zijn! Ik leer ze hun eigen emoties te herkennen, te benoemen en er over te praten.

Lees hier ook de review van Fleur over het Kleurenmonster Bordspel; leert kinderen hun emoties herkennen

Een kleuter met woedeaanvallen als voorbeeld

Neem bijvoorbeeld een boze kleuter met geregeld woedeaanvallen. Woedeaanvallen die ook de nodige impact kunnen hebben op de gezinssituatie. Kind schreeuwt, ouders schreeuwen terug uit machteloosheid. Als kindercoach kijk je samen met het kind wat er achter de boosheid schuilt. Onbewust kan een kind het gevoel hebben teveel gehoorzaam te moeten zijn aan zijn of haar ouders; dat er geen ruimte is voor een eigen mening en eigen behoeftes. En dat dit ongemerkt gaat frustreren, stress veroorzaakt en zich uit via woedeaanvallen. Eigenlijk roept het kind: “Houd ook rekening met mijn wensen!”. Hoe bevrijdend kan het dan zijn voor het kind als ook zijn of haar behoeftes besproken mogen worden.

Kleine veranderingen in hoe je met kleuter communiceert doet vaak al wonderen

Ervaring leert dat vaak al kleine veranderingen in de communicatie tussen ouder en kind tot verbetering kan leiden. Hier ligt vaak een sleutel tot succes. Een kindercoach geeft de ouder handvaten en tips. Mocht je naar aanleiding van dit artikel herkenning voelen met je eigen situatie thuis en meer willen weten over een kindercoach in de omgeving van IJsselstein en Lopik, neem dan gerust een kijkje op mijn website; wellicht kan ik je helpen.

Kindercoaching Het Anker

Gastblog geschreven door José Rietveld, woont in Benschop met haar man en drie kinderen.

José heeft ruim 20 jaar werkervaring met kinderen in het reguliere basisonderwijs en in de kindercentra. Hier zag zij regelmatig kinderen die vastlopen op wat voor gebied dan ook. Dit was de aanleiding om haar werk in het onderwijs op te zeggen en haar hart te volgen. Na het behalen van de HBO opleiding Professioneel Kindercoach startte zij haar eigen praktijk. 

Kindercoach Jose Rietveld

Haar doel is er te kunnen zijn voor de kinderen die niet lekker in hun vel zitten. Haar talent is dat zij zich echt kan inleven in een kind en haar toenadering dusdanig weet aan te passen dat een kind de veiligheid voelt om samen te kijken naar zijn of haar mogelijkheden, talenten en kwaliteiten. Vertrouwen te geven, te ondersteunen en in zijn of haar kracht te zetten.

Uitgelichte afbeelding van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.