Alles wat je moet weten over een opstalverzekering

Alles wat je moet weten over een opstalverzekering

Je moet niet denken aan een brand in je woning of gigantische schade door blikseminslag. Gelukkig kun je jouw huis en de daarbij behorende bijgebouwen voor dit soort gevallen verzekeren met een opstalverzekering, ook wel bekend onder de naam woonhuisverzekering. Mocht je deze nog niet hebben, dan is het zeker verstandig om je er in te verdiepen.

Alles wat je moet weten over een opstalverzekering

Waar ben je voor verzekerd?

Bij een opstalverzekering verzeker je de schade die aan je woning wordt veroorzaakt door storm-, bliksem-, brandschade en inbraak. Onder de opstalverzekering valt niet alleen schade aan huis, maar ook alles wat daaraan vast is gemonteerd. Denk bijvoorbeeld aan inbouwkasten, de badkuip en de keuken. Maar ook de schuur, schutting, zonnepanelen en de bijkeuken vallen hieronder. Als je huis beschadigd raakt door iets waar je zelf niks aan kunt doen, bijvoorbeeld als iemand met zijn auto tegen de gevel van je woning aanrijdt, ben je ook verzekerd.

Is een opstalverzekering verplicht?

De opstalverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar bij hypotheekverstrekkers ben je wel verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Je huis is namelijk onderpand voor de hypotheek. Als je geen hypotheek hebt, is het ook geen overbodige luxe om toch een opstalverzekering af te sluiten. De kosten van schade aan een woning kunnen behoorlijk hoog oplopen.

Bij huurhuizen geldt dat de verhuurder de opstalverzekering afsluit. Dat hoef je als huurder niet te doen. Als je in een pand woont met meerdere woningen of appartementen met een actieve Vereniging van Eigenaren (VVE), is het gebruikelijk dat zij de opstalverzekering voor het hele pand afsluiten.

Voorkom onderverzekering

Het is wel belangrijk dat het huis voor de juiste waarde is verzekerd, want anders ben je onderverzekerd. Je bent dan niet volledig verzekerd en je krijgt daardoor ook niet alles vergoed! Voorkom daarom teleurstellingen door regelmatig jouw woonverzekering tegen het licht te houden en geef grote veranderingen door aan je verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is een garantie tegen onderverzekering mogelijk.

Tip: een opstalverzekering vergelijken en de beste premie vinden doe je gemakkelijk online bij Geld.nl.

Basis of allrisk opstalverzekering

Als je kiest voor de allrisk opstalverzekering, dan heb je de meest uitgebreide dekking. Schade aan huishoudelijke ongelukjes worden dan ook gedekt, en de glasverzekering is standaard inbegrepen. Hierdoor ben je ook verzekerd voor schade aan de ramen.

Denk eraan dat de opstalverzekering alleen schade vergoed aan het huis zelf en aan de voorwerpen die hieraan vast gemonteerd zijn. Schade aan je interieur, zoals het bankstel of de televisie, vallen niet onder de opstalverzekering, maar onder een inboedelverzekering.

Conclusie

Met een opstalverzekering verzeker je huis en alles wat daar aanvast zit. Het is geen verplichte verzekering, maar wanneer je een hypotheek of je hypotheek oversluiten zal je gevraagd worden om deze verzekering af te sluiten, als onderpand voor je lening. Voorkom dat je onderverzeker bent, dus geeft veranderingen op tijd door aan je verzekeraar!

Afbeelding van Shutterstock door Yuganov Konstantin

Spread the love

One thought on “Alles wat je moet weten over een opstalverzekering

  • Goed om te weten dat een opstalverzekering ook bliksemschade dekt. Vorig jaar hebben we door storm en bliksem dakpannen verloren en is er een deel van onze schuur afgebroken. Ik ga mij verdiepen in de verschillende soorten verzekeringen die ik kan afsluiten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.