Pannen met antiaanbaklaag schoonmaken? Zo doe je dat!

Pannen met antiaanbaklaag schoonmaken? Zo doe je dat!

Vrijwel iedereen gebruikt tegenwoordig pannen met een antiaanbaklaag. Dankzij deze laag is de kans op het aanbakken van etenswaren minimaal. Om zo lang mogelijk te profiteren van een antiaanbaklaag moet je zuinig omgaan met de pannen. Zodoende is de kans op beschadigingen aan de coating het kleinst. Om jou een handje te helpen, vertellen we je hier hoe je een antiaanbakpan schoonmaakt.

Zet ze nooit, maar dan ook nooit in de vaatwasser

Het merendeel van de Nederlanders heeft tegenwoordig een vaatwasser thuis. Naast servies, glazen en bestek pak je hier ook pannen in. Kookpannen en steelpannen kunnen doorgaans zonder problemen in de vaatwasser. Dit geldt niet voor pannen met een antiaanbaklaag. Doe jij deze pannen toch in de afwasmachine? Dan beschadigt de speciale coating in deze pan sneller. Gevolg hiervan is dat jouw eten sneller aanbakt. Was de pan daarom af met behulp van warm water en een afwasborstel. Op deze manier heb jij langere tijd plezier van een pan met een antiaanbaklaag.

Wacht niet te lang met afwassen

Heb jij een hekel aan afwassen met de hand? Dan was jij pannen met een antiaanbaklaag ongetwijfeld niet direct af. Mogelijk laat je ze zelfs wel een aantal dagen op het aanrecht staan. Wil je deze pannen goed schoonmaken? Dan is dit niet aan te raden. Waarom niet? Omdat vuil zich beter aan de antiaanbaklaag hecht naarmate je langer wacht met schoonmaken. Was pannen met een antiaanbaklaag daarom altijd zo snel mogelijk na gebruik af. Pas op met het gebruik van sop. De antiaanbaklaag beschadigt namelijk wanneer je een agressief afwasmiddel gebruikt. Daarom reinigen veel mensen de binnenkant van een pan met antiaanbaklaag alleen met warm water en een afwasborstel.

Was de antiaanbaklaag voorzichtig af

Ondanks dat pannen over een antiaanbaklaag beschikken, betekent dit niet dat ze niet vies worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld etensresten aan de bodem van braadpannen, koekenpannen en grillpannen blijven kleven. Wanneer je de pannen met de hand afwast, verdwijnt dit niet altijd. Sommige mensen gaan daarom hardhandig met de afwasborstel door een pan. Dit is niet verstandig, want de antiaanbaklaag van een pan kan hierdoor beschadigen. Gebruik nooit schuursponsjes of stalen borstels voor het schoonmaken van een pan met antiaanbaklaag. Vuil verdwijnt hierdoor weliswaar sneller, maar je verkleint de levensduur van jouw pan door hem op deze manier schoon te maken. Je beschadigt de coating van de pan hier namelijk mee.

Laat pannen met antiaanbaklaag goed drogen

Om eten te bereiden in een pan met antiaanbaklaag, doe je hier waarschijnlijk olie in. Op deze manier bakt het vlees niet aan. Na het koken moet je de olie zo goed mogelijk uit de pan verwijderen. Dit doe je door de pan af te wassen. Gebruik hier bij voorkeur alleen een afwasborstel en eventueel mild afwasmiddel voor. Nadat je de pan schoon hebt, moet je deze goed drogen. Laat de pan allereerst uitlekken door deze op de kop te leggen en ga er vervolgens grondig met de theedoek door- en langsheen. Stapel je meerdere pannen met een antiaanbaklaag op in de kast? Leg er dan bij voorkeur een schone (thee)doek tussen. Zo bescherm je de coating van de pannen met antiaanbaklaag en hoef je ze minder snel te vervangen.

Afbeelding Shutterstock door Halfpoint

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.