7 weetjes over de badkamer

7 weetjes over de badkamer

Tegenwoordig heeft iedereen tenminste een badkamer in zijn of haar huis. Maar wist je dat dat vroeger wel anders was? Een speciale kamer om jezelf te wassen bestond toen gewoon nog niet.  Je waste je bij de pomp en kinderen gingen in de teil – hooguit 1x per week. En zeg je nu WC of Toilet en hoe ontdoen je de douchewand makkelijk van kalkaanslag. Dit soort weetje en meer lees je vandaag op mijn blog.

1. WC in de badkamer?

In veel huizen is de (enige) wc in de badkamer ingebouwd. Vandaar ook dat ze in Engeland vragen Can I use the bathroom?, als ze eigenlijk de WC bedoelen. Het wordt bathroom is dan ook een eufemisme voor het toilet. Dus mocht er een Engelsman over de vloer komen en je krijgt deze vraag, dan betekent het dus niet dat hij lekker een bad wil nemen 😉

2. Toilet of WC?

Als je ergens op bezoek bent en nodig naar de WC moet, is dat dan netter om naar het toilet te vragen of zeg je gewoon WC. Eigenlijk zijn beide worden correct en kunnen ze beide gebruikt worden. Maar het verschil in gebruik ligt meer op sociaal vlak. Volgens Beatrijs.com, de website van over etiquette, manieren en omgangsvormen zit het onderscheidend in de associatie met ‘deftigheid’. Zo sprak de ‘gewone man’ eerder over het toilet, omdat hij zich zo chiquer wilde voordoen. Terwijl de deftige lieden het woord toilet juist burgerlijk vonden en zeiden liever waar het op stond, dus wc.

3. Koud of warm douchen?

Zelf vind ik niets lekkerder dan zo heet mogelijk douchen Maar toch is dat helemaal niet zo verstandig. Want wist je dat als het water boven de 43 graden komt je je huid kunt beschadigen. Dit zorgt voor een droge en een geïrriteerde huid. In sommige gevallen kun je zelfs last krijgen van eczeem. Je kan ook beter met koud water te eindigen bij het douchen. Door het koude water vernauwen de bloedvaten zich waardoor je huid verstevigd wordt. Ook stap je zo gelijk opgepept en wakker de douche weer uit.

4. ’s Ochtends of ’s avond douchen

De ene doucht graag in de ochtend om lekker wakker te worden (ik) en de ander neemt graag ’s avonds een douche om de hele dag af te spoelen en schoon in bed te kruipen. Mocht je nu een vettige huid hebben, dan kun je beter ’s ochtends douchen. In de nacht stapelen namelijk de natuurlijke oliën zich op. Tijdens het douchen reinig je weer al je poriën, waardoor je weer fris de deur uit kunt.

5. Elke dag douchen?

De meeste mensen douchen wel elke dag tenminste 1x. Toch is dat helemaal niet nodig. Gebleken is uit onderzoek dat het beter voor je huid is om maar eens in de 2 a 3 dagen te douchen. Gewoon met alleen water en geen douchegels of schuim. Dit kan juist de beschermlaag van je huid beschadigen als je teveel doucht en schrobt. Niet meer dagelijks douchen is ook meteen beter voor het milieu, want wist je dat je met 10 minuten bijna 70-80 liter schoon drinkwater verbruikt. In bad gaan is nog erger, die vul je bijna met 140 liter. In een filmpje van RTL kun je zien hoe met een handig appje het aantal liters terug te brengen tot ca 55 liter. 

6. Tijdbesparen

Uit een groot badkameronderzoek van IKEA bleek dat 40% van de Nederlanders poetst zijn of haar tanden tijdens het douchen. Dat scheelt weer water uit de kraan en ook meteen weer 2 minuten in je drukke ochtendritueel

7. Gebruik wasverzachter bij kalk aanslag

Kalkaanslag! Daar ontkom je in de badkamer meestal niet aan. Maar wist je dat wasverzachter een uitstekend schoonmaakmiddel hier tegen is? Voeg er wat water aan de wasverzachter toe en maak een lekker sopje. Schrob hier dan de douchewand en badkamertegels er goed mee in. Even afspoelen met wat warm water en je badkamer is weer kalkaanslag vrij en ruikt ook meteen weer heerlijk fris!

Heb je wel eens van nano-coating gehoord? Dit is een beschermende laag die tijdens de productie op de douchewand wordt aangebracht. Door deze beschermende laag loopt het water sneller naar beneden waardoor er minder kalkaanslag achter blijft. Ook het eenmaal per week nat afnemen met een scheut wasverzachter en klaar!

Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een waterontharder te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat er minder kalk in je water zit, waardoor je ook meteen minder last zult hebben van kalk aanslag in je badkamer. Het is wel een investering, dus het is verstandig even goed uit te zoeken wat de beste waterontharder voor jou is.

Uitgelichte foto door Olena Yakobchuk/Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.