Help! Mijn kind wil een eigen mobiele telefoon

Help! Mijn kind wil een eigen mobiele telefoon

Onze oudste dochter wordt dit jaar 10 jaar. Niet alleen een mijlpaal, maar vooral een datum waarnaar uitgekeken wordt. We hebben afgesproken dat ze op haar 10e een eigen mobiele telefoon krijgt. Het is niet overdreven als ik zeg, dat daarover al jaren daar haar wordt gefantaseerd. Welke telefoon krijgt ze? Wat voor soort abonnent kiezen we of toch een Sim-Only? En welke apps en spelletjes komen er op de telefoon? Maar hoe adviseer je jouw kind over de online-wereld en wat voor afspraken maak je? Ik zetten ze even voor je op een rijtje.

Help! Mijn kind wil een eigen mobiele telefoon

Wat is een goede leeftijd om een telefoon te geven aan je kind?

Sommige kinderen in de klas (groep 6) hebben al een eigen telefoon. Van andere moeders hoor ik ook dat  hun kind pas een mobieltje krijgt, als ze naar de middelbare school gaat. Het ligt natuurlijk aan je kind en de situatie, wanneer je besluit je kind een eigen mobiele telefoon te geven. Zo kan ik mij voorstellen dat als je gescheiden bent, je kind het fijn vindt de andere ouder altijd te kunnen bellen. Volgens het Nubid krijgen de meeste kinderen rond hun 10e verjaardag hun eerste telefoon. Wij houden daarom die regel maar aan.

Afspraken maken over kosten

Kinderen onder de 18 jaar mogen zelf nog geen abonnement afsluiten. Hierdoor zullen het dus de ouders moeten zijn, die dat voor ze doen. Daarmee zijn zij dus ook verantwoordelijk voor alle kosten. Wie deze gaan betalen kun je natuurlijk onderling afspreken. Betaal jij als ouder alles of maak je een soort van zakgeld regeling met je kind? Hoeveel betaalt je kind zelf en hoeveel leg jij bij? Belangrijk is dat je kind zo leert dat bellen, sms’en en appen geld kost. En dat daar ook een limit aan zit! Je zou kunnen afspreken dat jij bijvoorbeeld de eerste €25 betaalt en alles daarboven voor eigen kosten is.

Syda Productions / Shutterstock

Abonnement of liever Sim Only

Nibud

Wil je liever geen abonnement afsluiten, dan kun je ook kiezen voor een Sim Only. Bij een Sim Only abonnement krijg je van de provider alleen een simkaart. Op deze manier kun je dus ook een van je oude mobiele telefoons aan je kind geven. Kies je voor een abonnement dan “krijg” je er vaak een telefoon bij. Deze kosten worden dan wel natuurlijk verrekend in je maandelijks kosten. Bij een Sim Only kun je ook elke maand de hoogte van het bel- en internetbundels aanpassen, terwijl je dit bij een abonnement met toestel alleen naar boven kan aanpassen.

 

Belangrijke Afspraken

Wanneer je kind een eigen telefoon heeft, is het natuurlijk goed om daar samen even voor te gaan zitten en een aantal dingen uit te leggen

  • Geef je telefoonnummer of gegevens nooit aan onbekenden! Spreek af wie het telefoonnummer dus wel en niet mag hebben. Familie, vriendjes op school en verder alleen met toestemming van de ouders.
  • Zorg dat belangrijke nummers zoals school en naaste familie snel te vinden zijn, zodat je kind in één handige klik iemand kan bereiken als jij zelf niet te bereiken bent.
  • Stel een ICE-contact in. ICE staat voor In Case of Emergency. Zo is in geval van nood direct te vinden wie er gebeld kan worden. Zorg dat er 3 ICE nummer in de telefoon staan.
  • Installeer een app op de telefoon, waarbij je makkelijk kunt zien hoeveel sms’jes/belminuten en MB’s er zijn verbruikt. Ook vaak op de persoonlijke pagina’s van de Provider zijn deze gegevens in te zien. Zo kun je heel gemakkelijk in de gaten kunt houden hoeveel belminuten en MB’s er nog over zijn. Slim om van tevoren af te spreken hoe dit precies werkt. Mocht het zich toch een keer voordoen, dan is het handig dat je met elkaar afspreekt wie er voor de extra kosten opdraait.
  • Maak afspraken over wanneer de telefoon gebruikt wordt en wanneer niet. Bijvoorbeeld op school in het bakje bij de meester/juf en ’s avonds voor het slapen beneden in de oplader.

SMS X bij hulp

Een tijdje terug las ik een artikel van een vader die een hele goede afspraak had gemaakt met zijn kinderen. We kennen allemaal wel van vroeger; soms je word je in groepsverband gedwongen mee te doen aan iets waarvan je weet dat het niet mag. Of je gewoon helemaal niet wilt doen. Deze vader bedacht hier een uitweg voor, voor zijn kinderen.

Zodra zij hem een SMS-je of Appje stuurde met enkel een X, dan belde hij ze meteen op. Zonder uitleg zou hij ze dan meteen komen halen. Zo hadden zijn kinderen altijd een legitiem excuus; Sorry mijn vader belt, ik moet nu naar huis. En heel belangrijk, hij zou ze nooit vragen stellen over de situatie en waarom hij moest komen. Dit gaf ze de veiligheid en privacy om niet bang hoeven te zijn het thuis te moeten uitleggen. Ik vind dit een hele goede afspraak om te maken met je kinderen.

Wanneer krijg jij je eerste mobiele telefoon?

Foto’s Syda Productions/Shutterstock

Spread the love

27 thoughts on “Help! Mijn kind wil een eigen mobiele telefoon

  • Een heel gewild onderwerp lees ik. Ik ben er zelf ook mee bezig. Gelukkig heb ik nog even. Al denk ik dat tegen de tijd dat M. een telefoon in gebruik gaat nemen, het erg normaal is om met smartphones te gaan rondrennen. Ikzelf? Had geloof ik pas ergens na mijn twintigste een eerste telefoon. Zo’n openklap modelletje. 90’s now zeg maar 😉

  • Ik vind die laatste (X bij hulp) echt een hele goede, neem ik mee! Fijn om je kinderen zo een heel veilig gevoel te kunnen geven: geen veroordeling van fout gedrag, maar hulp bij groepsdruk. Ik kreeg geloof ik mijn eerste mobieltje toen ik 13, 14 was? Mijn beste vriendin had een Nokia op haar twaalfde, we konden samen uren verloren zijn in haar Snake-spelletje… Geweldig!

  • Ik vind het moeilijk om een leeftijd te bepalen, tegenwoordig zie ik alle kids van onze kennissen en vrienden met en telefoon vanaf hun 2 of 3de. Sommige zonder abonnement met een oude simkaart, zodat ze spelletjes kunnen spelen.

  • Bizar eigenlijk he, dat dat tegenwoordig allemaal zo normaal is. Ik had dat vroeger dus echt niet. We zijn ook allemaal afhankelijk geworden van dat ding. We kunnen niet meer zonder en het heeft ook zijn voordelen. Goeie afspraken over maken inderdaad 🙂

  • Dat is zo’n moeilijk onderwerp hè. Ik vind inderdaad wel belangrijk dat je er geen vaste leeftijd op gaat stellen elke situatie is anders. Neem nou een kind dat dagelijks de bus neemt of inderdaad een scheiding.
    Ik hoop het uit te kunnen stellen tot de overgang naar het middelbaar maar dat duurt nog wel een hele tijd en mijn 8jarige dame fantaseert nu al…

  • Ik kreeg mijn eerste mobiele telefoon op mijn 10e maar werd wel heel streng gemonitord. Vanaf het eerste middelbaar werd het wat losser maar ik heb wel altijd prepaid gehad tot mijn 16e zodat ik nooit over de schreef kon gaan qua smsjes sturen.

  • Op dit moment zit mijn peuter heerlijk te spelen met haar speelgoedtelefoon. Gelukkig duurt het hier nog even voordat ze een echte wil (althans, dat hoop ik).

  • Ik heb nog geen kinderen en weet mijn god ook niet hoe ik dat zou doen, maar ik weet dat mijn eerste telefoon de oude nokia was, kon je lekker mee snaken haha. Ik kreeg altijd de left overs van mijn vader als die een nieuwe kreeg, kreeg ik zijn telefoon. Oja ik had altijd prepaid en moest het opwaarderen met mijn eigen zakgeld anders had ik pech

  • oh die x is zo handig! Wij hebben “het is ECHT heel gezellig” als ze belt en weg wil maar niets durft te zeggen, maar nog geen app code, die x gaan we erin gooien!

  • 10 jaar is best nog wel jong om een telefoon te hebben. Ik merk dat kinderen het heel lastig vinden om hier goed mee om te gaan (social media e.d.). Het is goed om als ouder ook afspraken te maken met je kind en mee te kijken wat je kind doet/typt. Die X vind ik een hele goede!

  • Ik kreeg mijn eerste toen ik 17 was en toen waren de mobiele telefoons net in. Mijn oudste krijg zijn 1e op zijn 12e als hij naar de middelbare school gaat.

  • Ik geen flauw idee. Misschien de laatste jaar van basisschool krijg hij mobiel. Ahh kijk maar later. Op dit moment mag hij thuis van mij lenen voor als iets leuks op foto`s/filmpje vast te leggen.

  • Voor mijn kinderen is het nog niet aan de orde, maar ik weet ook niet welke leeftijd ik er aan zou verbinden. Nog even over nadenken dus. Wel een handig en overzichtelijk artikel om te lezen!

  • Moeilijke kwestie, 10 jaar zou ik dan ook maar aanhouden. Toch heeft het wel voordelen voor de veiligheid, als er eventueel dingen gebeuren en je kind wilt graag bellen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.